Първи сняг, затворени пътища и 33 хил. абонати без ток
Източник: БГНЕС
64

Т ази нощ в западната и северната част на страната се натрупа първата снежна покривка.

Температурите рано тази сутрин са били между 0° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават и в следобедните часове ще са между -1° и 4°, по морския бряг до 9-10°. 

На територията на Столична община обстановката е нормална при зимни условия.

Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Рано сутринта, около 5:00 ч., започна обработка на част от мрежата за масовия градски транспорт в районите „Банкя”, „Овча купел”, район „Витоша”, Околовръстен път, бул. „България”.

В момента 134 машини са на терен, като в действие са 46 от тях, а останалите са дежурни, тъй като се предполага, че може да има заледявания в по-късната част на деня”, каза Йорданка Фандъкова.

Тя обясни още, че има проблем на пътя Бистрица – Железница.

„Там съм благодарна на колегите от пътна полиция. Те съдействат по спиране на движението, за да може да се работи по-лесно”, обясни тя.

По думите ѝ проблеми има в участъка на Агенция „Пътна инфраструктура”(АПИ) към Владая.

Източник: БГНЕС

„Опитваме се да съдействаме там, за да може да се почисти по-бързо. Столична община има отговорност до Александров мост, а след него вече почиства АПИ. Надяваме се, че в скоро време ще се реши и този въпрос”, каза още кметът на Столична община.

Препоръчително е шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

В 10:00 ч. е спряно движението на автомагистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Източник: БГНЕС

Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев.

Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът „Петрохан“ в момента е отворен само за леки автомобили.

На пътя Хасково-Пловдив при с. Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното.

Товарните автомобили са ограничени и през Троянския проход. Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите "Превала", "Рожен", "Пампорово", по пътя Пещера-Батак-Доспат.

Заради почистване камиони не се допускат и в участъка Мало Бучино-Драгичево на автомагистрала "Люлин". На пътя ІІ-62 Дупница-Клисура в Клисурско дефиле /местност "Дървена"/ са паднали сняг и дървета.

От АПИ заявиха тази сутрин, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Вследствие на обилни валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната.

Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура, съобщиха от НКЖИ.

Преустановено е движението в междугарието Димитровград-север – Меричлери поради наводнен железен път.

Прекъснато е движението и в междугарието Димитровград – Хасково, поради наводнен железен път и изнесена баластова призма.

Създадена е организация за трансбордиране на пътниците с автобуси от Стара Загора до Меричлери и от Меричлери до Димитровград-север. Аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура", са в готовност по местата и чакат успокояване на метеорологичната обстановка, спиране на валежите и отдръпване на водата, за да започнат незабавна работа по отстраняване на повредите по железния път.

Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец – Плачковци. Там вследствие на падналия макър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на Поделение "Електроразпределение" към НКЖИ са на място и разчистват клони и дървета за осигуряване на габарит.

Проблемен остава и жп участъка Цветино – Велинград, където има паднали дървета върху железния път. Аварийни екипи на НКЖИ работят по жп трасето и възстановяване на движението.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Щабът ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка. Гражданите ще могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Източник: Валентин Николов, БГНЕС

Падналият първи сняг остави десетки хиляди абонати на ЧЕЗ без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша.

В Община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, 6 аварийни екипа работят отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 хил. абонати, информират от дружеството.

В Община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7100 абоната. По локализирането и отстраняването на авариите работят 3 аварийни екипа.

В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 хил. абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, в.з. Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел. За отстраняване на повредите работят 9 аварийни екипа.

"Уверяваме нашите над 2 млн. клиенти, че реагираме незабавно при необходимост. В днешния ден на цялата територия на ЧЕЗ разпределение България има на разположение 88 аварийни групи, оборудвани с нужните материали и инструменти. Осигурена е и необходимата високопроходима техника и специализирани автомобили – автовишки, автокранове и автобагери. Ако се наложи ще бъдат сформирани още допълнителни групи с цел бързо възстановяване на електрозахранването", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ.

По данни и прогнози на НИМХ, в седемнадесет области е обявен оранжев код. За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян той е за вятър и сняг.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е за вятър. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала.

За област Бургас е за вятър и дъжд. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В областта ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е за дъжд и вятър. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра е обявен жълт код за вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 м/сек. Жълт код за сняг е обявен в пет области – Област София, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек.

Оранжевият код означава, че времето е опасно.

Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Вижте още за времето на Sinoptik.bg

Коментари 64
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

64 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 минути

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 37 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 44 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 56 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност