И зследователи от университета на Аризона са установили, че канеленият алдехид (съединение, придаващо на канелата специфичен аромат и вкус) може да се справи с колоректалния рак, съобщи Zee News.
Учените са извършили изследване върху мишки. Те са добавили канеления алдехид към храната на гризачите.
Специалистите са установили, че компонентът от канелата предпазва мишките от рака на дебелото черво.
Благодарение на канеления алдехид клетките, подложени на въздействието на канцерогена, са успели да неутрализират токсичните вещества и да се възстановят.
Експертите планират в бъдеще да установят дали самата канела може да се пребори с рака, а не само отделен неин компонент. Ако отговорът е положителен, клиничните изследвания върху хора могат да започнат в много близко бъдеще.
Друго неотдавнашно изследване показа, че консумацията на близо 28 грама ядки по два или повече пъти на седмица намалява с 13 процента риска от рак на дебелото черво.
По принцип ядки като орехи, фъстъци, бадеми, макадамия и др. могат значително да намалят риска от преждевременна смърт, пише още Zee News.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!