Украйна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с ЕС
Виктор Янукович   
Източник: ЕПА/БГНЕС
71

У крайна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз и предлага да бъде създадена тристранна комисия по търговията ЕС-Украйна-Русия, съобщи правителството, цитирано от АФП.

В постановление, публикувано днес на неговия официален сайт, украинският кабинет нарежда

да бъде "преустановен процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС",

за да бъде "гарантирана националната сигурност, да бъдат възобновени икономическите отношения с Русия и да бъде подготвен вътрешният (украински) пазар за равноправни отношения с Европейския съюз".

Украинското правителство предлага да бъде създадена тристранна комисия за търговия ЕС-Украйна-Русия.

То освен това се обявява за "възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз" начело с Москва, който от няколко месеца предлага на Киев да се присъедини към него.

Междувременно руският президент Владимир Путин даде знак, че

Русия може да се включи в преговорите между Украйна и ЕС

по асоциирането на Киев към съюза, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА. "Ние сме "за" (тристранни преговори), но само преди приемането на решение за евроинтеграцията на Украйна", каза руският президент в изказване пред Руското литературно събрание.

Той поясни, че Русия не може да участва в преговори по неща, за които са били взети решения без нейното участие.

Путин категорично отхвърли твърденията, че Москва води агресивна политика срещу интеграцията на Киев с ЕС. "Ние не сме против суверенното право на избор на Украйна, каквото и да е то. Но ако ни бяха казали, че Украйна ще влиза в НАТО, то тогава бихме били реално против", заключи президентът на Русия.

Украинският президент Виктор Янукович увери, че страната му

ще продължи да работи за интеграция с Европейския съюз

въпреки преустановяването на подготовката за подписване на споразумението за асоцииране със Съюза, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС. На пресконфереция във Виена, където е на официално посещение, Янукович обясни, че Украйна все още не е толкова близо до приемането на конкретни решения, колкото смятат европейските му колеги.

Той добави, че освобождаването на опозиционната лидерка Юлия Тимошенко, което беше едно от условията за подписване на споразумението за асоцииране, не се допуска от украинското законодателство. По думите на Янукович дискусията по този въпрос "се разпалва в много посоки", но ако трябва да се даде еднозначен отговор, решението за освобождаване на Тимошенко е "невъзможно".

Киев ще има шанс за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС "до последната минута", заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте, цитирана от ИТАР-ТАСС. Литва е ротационен председател на ЕС до края на годината и организира срещата на върха между ЕС и страните от Източното партньорство на 28 и 29 ноември във Вилнюс, където трябваше да се състои церемонията за подписване на документите.

В днешното си решение

Украйна се е ръководила изключително от националните си интереси,

вземайки предвид "запазването на работни места, повишаване на икономическата устойчивост на държавата, повишаването на икономическия и производствен потенциал", заяви на брифинг украинският вицепремиер Юрий Бойко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"През последните четири месеца ние отчетохме спад на обема на промишленото производството и анализът показа, че това е свързано със свиването на търговско-икономическите отношения със страните от ОНД. Това доведе до спирането на редица предприятия, до намаляване на постъпленията в бюджета на страната и до съкращаване на работни места", каза Бойко. От август тази година Украйна е започнала да губи по 15-20 хил. работни места и за този период са били пропуснати ползи за 30-40 млрд. гривни (3,75-5 млрд. долара) от търговския оборот, посочи украинският вицепремиер. Това, според думите му, е довело до заплаха да не бъдат изпълнени социалните инициативи на президента на Украйна и като цяло е поставило в опасност социално-икономическото положение в страната.

Правителството на Украйна е решило да се обърне към Съвета за национална сигурност и отбрана на страната с молба да разгледа ситуацията с рязкото съкращаване на търговско-икономическите отношения със страните от ОНД, каза още Бойко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украинският опозиционен лидер Арсений Яценюк поиска оставките на Виктор Янукович и премиера Микола Азаров, предадоха Франс прес и Ройтерс. "След като Янукович отказва да подпише споразумението,

това е не само държавна измяна, но и причина да бъде поискана неговата оставка и тази на правителството",

каза Яценюк.

Съветникът на украинския президент по международните отношения Андрий Гончарук обясни решението на правителството с рисковете за вътрешния пазар на страната. Правителственото постановление не затваря по принцип възможността за европейска интеграция на Украйна, увери същевременно той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украински експерт обаче определи решението като

"геополитически обратен завой",

предаде руската агенция. Андрий Миселюк, директор на Института за социално-политически планирания, заяви, че преустановяването на подготовката за сключване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз е било очаквано, след като на днешното заседание на парламента са били провалени законопроектите за изпращане на бившия премиер Юлия Тимошенко на лечение в чужбина.

Русия пък изрази задоволство от решението на Украйна,

предаде Ройтерс. "Приветстваме желанието (на Украйна) за подобряване и развиване на (двустранното) търговско и икономическо сътрудничество", заяви говорителят на Путин - Дмитрий Песков. Той нарече Украйна "близък партньор" и увери, че Русия е щяла да уважи нейното решение за споразумението за асоцииране с ЕС, каквото и да е било то. Преустановяването на преговорите с Европейския съюз е вътрешна работа на Украйна, подчерта Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отказа да коментира евентуалното присъединяване на Украйна към Митническия съюз начело с Русия. Контактите между Москва и Киев на експертно равнище ще бъдат възобновени, съобщи Песков.

ЕС изрази разочарование от решението на Украйна

"Това е разочарование, не само за нас, но и, струва ни се, за украинския народ", се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън. Тя посочи, че Украйна напоследък е изправена пред "обезсърчаваща тенденция на спад на външните инвестиции" и е обсъждала стендбай заем с Международния валутен фонд. "Подписването на най-амбициозното споразумение, което ЕС е предлагал на страна партньор щеше да укрепи курса на реформите в Украйна и да изпрати ясен сигнал на инвеститорите в цял свят. Ние твърдо запазваме ангажимента си към народа на Украйна", заяви Аштън. Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна трябваше да бъде подписано следващата седмица на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс.

Бившият полски президент Александър Квашневски, който е съпредседател на наблюдателската мисия на Европейския парламент в Украйна, заяви, че на предстоящата среща на върха на ЕС във Вилнюс на 28 и 29 ноември няма да бъде подписано споразумение за асоцииране на бившата съветска република. "Това е решение на Украйна, а не на Европа", подчерта Квашневски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле коментира, че ЕС продължава да иска добри отношения с бившата съветска република въпреки нейния отказ от сключване на споразумение за асоцииране. "Топката е в полето на Киев", подчерта обаче Вестервеле.

Коментари 71
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

71 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 13 минути

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 34 минути

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 38 минути

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 51 минути

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 58 минути

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 1 час

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 1 час

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 1 час

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

България Преди 2 часа

Хиляди доброволци опитаха да помогнат, но следа от момичето така и не се откри

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Любопитно Преди 2 часа

На 28 март църквата почита паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

<p>Лют пипер и вериги: Майка изтезава двете си деца в &quot;паник стая&quot;&nbsp;</p>

Лют пипер, метални вериги и белезници: Психотерапевт и майка изтезавали две деца в "паник стая"

Свят Преди 2 часа

Месеци наред Руби и Хилдебранд принуждавали най-малките деца да работят на знойна горещина

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

България Преди 2 часа

Миналата седмица Окръжният съд наложи на обвиняемия мярка „задържане под стража“