0

Т ри анимационни и три игрални филма ще зарадват децата на тазгодишната "Киномания".

Любителите на анимацията ще бъдат очаровани от приятелството между мечка и мишок, котарак, който провежда „смехотерапия” и израстването на могъщ воин.

Мечко–миш” (Ernest et Célestine) събира осиротяла мишка и самотен мечок, който е и клоун, и музикант. Заедно те успяват да преобърнат наопаки установените порядки в животинския свят.

Филмът на Бенжамен Ренер, Венсан Патар и Стефан Обие обра куп награди: „Сезар” за най-добра анимация, Наградата на детското жури в Сиатъл, „Най-добър чуждестранен филм” на фестивала „Синекид” в Амстердам, Наградата на публиката в Дубай. (Вж. трейлър)

Не по-малко забавни са героите в „Петсън и Финдъс: Смехотерапия” (Pettson & Findus - Glömligheter), където котаракът Финдъс разказва весели истории от общото си минало с възрастния Петсън. Оказва се, че това е единственият начин старият човек да възстанови паметта си.

Петсън и Финдъс: Смехотерапия
„Петсън и Финдъс: Смехотерапия”

Режисьори на шведската анимация са Йорген Лердам и Андерш Сьоренсен. (Вж. трейлър)

Историята на могъщ боец и израстването му като личност може да видим в „Арджун: Принцът воин” (Arjun: The Warrior Prince).

Арджун: Принцът воин
„Арджун: Принцът воин”

Индийската продукция е на Арнаб Чаудхури и е от конкурсната програма на Фестивала на анимацията в Анси. (Вж. трейлър)

От игралните филми в селекцията на "Киномания" е „Летящата машина” (The Flying Machine) на Мартин Клап, Джеф Линдзи и Дорота Кобела, включен в детската програма на фестивала в Торонто.

Летящата машина
„Летящата машина”

Това е първият филм, съчетал покадрова анимация и игрално кино, обединени от музиката на Фредерик Шопен, изпълнена от виртуоза Ланг Ланг. (Вж. трейлър)

Афишът включва и германския „Четиримата приятели и кучето” (Fünf Freunde) на режисьора Майк Марцук, където няколко деца се впускат в спасителна мисия, тъй като бащата на едното от тях, известен изобретател, е отвлечен.

Четиримата приятели и кучето
„Четиримата приятели и кучето”

„Шишкото на класа” е другото интересно заглавие в детската програма. Любимият на всички смотаняк Дюкобу трябва да надмогне себе си, за да не бъде изключен от училище.

Всички прожекции на детските филми ще са в кино „Люмиер” на цена от 3 и 5 лв. Филмите са дублирани на български език.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@