П ържените и задушени в студенопресован зехтин зеленчуци са по-полезни от варените, защото така се увеличават антиоксидантите в тях, показва ново изследване на испански учени, цитирано от в. "Дейли мейл",.
Зехтинът запазва и увеличава фенолите при пърженето. Това са химикали със защитни свойства, които предпазват от хронични болести, дори от рак и диабет. Варенето е с точно обратният ефект.
Кристина Санчес и екипът ѝ от университета на Гранада са проверили как се отразява начинът на готвене върху 120 гр картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, без семки или кора. Те ги пържили, сотирали, задушавали в мазнина с вода и варили. За мазнина използвали студенопресован зехтин. Резултатите измерили лабораторно с високоефективна течна хроматография, като отчели нивото влага, мазнини, суха материя и общо брой феноли, както и антиокисдантните свойства.
Резултатите им показват, че пърженето със студенопресован зехтин наистина увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, като фенолите стават повече в сравнение с варенето, още повече че зеленчуците се обогатяват и с полезни съставки от зехтина.
Варенето се препоръчва само за случаите, когато водата не се изхвърля.
Учените обаче обръщат внимание на факта, че пърженето повишава калоричността на храната.
Вижте във видеото кои са най-вредните храни у нас:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!