Първи сняг, затворени пътища и 33 хил. абонати без ток
Източник: БГНЕС
64

Т ази нощ в западната и северната част на страната се натрупа първата снежна покривка.

Температурите рано тази сутрин са били между 0° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават и в следобедните часове ще са между -1° и 4°, по морския бряг до 9-10°. 

На територията на Столична община обстановката е нормална при зимни условия.

Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Рано сутринта, около 5:00 ч., започна обработка на част от мрежата за масовия градски транспорт в районите „Банкя”, „Овча купел”, район „Витоша”, Околовръстен път, бул. „България”.

В момента 134 машини са на терен, като в действие са 46 от тях, а останалите са дежурни, тъй като се предполага, че може да има заледявания в по-късната част на деня”, каза Йорданка Фандъкова.

Тя обясни още, че има проблем на пътя Бистрица – Железница.

„Там съм благодарна на колегите от пътна полиция. Те съдействат по спиране на движението, за да може да се работи по-лесно”, обясни тя.

По думите ѝ проблеми има в участъка на Агенция „Пътна инфраструктура”(АПИ) към Владая.

Източник: БГНЕС

„Опитваме се да съдействаме там, за да може да се почисти по-бързо. Столична община има отговорност до Александров мост, а след него вече почиства АПИ. Надяваме се, че в скоро време ще се реши и този въпрос”, каза още кметът на Столична община.

Препоръчително е шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

В 10:00 ч. е спряно движението на автомагистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Източник: БГНЕС

Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев.

Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът „Петрохан“ в момента е отворен само за леки автомобили.

На пътя Хасково-Пловдив при с. Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното.

Товарните автомобили са ограничени и през Троянския проход. Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите "Превала", "Рожен", "Пампорово", по пътя Пещера-Батак-Доспат.

Заради почистване камиони не се допускат и в участъка Мало Бучино-Драгичево на автомагистрала "Люлин". На пътя ІІ-62 Дупница-Клисура в Клисурско дефиле /местност "Дървена"/ са паднали сняг и дървета.

От АПИ заявиха тази сутрин, че блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Вследствие на обилни валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната.

Влаковото движение е спряно поради наводнен железен път, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура, съобщиха от НКЖИ.

Преустановено е движението в междугарието Димитровград-север – Меричлери поради наводнен железен път.

Прекъснато е движението и в междугарието Димитровград – Хасково, поради наводнен железен път и изнесена баластова призма.

Създадена е организация за трансбордиране на пътниците с автобуси от Стара Загора до Меричлери и от Меричлери до Димитровград-север. Аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура", са в готовност по местата и чакат успокояване на метеорологичната обстановка, спиране на валежите и отдръпване на водата, за да започнат незабавна работа по отстраняване на повредите по железния път.

Поради снеговалеж и силен вятър е преустановено движението и в междугарието Дебелец – Плачковци. Там вследствие на падналия макър сняг е прекъснато напрежението в контактната мрежа. Екипи на Поделение "Електроразпределение" към НКЖИ са на място и разчистват клони и дървета за осигуряване на габарит.

Проблемен остава и жп участъка Цветино – Велинград, където има паднали дървета върху железния път. Аварийни екипи на НКЖИ работят по жп трасето и възстановяване на движението.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Щабът ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка. Гражданите ще могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Източник: Валентин Николов, БГНЕС

Падналият първи сняг остави десетки хиляди абонати на ЧЕЗ без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша.

В Община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, 6 аварийни екипа работят отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 хил. абонати, информират от дружеството.

В Община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7100 абоната. По локализирането и отстраняването на авариите работят 3 аварийни екипа.

В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 хил. абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, в.з. Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел. За отстраняване на повредите работят 9 аварийни екипа.

"Уверяваме нашите над 2 млн. клиенти, че реагираме незабавно при необходимост. В днешния ден на цялата територия на ЧЕЗ разпределение България има на разположение 88 аварийни групи, оборудвани с нужните материали и инструменти. Осигурена е и необходимата високопроходима техника и специализирани автомобили – автовишки, автокранове и автобагери. Ако се наложи ще бъдат сформирани още допълнителни групи с цел бързо възстановяване на електрозахранването", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ.

По данни и прогнози на НИМХ, в седемнадесет области е обявен оранжев код. За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян той е за вятър и сняг.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е за вятър. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала.

За област Бургас е за вятър и дъжд. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В областта ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик е за дъжд и вятър. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра е обявен жълт код за вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 м/сек. Жълт код за сняг е обявен в пет области – Област София, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек.

Оранжевият код означава, че времето е опасно.

Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Вижте още за времето на Sinoptik.bg

Коментари 64
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

64 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 21 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 23 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 46 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети