Ани Салич и Николай Дойнов: Ако не си обективен, престоят ти на екрана е кратък
Николай Дойнов и Ани Салич   
Източник: Нова ТВ
43

"Телевизионните новини са консервативна среда и ако не си обективен, престоят ти в тази професия е кратък, а и ние двамата не можем да играем", казват Ани Салич и Николай Дойнов, които от 24 февруари ще водят Новините на Нова.

Как се чувства бъдещата екранна двойка в новото студио на Новините на Нова, има ли предстартова треска в екипа им, какво мислят за обективността на емисията, четете в интервюто на Севделина Николова от Vesti.bg:

- Здравейте! И двамата имате дългогодишен опит като тв водещи, но за първи път заставате заедно като екранна двойка. Как протича подготовката? Репетирате ли предварително?

Николай Дойнов: Стиковането между нас двамата вече започна, но когато двама журналисти работят като двойка, винаги има дълъг момент на напасване. И това е и най-интересното, най-любопитното – да усетиш човека до теб е големият майсторлък в работата на двама водещи, които представят новините. То е като допълване на мисленето на другия, допълване на реакциите на другия, защото често пъти сценарият на новините се променя дори не в последния момент, а буквално един дъх, преди да кажеш определена дума. И това е всъщност солта и пиперът на новините – това е най-хубавото. Така че тези неща ще продължат дълго във времето.

Ани Салич: Но тъй като ние сме яли тези сол и пипер години наред – и двамата сме работили в по-голямата част от времето в двойка, сега няма да се промени нищо много съществено. Аз се радвам, че с Ники установихме емоционална връзка – аз се чувствам спокойна с него сега, преди да започне ефирът. Надявам се, когато аз сгреша, той да ми помага, защото винаги е възможно да направиш грешка – ти си човек, винаги е възможно да направиш лапсус, да забравиш, да не тръгнеш в момента, в който трябва. И когато имаш човек до тебе, който е ОК, който е концентриран, и който те познава много добре, той може да покрие твоите грешки, което е много важно.

Н.Д.: Това е ролята на втория, който винаги е и твой гръб. Но нека да се разберем още в самото начало – грешката е най-хубавото нещо на света.

- Защото показва, че предаването е на живо ли?

Н.Д.: Да, това показва, че първо – предаването е на живо, и второ – че си нормален човек. Повярвайте ми, аз всеки божи ден гледам т.нар. най-добри в занаята – от цял свят, през САЩ, през нашия континент и няма такъв, който да не греши.

А.С.: Интересното обаче е кой как се извинява – дали с усмивка, дали просто отминава ей така.

- Следили сте и изявите един на друг, нали?

Н.Д.: Да, години наред.

А.С.: Няма как – ние не месим хляб, ние работим в новините, а и не мислим да сменяме работата си. Така че няма от какво да се притесняваме, оттук-нататък може да предстои само забавление, според мен.

Н.Д.: Има един основен момент – че и на двамата удоволствието да представиш новините, удоволствието да кажеш: "Искам да ви кажа нещо интересно, да ви споделя нещо малко по-рано от всички", не е умряло, то се е запазило. Защото когато си умърлушен, когато главата ти е някъде другаде, когато ти е писнало – тези неща се усещат. Когато си вътре в новините, няма как да не се усети.

- Какво искате да дадете като екранна двойка, но и като индивидуалности на зрителите на Нова и как смятате да го постигнете?

А.С.: По никакъв начин няма да ги напрягаме. Като двойка трябва да съумеем с правилната емоция да не натоварваме зрителите излишно, да могат да чуят информацията и да оберат това, което им трябва.

Н.Д.: Не трябва да се забравя и нещо, което ние много често забравяме – новините са дело на първо място на репортери и на оператори. Нашата задача, когато не сме сред събитията, сред хората, а на екрана, е да ги представим по най-добрия начин пред зрителите. Оттам нататък голямата заслуга за това едни новини да бъдат добри е на репортерите. Това често се забравя, а е страшно важно.

- С какви репортери ще работите?

А.С.: Това са същите репортери, които са се доказали, които са работили, работят и днес: един е в Украйна, друг е в парламента, трети е при прокурора. Хората, които са работили досега, и са познати на публиката, ще продължат да работят и с нас занапред.

- Разбрахме, че от понеделник ще водите централната емисия на Новините на Нова от съвсем ново студио. Ще обясните ли за нашите читатели какво трябва да има в едно студио, за да се чувствате добре в него?

А.С.: Едно студио трябва да има добро осветление, приятна обстановка.

