509

П ерипетиите пред трите сирийски семейства, изгонени от Розово, не свършват с извеждането им от селото.

Днес най-възрастният мъж – 70-годишният Рафат, който е и глава на едно от семействата, е получил инфаркт. В момента той е настанен в казанлъшката болница

в тежко състояние.

„От дни не беше спал, дишаше тежко, защото се страхуваше. Беше спокоен, но когато видя какво се случи в Розово, много се разстрои“, разказа една от жените пред Нова ТВ. Последните си средства това семейство е дало за наем за къщата в Розово, както и за лекарства на майката, която страда от диабет.

Нито те, нито останалите две семейства, са получили обратно парите, платени за наема в Розово.

„За два месеца дадохме 2600 лв., 1000 лв. върнаха от агенцията, но останалите 1600 не са“, разказва друг от членовете на семействата, като добавя, че им предстои да платят наема за новия си временен дом – в казанлъшко село.

За престоя си в Розово разказват, че е бил като затвор. „Само 10 минути, след като стъпихме в къщата, дойде полиция и ни каза да не излизаме“, разказва друг от бежанците.

И трите семейства идват от сирийския град Алепо – един от най-тежко засегнатите от гражданската война в Сирия. Последните седем месеца са били в лагера в Харманли. В момента нямат документи за самоличност, защото първо трябва да представят пред държавата документи, че са се настанили някъде да живеят.

Всички са категорични, че искат да могат да живеят спокойно, но след Розово – извън България.

Междувременно в Стара Загора се проведе

протест срещу изгонването на бежанците в Розово.

Той беше организиран от приятели и доброволци, помагащи на бежанците, както и от арабската общност в Стара Загора и Казанлък.

Събраха се около 30-40 души, които мълчаливо се извиниха за случилото се в Розово и го определиха като грозно.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@