Особености на пивоварната магия
Източник: netinfo

С ъвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 век, когато с промишления напредък на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора, София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът в отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В тези далечни времена пивото е било луксозна напитка и само заможните граждани можели да си позволят удоволствието да пият бира.

Днес, за наш късмет, пивото е едно от най-достъпните и широко разпространени питиета, което се произвежда по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си култура държави.

Пивоварните у нас – и големи, и не толкова мащабни, инвестират ежегодно в нововъведения на пазара и в усъвършенстване на технологиите, съчетавайки традициите в производството с иновациите на световния пазар. По този начин те успяват да предложат продукт на световно ниво, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И тъй като именно качеството е приоритет номер 1, стигаме и до процеса на приготвяне на бирата и неговите специфики, които спокойно можем да наречем пивоварна магия. За нас, а вярваме и за всички почитатели на пивото, ще бъде интересно да надникнем зад кулисите и да разберем откъде започва пътят на бирата.

От какво се приготвя бира?

Първо е важно да отбележим, че въвеждането на модерни технологии в производството е съществено важно не само за оптимизиране на производствените процеси, но и за запазване на качествата на изцяло натуралните съставки на пивото. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена мая. Всяка една от тези съставки има своята особеност, която съчетана с другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на различните видове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, червена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Източник: Thinkstock/Guliver

Как се майстори бирата или кои са технологичните етапи?

Ако ви е любопитно как се приготвя бира - процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превлъплъщението на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството. За това днес посветените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, управляващи сложните процеси в пивоварните. Още повече, че традиционно компаниите у нас произвеждат долно ферментиращи бири, а за този процес са необходими висш пилотаж в уменията на специалистите и сериозни инвестиции в модерно оборудване.

Като начало нека подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода на малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация с използването на чиста култура пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

Самото производство започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването се осъществява в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. След приключване на майшуването малцовата каша се филтрира, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества. Именно част от този екстракт впоследствие се подлага на ферментация и позволява обособяването на пивото като специфична алкохолна напитка.

Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, отговорен за специфичната горчивина и фин аромат на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната инсталация - сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството. В бирените компании проблемът с микробиологичната чистота е решен отдавна и то на много високо ниво. Свидетелство за това е съвършената бистрота и хармоничен вкус на любимите ни марки бира.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Разбира се, при самата ферментация се формират и множество други продукти, които заедно в различни комбинации придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес пивото все още не е напълно завършено. Това се дължи на факта, че то съдържа множество миниатюрни частици, които нарушават неговата кристална бистрота. Ето защо е необходима окончателна филтрация, чрез която освен желаното избистряне се постига и естествено стабилизиране на бирата, за да няма помътняване.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой около едно денонощие, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са полезните вещества в бирата?

Именно благодарение на натуралния си произход, бирата съдържа редица благоприятстващи организма вещества, които се запазват при описания вече процес на производство. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, съдействат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на почитателите на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и чуждестранни учени доказват, че съдържанието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като диня, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините преобладават тези от групата В, които от своя страна допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизират обменните процеси в организма.

Само ако е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи чудесно, но има едно много важно условие – да се консумира умерено. А какво е количество е разумно, сигурно се питате? Изчислено е, че за жените то не трябва да надвишава половин литър дневно, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, след като сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

За материала е използвана информация от сайта на Съюза на пивоварите в България - pivovari.com


 

Учител по физика към жена си: - Скъпа, дай от хладилника "ускорителя на елементарни частици". - Какво е това? - Ракията дай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>ЕК&nbsp;дава България на съд заради мръсен въздух</p>

Европейската комисия дава България на съд заради мръсен въздух

Свят Преди 28 минути

Освен към нашата страна, искове са предявени и срещу Литва, Португалия и Швеция

Любовта разплита нишките на едно откраднато минало в премиерния сериал „Диво сърце“

Любовта разплита нишките на едно откраднато минало в премиерния сериал „Диво сърце“

Любопитно Преди 30 минути

Новият турски сериал ще се излъчва всеки делничен ден от 15:00 ч. по NOVA

Сестрата на Майли Сайръс вижда "мъртви хора"

