9

С лед тежко боледуване днес почина писателят и литературен критик Николай Петев, съобщи БГНЕС. От две години той страдаше от онкологично заболяване.

62-годишният Петев бе председател на Съюза на българските писатели. Той бе и депутат от "Коалиция за България" в сегашния парламент, избран от гражданската квота в Ямбол.

След влизането му в парламента той коментира, че си е поставил две задачи. Едната е законопроект за българския език, който включва налагане на 50% българска драматургия в театрите, 50% българска музика в радиата и 50% български филми в телевизиите. "Българският език ни е националната сигурност. Той е нашето достойнство", каза тогава Петев.

По време на предизборната кампания Петев бе удостоен с най- престижната награда за развитието на българо-руските отношения на движение "Русофили“ - орден "Самарско знаме“.

Николай Петев е роден на 10 август 1951 г. в с. Дреновец, Монтанска област. Завършва журналистика в Лвов, СССР.

Работил е като главен редактор на списание "Родна реч", директор на издателство "Народна младеж".

Автор е на книгите: "Тук във времето" (1984), "Поезия и позиция" (1986; преведена на руски език и издадена от издателство "Молодая гвардия" - 1987), "Фарът и неговият пазач" (1989), "Зад завесата на политическия театър" (1997), "Фарът, пазачът и вятърът" (2006), "Не ме ли помниш..." (2011). През последните години публикува есета.

През 90-те години се стигна до разрив в писателските среди, като, наред със съществуващият Съюз на българските писатели, бе създадено и алтернативно Сдружение на българските писатели. Петев оглави СБП през 2003 г.

 

 

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@