Особености на пивоварната магия
Източник: netinfo

С ъвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 век, когато с промишления напредък на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора, София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът в отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В тези далечни времена пивото е било луксозна напитка и само заможните граждани можели да си позволят удоволствието да пият бира.

Днес, за наш късмет, пивото е едно от най-достъпните и широко разпространени питиета, което се произвежда по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си култура държави.

Пивоварните у нас – и големи, и не толкова мащабни, инвестират ежегодно в нововъведения на пазара и в усъвършенстване на технологиите, съчетавайки традициите в производството с иновациите на световния пазар. По този начин те успяват да предложат продукт на световно ниво, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И тъй като именно качеството е приоритет номер 1, стигаме и до процеса на приготвяне на бирата и неговите специфики, които спокойно можем да наречем пивоварна магия. За нас, а вярваме и за всички почитатели на пивото, ще бъде интересно да надникнем зад кулисите и да разберем откъде започва пътят на бирата.

От какво се приготвя бира?

Първо е важно да отбележим, че въвеждането на модерни технологии в производството е съществено важно не само за оптимизиране на производствените процеси, но и за запазване на качествата на изцяло натуралните съставки на пивото. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена мая. Всяка една от тези съставки има своята особеност, която съчетана с другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на различните видове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, червена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Източник: Thinkstock/Guliver

Как се майстори бирата или кои са технологичните етапи?

Ако ви е любопитно как се приготвя бира - процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превлъплъщението на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството. За това днес посветените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, управляващи сложните процеси в пивоварните. Още повече, че традиционно компаниите у нас произвеждат долно ферментиращи бири, а за този процес са необходими висш пилотаж в уменията на специалистите и сериозни инвестиции в модерно оборудване.

Като начало нека подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода на малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация с използването на чиста култура пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

Самото производство започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването се осъществява в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. След приключване на майшуването малцовата каша се филтрира, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества. Именно част от този екстракт впоследствие се подлага на ферментация и позволява обособяването на пивото като специфична алкохолна напитка.

Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, отговорен за специфичната горчивина и фин аромат на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната инсталация - сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството. В бирените компании проблемът с микробиологичната чистота е решен отдавна и то на много високо ниво. Свидетелство за това е съвършената бистрота и хармоничен вкус на любимите ни марки бира.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Разбира се, при самата ферментация се формират и множество други продукти, които заедно в различни комбинации придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес пивото все още не е напълно завършено. Това се дължи на факта, че то съдържа множество миниатюрни частици, които нарушават неговата кристална бистрота. Ето защо е необходима окончателна филтрация, чрез която освен желаното избистряне се постига и естествено стабилизиране на бирата, за да няма помътняване.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой около едно денонощие, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са полезните вещества в бирата?

Именно благодарение на натуралния си произход, бирата съдържа редица благоприятстващи организма вещества, които се запазват при описания вече процес на производство. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, съдействат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на почитателите на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и чуждестранни учени доказват, че съдържанието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като диня, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините преобладават тези от групата В, които от своя страна допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизират обменните процеси в организма.

Само ако е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи чудесно, но има едно много важно условие – да се консумира умерено. А какво е количество е разумно, сигурно се питате? Изчислено е, че за жените то не трябва да надвишава половин литър дневно, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, след като сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

За материала е използвана информация от сайта на Съюза на пивоварите в България - pivovari.com


 

Мъж се прибира вкъщи с букет. Жена му: – Какво си направил този път?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>СО&nbsp;се събира на извънредно заседание, за да избере обслужваща банка</p>

Столичният общински съвет се събира на извънредно заседание, за да избере обслужваща банка

България Преди 30 минути

След прекратяването на договорите от Общинска банка, беше създадена работна група, която изготви критерии за подбор

Писмото на Мелания Тръмп до Путин предизвика съмнения за изкуствен интелект

Писмото на Мелания Тръмп до Путин предизвика съмнения за изкуствен интелект

Свят Преди 1 час

Демократичният стратег Кийт Едуардс написа, че писмото „не казва почти нищо“ и „вероятно е написано от AI“

Снимката е илюстративна

Зодиите, които стават по-красиви с възрастта - сред тях ли сте

Любопитно Преди 1 час

Някои зодиакални знаци стават по-привлекателни и харизматични с възрастта

Какво става в руската Рязанска област, най-малко 20 загинали и 134 ранени

Какво става в руската Рязанска област, най-малко 20 загинали и 134 ранени

Свят Преди 1 час

Пожар е избухнал в предприятие, причините засега не са известни

Пожарникари загинаха в огнения ад в Испания и Португалия

Пожарникари загинаха в огнения ад в Испания и Португалия

Свят Преди 1 час

Това е станало докато са изпълнявали служебните си задължения

Снимката е илюстративна

Ужас след излитане от Корфу: Двигател на самолет с 250 души на борда се запали

Свят Преди 1 час

Видеото, качено в TikTok, показва как самолетът набира височина малко след излитането

.

Отменят концерти на „сръбската Лейди Гага“ заради подкрепата ѝ за Вучич

Свят Преди 1 час

Йелена Карлеуша е една от най-известните поп-фолк звезди в Сърбия

Първа целувка, горчиви сълзи и нови играчи в „Диви и красиви“

Първа целувка, горчиви сълзи и нови играчи в „Диви и красиви“

Любопитно Преди 1 час

Гледайте новите епизоди на романтичното риалити всеки делничен ден от 21:00 ч. по NOVA

Индонезия отпразнува Деня на независимостта в София

Индонезия отпразнува Деня на независимостта в София

Свят Преди 2 часа

Гостите се насладиха на групови снимки, игри и традиционни забавления

<p>Истинските причини, поради които &bdquo;И просто ей така&ldquo; се провали</p>

Истинските причини, поради които „И просто ей така“ не успя да повтори магията на „Сексът и градът“

Любопитно Преди 2 часа

Мнозина сметнаха, че сценаристите са извършили голяма несправедливост към любимите героини

Катастрофа с четири камиона и кола образува "тапа" на АМ "Тракия"

Катастрофа с четири камиона и кола образува "тапа" на АМ "Тракия"

България Преди 2 часа

Движението в участъка при 127 километър в посока Бургас е затруднено

Кървав удар по Харков уби 2-годишно дете и още двама души

Кървав удар по Харков уби 2-годишно дете и още двама души

Свят Преди 2 часа

Броят на ранените по време на атаките срещу Харков "непрекъснато нарастват"

Кандидатът на Християндемократическата партия за президент на Боливия Родриго Пас

Исторически вот: Боливия може да има дясно правителство за пръв път от 20 години

Свят Преди 2 часа

Ако нито един от кандидатите не спечели повече от 40 процента от гласовете ще бъде произведен балотаж

<p>Има ли риск от екокатастрофа след жп инцидента край Пясъчево?&nbsp;</p>

Инцидентът с влака край Симеоновград поражда опасения: има ли риск от екокатастрофа?

България Преди 2 часа

При инцидента товарен влак с 34 вагона с дизел дерайлира в района на село Пясъчево

Южна Корея и САЩ започват годишните си летни военни учения

Южна Корея и САЩ започват годишните си летни военни учения

Свят Преди 3 часа

Северна Корея от своя страна отдавна ги определя като "репетиция за инвазия"