Сестрата на Майли Сайръс вижда "мъртви хора"

Любопитно Преди 51 минути

Младата кънтри изпълнителка била преследвана от призрачна фигура в дома, който споделяла с известната си сестра Майли и баща си Били Рей Сайръс

Шокиращи кадри показват запаления двигател на товарния самолет, разбил се в САЩ (СНИМКИ)

Шокиращи кадри показват запаления двигател на товарния самолет, разбил се в САЩ (СНИМКИ)

Свят Преди 55 минути

Разследването установява „пукнатини от умора“ в пилона, държащ двигателя, минути преди фаталния инцидент в Кентъки, отнел живота на 14 души

ЕК започва процедура за нарушение срещу Словакия

ЕК започва процедура за нарушение срещу Словакия

Свят Преди 1 час

Тази поправка беше приета през септември, за да ограничи по-специално правата на ЛГБТ+ лицата, което беше „историческа стъпка“ за националистическия министър-председател Роберт Фиц

<p>Google представя Nano Banana Pro: Ново ниво на реалистични изображения</p>

Разпознаването на AI снимки ще стане още по-трудно

Технологии Преди 1 час

Новата версия Nano Banana Pro на Google обещава студийно качество на изображенията

Емоционален момент: Принцеса Кейт и Джеси Джей се сближиха покрай битките си с рака

Емоционален момент: Принцеса Кейт и Джеси Джей се сближиха покрай битките си с рака

Любопитно Преди 1 час

43-годишната принцеса и 37-годишната певица преживяха емоционален момент по време на Кралското вариететно представление

Плашещ растеж: Как Китай и Индия променят световния автомобилен пазар

Плашещ растеж: Как Китай и Индия променят световния автомобилен пазар

Технологии Преди 1 час

Производството на автомобили в Китай се е увеличило повече от два пъти между 2010 и 2024 г., в същото време производството в Китай е много по-евтино, отколкото в развитите икономики, особено на електрически автомобили

<p>Супермодел се съблече на 60 г.: Аз съм в апогея си&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Супермоделът Паулина Порижкова се съблече на 60 г. с мощно послание (СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Посланието на Порижкова за любов и възприемане идва години, след като тя започна да публикува нефилтрирани селфита, снимки в бикини и фотографии без грим

Определиха съдията, който ще гледа делото срещу Благомир Коцев във Варна

Определиха съдията, който ще гледа делото срещу Благомир Коцев във Варна

България Преди 1 час

Системата за случайно разпределение на делата е изтеглила Светла Даскалова

„Благодаря за всичко“: Илон Мъск изпрати благодарствено послание до Тръмп

„Благодаря за всичко“: Илон Мъск изпрати благодарствено послание до Тръмп

Любопитно Преди 1 час

Съобщението на главния изпълнителен директор на Tesla последва неговото участие в вечерята, организирана от Тръмп за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман

<p>МОН представи рейтинга на университетите - кои водят?&nbsp;</p>

МОН представи рейтинга на университетите в България

България Преди 1 час

Софийският, Техническият и Медицинският университет са сред първенците

Reuters: Компания от ОАЕ проявява интерес към чуждестранните активи на "Лукойл"

Reuters: Компания от ОАЕ проявява интерес към чуждестранните активи на "Лукойл"

Свят Преди 2 часа

Заинтересованите се увеличиха, откакто Министерството на финансите на САЩ разреши на компаниите започване на преговори

Кейти Пери и Джъстин Трюдо

Кати Пери и Джъстин Трюдо правят важна следваща стъпка във връзката си

Любопитно Преди 2 часа

Кати Пери и Джъстин Трюдо планират празниците заедно, докато певицата се фокусира върху дъщеря си и приключването на турнето си

"Възраждане" ще сезира КС за особения управител на "Лукойл"

"Възраждане" ще сезира КС за особения управител на "Лукойл"

България Преди 2 часа

В подкрепа на идеята са се подписали 51 депутати от "Възраждане", от МЕЧ и няколко от "Величие"

Откриха тяло на мъж на площад "Св. Неделя" в София

Откриха тяло на мъж на площад "Св. Неделя" в София

България Преди 2 часа

Не става въпрос за криминален инцидент, съобщиха от МВР