Двама мъже починаха от замръзване, части от страната са в снежен капан
Източник: БГНЕС
58

Д вама мъже починаха от замръзване тази нощ.

Единият е 77-годишен мъж от шуменското село Ружица. Мъжът излязъл от вкъщи снощи. Съселяни тръгнали да го търсят, но не го намерили. Около 9,30 часа сутринта го забелязали затрупан от сняг.

Починал от премръзване мъж е докаран тази сутрин и в спешния център на силистренската болница.

Самоличността на починалия не е установена, не е правена и аутопсия.

В болницата е докарана и родилка от силистренското село Средище.

От Областното пътно управление е проведена спасителна акция за превозването на родилката, тъй като линейката аварира и се е наложило да се проправи път на втори автомобил. Три бременни жени са прибрани в болницата в Дулово, едната е родила тази сутрин. Днес са процедурите за нуждаещите се от диализа пациенти от Силистра.

Пациентите от Дуловската община са събрани в болницата в Дулово, а от Главинишката община - в здравния център в гр. Главиница. Техните процедури са в следобедните часове. Утре ще бъдат докарани и пациентите от Тутраканската община.

Лавина падна в ски зона Банско, откъм връх Тодорка и повлече двама гръцки туристи.

И двамата са спасени. Сигналът е подаден днес в 12.50 ч. от местността Ечмище на ски зона Банско. Спасителите са стигнали навреме, двамата гърци не са пострадали и са в добро състояние.

От Планинска спасителна служба-Банско коментираха, че гръцките туристи са предизвикали лавината. Трима гърци се качили да карат ски по улеите на Ечeмище, над Шилигарника, където вчера се бяха загубили двама английски туристи. Според дежурния в ПСС-Банско, те са предизвикали лавина, която частично е затрупала един от тях, а другите двама са останали встрани от падналата снежна маса. Единият от участниците в инцидента веднага е тръгнал да повика помощ, а другият е останал при затрупания си приятел и го е изровил от снега. Спасителите предупреждават, че лавинната опасност продължава да бъде значителна – 3-та степен.

Зимата продължава и днес да създава проблеми в страната заради обилния снеговалеж.

Аварирал румънски тежкотоварен камион блокира за четири часа тази сутрин подхода към ГКПП "Дунав мост". Това потвърдиха от областната управа в Русе.

Инцидентът е станал малко след 5 часа. От "Гранична полиция" обясниха, че през това време е било отворено второ трасе, през което да бъдат пропускани превозните средства, тъй като след полунощ Румъния е започнала да приема отново тежкотоварни автомобили. Около 9.00 часа камионът е бил изтеглен, като движението в района остава затруднено. От областната управа информираха, че в момента се проверява на кого е ангажимент почистването на подстъпите към граничното съоръжение.

От "Гранична полиция"-Русе призовават шофьорите да пътуват с оборудвани за зимата моторни превозни средства - с вериги и с подходящи гуми. В момента колоната от камиони е достигнала около три километра в района на граничното съоръжение.

Очаква се трафикът да е натоварен през целия ден заради изчакващите по паркинги камиони, които ще бъдат освободени за движение. Основните пътища в Русенско са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода.

Сняг над цялата страна

Вижте десетдневна прогноза за времето и пълна информация за пътищата в страната на Sinoptik.bg.

Пътната обстановка по основни артерии в столицата и някои по-големи градове в страната можете да следите на Kamerite.bg

Преустановено е движението на автобуси от автогарата в Добрич заради усложнената зимна обстановка, съобщиха от Областния съвет по сигурност.

По всички направления движението временно е спряно заради силния вятър, който образува навявания, уточниха от автогарата. Затворен е пътят Добрич-Варна, по който в частта му към крайморския град има навят сняг. Затруднено е и движението в община Генерал Тошево, посочиха от автогарата.

Пристанище Варна е затворено. Летището също е затворено за снегопочистване.

Оттам съобщават, че подобрение на метеорологичната обстановка се очаква не по-рано от 14 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Снежната покривка в града е около 10 см, заради силния вятър на места има навявания и преспи.

Община Дългопол засега е единствената община във Варненска област, която е обявила бедствено положение. Следобед ще стане ясно дали ваканцията за учениците ще се удължи, или утре ще са на училище. Временно са въведени ограничения за движението по пътищата Варна – Добрич, Провадия – Айтос, Аксаковска панорама – Кичево, с. Калиманци – Суворово. Времето е облачно, със силен на места вятър и силен снеговалеж. Видимостта е намалена. Температурите са от -11 до -7 градуса.

Поради снегонавявания от рано сутринта е затворена за движение отсечката от пътя "1-6" между пътния възел "Петолъчката" и Бургас на територията на Ямболска област.

Пътноподдържащата фирма почиства и опесъчава с наличната техника отсечката между селата Лозенец и Венец, но работата й е затруднена от аварирали по пътя тежкотоварни автомобили. Останалите пътища в Ямболска област са заснежени, но проходими при зимни условия.

27 са снегопочистващите машини, които работят в Бургас. Започнало е почистване на районите около спирките.

По заповед на кмета снегопочистващите фирми работят в денонощен режим от 23 януари. Проходът Айтос-Провадия е отворен само за тежкотоварни автомобили до 10 тона. Остава затворен за движение Ришкият проход. По пътя "Слънчев бряг"-Обзор е забранено движението за товарни автомобили с тегло над 10 тона. Видимостта е лоша по пътя към Малко Търново. Пътищата в област Бургас са заледени и заснежени. Препоръчително е да не се предприемат пътувания, освен при спешни ситуации, апелираха от Общината.

