НС отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия
Цецка Цачева и Искра Фидосова   
Източник: БГНЕС
54

Парламентът отмени решението си за избор на Венета Марковска за член на Конституционния съд и откри нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

За предложението за отмяна на решението на избора на Марковска поради неполагане на клетва и невстъпване в длъжност, гласуваха 139, а един се въздържа.

ДПС не участва в гласуването, а въздържалият се е от независимите депутати.

Отмяната на решението бе гласувана след изненадващ спор между шефката на правната комисия Искра Фидосова и председателя на парламента Цецка Цачева дали има нужда от отмяна на решението за избора на Марковска.

Няма вече казус "Венета Марковска", тя е подала молба за пенсиониране, смята Фидосова. Противоположно мнение изрази колежката й от ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя обяви от трибуната, че в деловодството към днешна дата липсва волеизявление от Марковска, че тя няма воля да ползва правата си като конституционен съдия.

По думите на Цачева качеството на пенсионер не я възпрепятства да е член на Конституционния съд.

"Не можем, без да имаме нарочно решение като точка първа, че се отменя решението, с което е избрана Венета Марковска, да предприемаме каквото и да било по-нататък и да откриваме следваща процедура.

Почвата, на която сме стъпили в момента, е нездрава. Съвсем съзнателно се пазех от коментари, съзнавам институционалната криза в момента и безпрецедентния случай.

Така, както ни се предлага първото решение за откриване на нова процедура – защо? Можем ли в мотивите да напишем поради изявлението на депутата Дарин Матов, че Марковска ще се пенсионира и няма да участва?!", попита Цачева. 

По време на дискусията Любен Корнезов посочи, че ПГ на Коалиция за България (КБ) няма да участва в гласуването на правилата за избор на нов конституционен съдия.

Той обяви, че изборът на конституционен съдия е предрешен с политически пазарлъци между ГЕРБ и част от ръководството на СДС. Корнезов посочи, че процедурните правила де факто са същите, както и при първия избор. Правилата са сред основните причини, забъркали скандала с Марковска.

Янаки Стоилов каза, че ако бъде направено предложение за отмяна на избора на Венета Марковска, парламентарната група на Коалиция за България ще го подкрепи. По думите му това е редно като правно действие. 

"Смятаме за безпредметни процедурните правила за избор на конституционен съдия с оглед на актуалното развитие на ситуацията. Народното събрание стигна дотук, защото прие формално валидно решение, но без това решение да отговаря на конституционните изисквания за високите професионални и нравствени качества, които парламентът трябва да прецени внимателно и критично", добави Стоилов.

"Проблемът се задълбочи, министър-председателят, виждайки ситуацията, до която се е стигнало, започна да прави намеци и после недвусмислени призиви за оттегляне на избрания кандидат. Парламентът подмина без внимание първият сигнал от страна на ЕК, наложи се от името на комисията да има красноречиво предупреждение, че може да бъде изготвен нов междинен доклад в областта на правосъдието и вътрешните работи", заяви депутатът.

Той попита защо прокуратурата не е изпратила информацията в парламента, а е била изпратена със закъснение до президента.

Павел Шопов ("Атака") каза, че трябва първо да се отмени решението за избор на Марковска и едва след това да се избира нов. Целта на днешната процедура е овладяване на Конституционния съд от ГЕРБ, това е генералната репетиция за избора на нов главен прокурор, добави Шопов.

Според Екатерина Михайлова (Синята коалиция) трябва да се отмени решението, с което е избрана Марковска. По думите й органът, който трябва да реши проблема, е парламентът. Михайлова обясни, че заявлението за пенсиониране е подадено пред друг орган - ВСС, и засяга качеството и като магистрат, то няма отношение към избора й на конституционен съдия.

Колегата й Мартин Димитров заяви, че СДС действително има потенциал да излъчи добър кандидат за конституционен съдия. Трябва да има прозрачна, ясна и честна процедура, в която да бъдат предлагани колкото се може повече кандидати, между които да бъде избран най-добрият, каза Димитров. Не просто имаме проблем, не просто има скандал, ние сме в институционална криза, каза още синият лидер.

Независимият Димитър Чукарски посочи, че ще внесе изменение в Закона за Конституционния съд, с което да се премахне обвързаността между полагането на клетва и присъствието на председателя на НС, президента и председателите на ВАС и ВКС.

Колегата му Дарин Матов, който внесе кандидатурата на Марковска в НС, коментира, че в предложението за нови процедурни правила за избор на главен прокурор липсва изречението, че анонимни становища и сигнали не се разглеждат. Това означава ли, че при следващото изслушване и избор в парламента, ще се разиграе същият този цирк, който се разигра при избора на Венета Марковска, попита той.

Митхат Метин обяви, че ДПС няма да участва в нова процедура за избор на конституционен съдия.

На дебатите преди гласуването депутатът от Коалиция за България Михаил Миков заяви, че има криза на законността. "Каквото и да се решава в Народното събрание, то е само прикритие на решения, които се взимат на друго място. Това се доказва от дискусията за нов кандидат.

Тези процедури, с които се хвалите, идват да маскират дълбоката криза на законност в България, криза в прилагането на закона и уважение към него от министър-председателя. Криза, която в перспектива създава усещане у гражданите, че законът е валиден само за обикновените граждани", заяви Миков.

За откриването на нова процедура за избор гласуваха 110 депутати,

а четирима гласуваха въздържали се. Народните представители от Коалиция за България и ДПС не участваха в гласуването. Четиримата въздържали се бяха от "Атака".

КБ, СК, ДПС и "Атака" не участваха в приемането на решението за процедурните правила за новия избор.

Според правилата подаването на документи започва от 22 ноември и продължава до 30 ноември, обсъждането в правната комисия е определено за 12 декември. 

Кандидатите ще бъдат представени по азбучен ред. Те се представят до 2 минути от депутат. Самите кандидати ще могат да се представят до 15 минути. Заседанието на правната комисия ще се излъчва пряко онлайн на сайта на НС.

На 19 декември ще бъде представянето на кандидатите в пленарна зала и избора на конституционен съдия от квотата на парламента.

И това заседание ще се излъчва пряко чрез сайта на Народното събрание. Гласуването в зала ще е явно чрез компютъризираната система на НС.

До момента единственото обсъждано име за конституционен съдия от квотата на НС, който да замени Марковска, е президентът Петър Стоянов, чиято номинация бе предложена от СДС. Той обаче все още не е решил дали ще приеме.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 2 минути

Сборният пункт е от 9 до 10 часа на площад „Александър Батенберг“

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 59 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 59 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 1 час

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 3 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение