296

На 18-ия ден на протести в столицата хиляди освиркаха правителството и скандираха "Оставка!".

Според МВР към 20 ч. протестиращите са били около 5500, а според участници - повече от 10 000.

Те блокираха движението по бул. „Дондуков" и бул. „Цар Освободител", пред Министерски съвет.

Недоволните граждани носеха плакати с надписи: "Атака се прецака - само Болен от парите е доволен", "Свобода или СССР", "Парламент - досега тикви, сега мишоци".

Един от протестиращите носеше кафез, със закачена снимката на Сергей Станишев. В района дойдоха полицаи с жилетки "Антиконфликт".

Сградата на Министерски съвет е обградена с метални заграждения.

Всички послания, които протестиращите носеха със себе си като плакати, освен призиви за оставка съдържаха и нови реплики на казаното от Волен Сидеров през последните дни. Както и срещу появата му с оръжие в парламента. Няма данни за нарушения на обществения ред.

И тази вечер протестиращите бяха проявили изобретателност и група младежи бяха донесли огромен кашон, на който беше написано "Манипулации за рециклиране". До самия кашон имаше жълти вестници.

По-късно шествието се насочи по обичайния вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", после в посока НДК и към централите на ДПС, БСП и ГЕРБ.

Граждани се събират от 14 юни на пл. "Независимост" с искания за оставка направителството и промени в Изборния кодекс. Протестните митинги и шествия в столицата и в някои градове на страната започнаха след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. Организацията на протестите минава през страницата ДАНСwithme във Фейсбук.

По-рано днес протестиращи срещу правителството "пиха кафе" пред МС, пред Висшия съдебен съвет и Съдебната палата. Пред ВСС те настояваха за оставката на члена на съвета Камен Ситнилски заради изтеклите в медиите през миналата седмица записи на разговори, в които се смята, че участва той. Пред Съдебната палата се настояваше за имунитета на лидера на "Атака"Волен Сидеров.

Пореден контрапротест пред НДК в подкрепа на правителството на Орешарски имаше днес. В него споpед БНP са се включили около 100 души.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@