Н.Д.: Да, атмосферата не трябва да е студена, а тонът трябва да е приятен и делови, но не прекалено. Все пак новините са време, в което хората са се прибрали вкъщи и деловото не трябва да е изкарано на преден план.

А.С.: Изключително важен е и екипът, разбира се, професионалистите, с които работим – водещи, оператори, асистенти, естествено продуцентът. Важни са и такива дребни неща като това да не скърца стол например – всичко това е особено важно, за да започнат и да свършат новините нормално, въпреки цялата буря в главите ни.

Н.Д.: Когато студиото е ново, от промяната има и процент удоволствие за самите водещи. Всъщност, както и за Ани, така и за мен, това ще бъде нещо наистина съвсем ново.

- Със сигурност на 24-и в 19:00 емоцията за вас ще бъде голяма. Можем ли да говорим за предстартова треска и смятате ли да покажете емоцията си на зрителите, или ще съумеете да я запазите за себе си?

А.С.: Доколкото репортерите и продуцентът си вършат ежедневната работа, сценична треска няма да има, освен ако не стане нещо извънредно.

Н.Д.: Точно така. Всъщност, ако стане нещо интересно, то там ще бъде треската. Ако стане нещо в Украйна, където е Данаил Глишев, ако стане нещо интересно тук, тогава може да има треска.

А.С.: Ние просто ще бъдем себе си. Аз ще кажа: "Добър вечер с новините на Нова ТВ", същото ще каже и Ники, и ще започнем с най-важните новини. А накрая сигурно ще се усмихнем. Надявам се, че ще имаме и забавни новини.

- Казвате: Ще бъдем себе си. Какво ценно носите в себе си, за да ви оценят зрителите?

А.С.: Аз смятам, че мога да замълчавам, когато е необходимо, което е много важно в една двойка – наистина да позволяваш на другия да говори и да замълчиш, когато трябва. Аз самата не умея да играя.

Н.Д.: И аз съм същият – не умея да играя. Чудя се и какво пък чак толкова ценно нося. Идеята е да бъдеш себе си – преиграването се усеща много лесно. Преиграването не е добър съвет.

А.С.: Когато новината е предадена правилно – с нормални думи, с правилен български изказ, и носи в себе си необходимата информация, е много лесно да я разкажеш. Защото за мен е особено важно да разказвам новината. Трябва ясна информация, зададена по ясни критерии: в началото е новината, след това доразказваш какво ще се случи, влиза репортерът със своя разказ и нещата са ясни.

- Кой принцип в работата си цените особено много и смятате да запазите и в новия екип?

Н.Д.: Аз мисля, че принципите са общи, те не са само за Ани и за мен, те са общи и за вас, за нашата професия. На първо място човек трябва да се постарае да събере максимално широк брой гледни точки към един и същ проблем, за да бъде обективен. Най-важното нещо е обективността и тя е напълно достатъчна. Ако си обективен, оттам-нататък каквито и грешки да се правят, те са по-второстепенни.

А.С.: На второ място е да събереш максимален брой теми и да не си позволяваш да пропускаш част от темите или тези теми да изчезнат малко преди ефир. Нещата, които са важни за зрителя, за хората в тази държава, те са ясни. И ако ти ги премълчиш, това означава, че нещо не е наред. Т.е. не бива да мълчим и трябва да търсим истината за всеки един проблем.

Н.Д.: Защото обратното на това е взимане на страна, а взимането на страна обикновено се наказва с кратък живот в тази професия.

- А относно подредбата на новините имате ли право на мнение?

Н.Д.: Имайте предвид, че това не е наша работа или по-скоро далеч не е само наша работа.

А.С.: Тук има една оперативка, която много ме вдъхновява, защото като водещ в Би Ти Ви никога не съм присъствала на оперативка, на която реално се решава какво влиза в емисията днес и как реално се подрежда то. Това ми предстои сега. Графикът ми вече е съвсем различен. Там следобед правех радионовини, запознавах се с агенции, но оперативка, на която водещият да присъства и да казва мнението си, не съм имала. Предстои ми да го усетя.

Н.Д.: Тук водещият винаги е имал равен глас с всички останали при подредбата на новините. Да, водещата дума има продуцентът за определения ден, за определената емисия, но всички участват и често пъти оперативката започва по един начин и завършва по друг по отношение на подредбата. Да не говорим, че в по-късните часове и това може да претърпи нова подредба в зависимост от ситуацията.

