0
Вл лената се е формирала много по-рано отколкото се е предполагало досега, твърдят астрономи от института "Карнеги" в Пасадена, Калифорния и от Харвардския център по астрофизика в Кембридж, Масачузетс.

Инфрачервените очи на космическия телескоп "Спицър" им позволили да се върнат много назад във времето, пише Democrit.com.

Дълги години учените вярвали, че ранната Вселена е била изпълнена с млади протогалактики, в чиито предели постепенно са се оформяли бъдещите звезди.

Днес обаче по-правдоподобно изглежда предположението, че в нея е имало многообразие от галактики.

Още когато възрастта й не надхвърляла 2-3 млрд. години, тя е била изпълнена не само с млади, активни, но и с вече мъртви галактики, установили астрономите.

С помощта на инфрачервената камера на "Спицър" те открили стари, червени галактики, неспособни да формират звезди.

Откритието навежда на идеята, че ако са преминали през пълния цикъл на образуването на звезди още преди Вселената да е навършила 3 млрд. години, тези галактики би трябвало да са се формирали по-рано отколкото се е предполагало досега.

"Най-общо казано, това, което виждаме, са:

млади галактики с много прах
млади галактики без прах,
стари галактики с много прах
и стари галактики без прах", обяснява Иво Лабе, участник в екипа, направил откритието.

Наблюдението с инфрачервена камера прави възможно проникването назад във времето, далеч отвъд видимия спектър, което пък позволява на астрономите да изучават многообразието от процеси, довели до формирането на структурите във Вселената.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@