904

Ц ентралната избирателна комисия постанови спиране на излъчването в телевизиите и интернет на скандален предизборен клип на ПП „Атака“, в който наравно са поставени педофилията, гей браковете и кръвосмешението, като евроатлантически ценности. Решението на ЦИК е публикувано на официалната страница на комисията.

След сигнал от страна на Съвета за електронни медии ЦИК е разгледала подробно видеото. Според комисията клипът не съответства на текста от Изборния кодекс, който казва, че агитационните материали не трябва да накърняват добрите нрави.

"Има език на омразата, върху който стъпват посланията в клипа. Те целят да облекат в ценностен мрак и отрицателни етикети Европейския съюз (ЕС)", коментира председателят на СЕМ Георги Лозанов пред „Дневник”.

Клипът изобразява света като разделен на две ценностни системи – евроатлантическа, изобразена в синьо, и православна - в червено.

Като основни характеристики на евроатлантическата система са посочени педофилията, гей браковете и кръвосмешението, които са свързани с думите "НАТО" и "интервенция", а червената страна на света радее за традициите и семейството, с които "Атака" се олицетворява.

"Представят се за ценности отделни форми на сексуалната ориентация и дори престъпления като педофилията, което е заблуждение. Всъщност в ЕС има културен либерализъм, което е свързано с възможността всеки свободно да определя сексуалната си ориентация, да има виждания и политически пристрастия, а не това да бъде определяно от държавата", посочи още Георги Лозанов.

Законът за радиото и телевизията задължава доставчиците на медийни услуги - телевизиите, да не допускат предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие.

Любопитното е, че според създателите на видеото в групата на страните, изповядващи православните ценности, се включват Турция и други нехристиянски държави.

Предизборният клип предизвика обаче още един скандал. Съпрузите Антоанела и Даниел Беловарски сигнализираха, че кадри от сватбата им са били използвани за целите на партията, без те да са дали съгласието си за това или дори да бъдат информирани.

С цел да обрисуват семейните ценности, „Атака“ показва двойка, която се бракосъчетава в църквата. Записът е бил взет от  мрежа за видеосподеляне и се оказва, че е именно от сватбата на семейство Беловарски, състояла се през октомври 2012 г. Съпрузите пожелаха „Атака“ да им се извини и заплашиха, че ще повдигнат обвинение в съда.

Партията веднага се оневини с думите, че материалът е направен от външна фирма, която обещала да поправи грешката.

Въпреки решението на ЦИК, скандалният клип все още не е свален от интернет сайта на ПП „Атака“.

Да спрем нарушаването на правата на децата от политическите партии.

С този призив, в отворено писмо до отговорните институции и медиите, алармират от „Национална мрежа за децата”. Те сигнализират, че децата биват въвличани в предизборни клипове на различни политически формации.

Сред първите „заподозрени” се оказват „Атака” и „България без цензура”.  

Обединението на граждански организации уточнява, че в едно от видеата на „Атака” е заснето дете, което агитира избирателите да гласуват за Волен Сидеров на предстоящите евроизбори. 

Хората на Николай Бареков също въвличат малолетни и непълнолетни в предизборната си кампания, като деца и млади хора раздават листовки на публични места.  

„Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”, категорични са от Национална мрежа за децата”.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@