С коя Америка се опитва да се разбере Русия за Сирия
Източник: БГНЕС
264

В Москва оправдано удивление буди фактът, че сегашната администрация на Белия дом с упоритост, достойна за по-добра кауза, настоява за свалянето от власт на президента на Сирия Башар Асад, при това не след ликвидирането на терористичните групировки, а точно сега, незабавно.

Към тази позиция се придържа и най-вероятният претендент за президентския пост на демократите Хилари Клинтън, пише политологът Дмитрий Дробницкий във в. „Известия“.

Аргументите колкото и да са известни, са толкова и неубедителни. Държавният департамент и Белият дом са на мнение, че първопричина за хаоса в Сирия и последвалата го поява на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ е именно Башар Асад и че в тази страна съществува достатъчно силна „умерена опозиция“, която е в състояние да смени сегашния режим и да се противопостави на терористите.

Тази позиция, разглеждана от руска страна, изглежда толкова странна (да не кажем абсурдна). Или данните на американците са неверни и американското разузнаване се заблуждава?

Само че скорошната статия на известния американски разследващ журналист Сиймор Хърш, публикувана в London Review of Books, показва, че ситуацията в Сирия е много добре известна на американското разузнаване, или поне на разузнавателното управление на министерство на отбраната (DIA).

Освен това и DIA, и Обединеният съвет на началник-щабовете (JCS) от 2013 г. засипват Белия дом с доклади, излагащи точно това, което руснаците научват от пресата, а именно, че цялата сирийска опозиция се намира под ръководството на терористични групировки.

Сирия, в случай на падане на режима на Асад, въобще няма да се различава от днешна Либия - „умерените въстаници“- това е чиста проба мит, а Саудитска Арабия, Катар и Турция с мълчаливото одобрение на ЦРУ активно помагат на радикалите.

Американските военни (любопитното е, че не цивилното ръководство на Пентагона, а именно JCS, DIA и генералитетът) разбирайки, че разказаната от тях горчива истина не е нужна на никой от Белия дом, доскоро са споделяли разузнавателна информация с Дамаск и даже са осъществявали доста хитроумни операции, целящи да помогнат на сирийските въоръжени сили да се справят с натиска на ислямистите.

Общуването между военните от САЩ и Сирия, естествено, не се осъществявало пряко, а с посредничеството на Германия, Израел и Русия. Т.е. до скоро Обединеното командване на щабовете и военното разузнаване на САЩ са провеждали своя собствена външна политика по отношение на Сирия, съпротивлявайки се по всички възможни начини на администрацията на Обама и ЦРУ.

Позицията на Държавния департамент по сирийския въпрос като цяло беше изчаквателна – водене на безкрайни разговори с Русия, докато не бъде определен победителят в задкулисното противопоставяне. Дори когато неотстъпчивият началник на Обединения съвет на началник-щабовете Мартин Демпси и неспокойният шеф на военното разузнаване Майкъл Флин бяха принудени да подадат оставка от новия министър на отбраната Аштън Картър, такъв очевиден победител не беше излъчен.

Възникват два основателни въпроса? Първо: Когато се опитваме да се договорим с Америка, с която точно Америка търсим взаимно разбиране? С прагматичните военни, с беззъбия Държавен апартамент или с администрацията на Обама, която „вманиачено“ (определението е на Хърш) настоява за оттеглянето на Асад? Второ: Защо Обама толкова държи на оттеглянето на сирийския лидер?

Последният въпрос не губи значение поради близостта на президентските избори през 2016 г., тъй като мненията за Сирия са разделени.

От демократите само Хилъри Клинтън настоява за незабавното отстраняване на Асад от власт „на момента”. Нейните опоненти Бърни Сандърс и Мартин О'Мали твърдят, че съществува опасност от повторение на иракско-либийския сценарий.

Тази позиция се поддържа и от републиканските претенденти за президентския пост като Тед Круз и Ренд Пол. А лидерът по рейтинг сред тях Доналд Тръмп вярва, че кризата се дължи на лошите лични отношения между Обама и Путин. Както каза той на последните си изяви от кампанията, ако факторът на лично недоверие изчезне, няма да има никакви пречки пред руско-американско сътрудничество.

Напълно съгласни с Хилари са Марко Рубио, чиято външнополитическа програма определят неоконсерваторите, и Джеб Буш, който не блести при последното определяне на рейтингите.

Какъв е интересът на Хилари като цяло е разбираемо. Работата е в нейните тесни връзки със саудитското лоби, което вижда в Асад най-зловещия си враг.

Но кое е в интерес на Обама? Той като президент-демократ днес работи само за опазване на своето наследство и за поддръжката на кандидата на демократите на изборите през 2016 г., т.е. на Хилари. И ако по въпросите за вътрешната политика Клинтън се придвижи достатъчно вляво, за да не се безпокои, да речем, за реформата в здравеопазването, то във външната политика остават въпроси. И основният от тях е иранското разведряване, което може би е основното постижение на нобеловия лауреат за мир Обама.

Ако Асад, близкият съюзник на Техеран, удържи и остави след себе си привързан към съюзническия дълг лидер, то след поражението на „Ислямска държава” Иран най-накрая ще успее да изгради своята шиитска дъга от Персийския залив до Средиземно море, като при това ще бъде освободен от санкции, което ще направи тази страна очевиден лидер в региона. Такова положение едва ли устройва Саудитска Арабия. Определено не особено щастливи ще бъдат и Турция, и Израел. Което може да застави Хилари да насочи в обратната посока иранското разведряване.

Именно поради това на Обама е необходим такъв Иран, който поддържа добри връзки с Америка, но не може да доминира региона. Оттук идва и опитът за ликвидиране на неговия средиземноморски съюзник.

Това са реалностите на съвременната американска политика. В съвременния глобален свят, границата между „Америка контролира всичко” и „всички на равни начала управляват Америка” се оказва изключително тънка.

Нашият дял в акционерното дружество САЩ засега е незначително малък. А и познанията ни за това „предприятие” са доста недостатъчни. Оттук идват и руското „учудване“, и неприятните изненади от страна на някои от акционерите на САЩ, смята  Дмитрий Дробницкий.

Коментари 264
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

264 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 13 минути

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

Редица университети затварят врати в знак на протест

Редица университети затварят врати в знак на протест

България Преди 45 минути

Причината за това ниските си възнаграждения и липсата на политика в сферата на висшето образование

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 1 час

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 1 час

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Горещо кафе

Ще изчезне ли кафето заради глобалното затопляне?

Любопитно Преди 1 час

Въпрос, на който по-скоро предпочитаме да не знаем отговора

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 9 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 10 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 10 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 11 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 11 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 11 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 12 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата