251

П арламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Коалиция за България. 

"За"гласуваха 110 народни представители, 74 бяха "против", а 8 се въздържаха. 

Преди това депутатите отхвърлиха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в действащия Изборен кодекс със 73 гласа "за", 66 гласа "против" и 40 въздържали се. 

Дискусията по двата проекта се състоя вчера, а гласуванията бяха насрочени за днес в началото на заседанието.

"Разбирам драмата и мъката на ГЕРБ - Изборният кодекс на Фидосова е отменен и никога повече ГЕРБ няма да могат да получат служебна победа на изборите", заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова от левицата. 

"Никога повече няма да има фалшификации с бюлетини, никога повече те няма да се печатат в печатницата на Костинброд, никога повече ГЕРБ няма да печелят избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, никога повече Борисов няма да бъде премиер", продължи Манолова.

"Днес Народното събрание гласува новия Изборен кодекс, който бе изработен за първи път заедно с гражданското общество и гражданите няма да ви простят обидите, които отправяте към тях, тук, от тази трибуна", посочи тя. 

"Големият отсъстващ в писането на новите изборни правила беше и ще бъде ГЕРБ. Избори не се печелят с изборни правила, а с доверието на хората и с гласовете на българските граждани на избори", каза още Манолова. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@