От автогарата в Силистра тази сутрин не са отпътували автобуси. Разписанията към момента не се изпълняват, поради тежките зимни условия в региона. От билетна каса на Автогара Шумен съобщиха, че днес са пуснати рейсове само до Смядово и Велики Преслав.

Междувременно звеното за аварийно-спасителни дейности към дирекцията "Сигурност и обществен ред" на Столичната община съвместно с екипи на противопожарната служба днес

премахват ледени късове от мостови съоръжения,

съобщиха от пресцентъра на Общината. Тази сутрин екипите са работили при мостовете на гара "Подуене" и продължават работата си в надлеза на НДК.

Гражданите могат да подават сигнали за опасни ледени късове на телефона на Столичния инспекторат - 987 55 55, или на тел. 112. Отговорност на собственика на всяка сграда е да отстрани ледените висулки и да обезопаси сградата, припомнят от Столичната община.

"Около 200 снегопочистващи машини са чистили столицата през нощта. В момента 197 са на терен. Цялата техника беше извадена, за да може да се обработят улиците, но въпреки това апелирам към шофьорите да карат внимателно. Напомням на гражданите и фирмите, че имат ангажимент да почистват пред входовете", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

11 снегопочистващи машини са работили през изминалото денонощие на територията на община Благоевград,

заяви Васил Бачев, управител на общинската фирма „Биострй”, отговаряща за снегопочистването на територията на общината. Бачев уточни, че снегорините са започнали работа вчера в 22:00 ч. като приоритетно са почистени основните комуникации, водещи към поликлиниката и болницата. В момента четири машини продължават да обработват вътрешнокварталните улици в града. Служители на фирмата работят активно за почистването на заснежените участъци - улици мостове, стълби, тротоари в Благоевград.

Градския транспорт се движи по разписание. Спирките са почистени от снега. Движението в града не е затруднено. Няма задръствания по най- интензивните пътни участъци в Благоевград. Преминаването през кръговите кръстовища на III ОУ „Димитър Талев” и „14 полк” се осъществява нормално. До този момент почистващата техника не е имала проблеми с преминаването по тесните улици.

Десет населени места в Бургаска област са без електричество от близо денонощие.

Това съобщиха от пресцентъра на общината. Без електрозахранване са кварталите "Ветрен", "Банево", "Долно Езерово", селата Рудник, Миролюбово, Черно море, Драганово, Брястовец, Българово. Захранването е прекъснато и в предприятието "Черноморски солници", което доставя луга на фирмите за зимно почистване. Там спешно е осигурен агрегат за аварийно захранване.

Бедствено положение е обявено в община Руен от 10.00 ч. тази сутрин.

В общината няма ток и вода. В момента заседава Кризисния щаб към общината. Прекъснати са мобилните телефони.

В голяма част от населените места в Община Айтос няма електрозахранване, съобщи кметът на общината Васил Едрев. Причината за прекъсването на електрозахранването е силният вятър. Ток няма в селата Пещерско, Мъглен, Зетьово, Лясково. В общината се затварят почти всички училища, има големи навявания. „Преспите се почистват, но няма резултат докато не спре вятърът”, обясни кметът Едрев. Работи се по отстраняване на проблемите с електрозахранването. По пътищата на места има преспи, който се очаква да утихне вятърът, за да бъдат почистени и да се осъществява движението нормално. Няма откъснати села. От общината предупреждават да не се тръгва на път.

Без ток в община Каварна са 15 села, 6 са без вода, посочиха от администрацията.

С отстраняването на авариите по 20-киловолтовата електрическа мрежа работят шест екипа на "Енерго Про". Снегът продължава да вали, а вятърът го трупа на преспи и скоро почистените пътища отново се затрупват. Затова от Общината препоръчват на гражданите да се въздържат от пътуване с автомобилите си и да ги използват само в наложителни случаи.

Без ток са селата Каменар и Тополи, за авариите са уведомени екипите на електроразпределителното дружество.

Това съобщиха от пресцентъра на община Варна. Проблемът със снегонавяването по пътя за Константиново, заради забавяне на машини от АПИ, вече е отстранен. Три детски градини – в Каменар, Тополи и Аспарухово, са без ток, заради ел. аварии. Заради проблем с водоподаването за детската градина на Златни пясъци е осигурена водоноска. Около 30% са децата, заведени от родителите си на детска градина днес. В СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ има свободни места за настаняване на бездомни хора.

Няколко населени места в област Шумен са с прекъснато електрозахранване и водоснабдяване, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Шумен. Към 09:30 ч. Девет села са с прекъснато електрозахранване в общините Венец, Каолиново и Никола Козлево. Към 09:30 ч. днес е получена информация, че в община Венец без ток са селата Ясенково, Денница, Боян и Капитан Петко. В община Каолиново – Наум и Климент. В община Никола Козлево – Ружица и Хърсово. Без вода е част от село Желъд от община Смядово.

Няма селища без ток на територията, обслужвана от ЧЕЗ. Това каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в „ЧЕЗ Разпределение България”. „Обстановката е нормална. Нощта е преминала спокойно, без авари. Към момента всичко е наред”, заяви Станчев. В 40 оперативни центъра на територията ЧЕЗ имат дежурни екипи. „В делничните дни имаме на разположение 270 аварийни екипа, които могат да се включат с техника и с материали при необходимост. Следим обстановката постоянно. Реагира се незабавно на сигнали за аварии, подадени на телефонната линия”, добави Станчев.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“