А.С.: Животът продължава до последната секунда, в която казваме "Добър вечер", така че няма как да не се пренареждат събитията.

- Г-жо Салич, може ли да разкажете малко повече за благотворителната инициатива на Нова ТВ Game changers, чиито посланик станахте съвсем скоро?

А.С.: Това е най-новата социално отговорна инициатива на MTG (Modern Times Group – собственик на Нова ТВ, бел. ред.) Отговорна за инициативата в световен мащаб е фондацията Reach for change. Инициативата до момента е проведена в 8 държави от Европа, Азия и Африка. Тя дава живот на една иновативна идея, която издига благотворителността на по-висока, добре организирана и работеща платформа – тази на социалното предприемачество. Основната ѝ цел е да създава по-добър живот за децата.

Инициативата в България се казва Game changers и ще подкрепя социални предприемачи със силно желание и мотивация за насърчаване и отстояване правата на децата. За мен възрастните хора в България са не по-малко изоставени от държавата и има много хубави неща, които могат да бъдат направени и за тях, но засега сме съсредоточени върху нуждите на децата. Целта е да наберем най-различни предложения в най-различни сфери на предприемачеството. Надявам се да навлезем в някакъв вид хибридно финансиране и тези проекти да бъдат много по-устойчиви, защото така се работи в чужбина.

Нова телевизия дава една значителна сума, която ще бъде събрана в "Стани богат". Оттам нататък дали държавата и местната власт ще пожелаят да се включат, не знам – не само да се съберат едни пари и да бъдат изхарчени за една-две години. Иска ми се да разберат, че това е много важно. Идеите могат да бъдат както да създадеш един предмет, така и да създадеш една услуга и да помогнеш чисто психологически. Тук ще оставя да работи въображението на кандидатите, защото наистина може да се кандидатства с всички, с което може да се помогне на младежите и на децата.

- Ще има ли телевизионно проявление на тези инициативи?

А.С.: Засега телевизионен проект във връзка с това не се предвижда, защото за нас е важно да работи и да има резултат – важно е да помагаме, че това е бъдещето на една икономика както във Великобритания, така и в Германия, така и в САЩ – има три стълба на икономиката: частен, държавен и такъв социален, който реално създава продукт и се самофинансира. Това е напълно възможно и трябва да се случи и при нас. Надявам се все пак да има някаква гала, когато отчитаме тези проекти. Работя и по трети проект, който обаче тепърва ще представям. Но са важни другите два проекта, с които аз не спирам живота си – нито професионален, нито личен – продължавам по пътя, по който съм вървяла досега: новини и такъв тип благотворителност, която трябва да се опише с точни думи, това е подкрепа и промяна на живота.

- Г-н Дойнов, за вас ще остава ли време за други проекти и филми?

Н.Д.: Винаги е оставало време и винаги ще остава. Макар да не са конкретно разчетени през годината, имам конкретно разчетени в главата си поне няколко идеи за снимане и в България и в чужбина. Буквално през март или април трябва да бъдат следващите снимки. Иска ми се на всеки 2–3 месеца да излиза по едно малко филмче по някаква интересна тема. На мен ми е интересно от една страна там, където в момента е най-горещо, типичен пример са Украйна и Сирия. Но са ми интересни всякакви неща, свързани с българската история и култура.

- Вие бяхте в Украйна. Как гледате на случващото се там през последните дни?

Н.Д.: Най-краткият коментар е, че по мое мнение този конфликт не може да се реши бързо, защото има огромни интереси, съсредоточени в тези хора, които се сражават едни срещу други на Евромайдана – на Площада на независимостта. Така че откъсването на тази страна от бившия Съветски съюз и сега от Русия и отиването ѝ към Европейския съюз ще бъде много дълъг процес и всъщност вече се проля и кръв заради него. Но самото присъединяване, ако изобщо завърши с присъединяване към ЕС, няма да е това, което беше в България. Там ще бъде десетки пъти по-сложно и по-трудно.

- Какво бихте казали на бъдещите си зрители като двойка?

А.С.: Аз мисля, че това са старите ни, верните ни зрители. Българинът е много любопитен, иска да бъде информиран, не се интересува само от това, което става в неговата къщичка, а и от всичко останало навън по света, и слава Богу, ние живеем в тази държава, работим тази работа, и трябва да информираме тези любопитни хора. Така че аз съм благодарна, ако зрителите са с нас. Мога само да кажа: Благодаря!

Н.Д.: Скъпи хора, новините започват в 19.00 – това е. От понеделник до понеделник.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 6 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 24 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС