4

Д ве вдовици на шерпи, които са загинали на Еверест, ще се опитат да изкачат най-високата планина в света, за да изпълнят незавършената експедиция на съпрузите си. Също така и за да вдъхновят други самотни жени.

Съпругът на Фурдики Шерпа загива, докато оправя въжетата на своя клиент-алпинист, намирайки се на 8,850-я метър на планината през 2013 г.

Тя споделя, че ще направи експедицията си през май, заедно с Нима Дома Шерпа, съпругата на един от 16-те шерпи, убити от опустошителна лавина близо до базов лагер през 2014 г. 

Тъжната история на шерпите и как изкарват парите си

"Смятаме да изкачим планината, за да сложим край на мъката си и да почетем съпрузите си, достигайки върха, който те не успяха“, казват двете жени.

Нима, 36, обяснява, че и двете са завършили подготовката си за изкачването на планината и вече дори са покорили два малки върха. Непал е дом на осем от 14-те най-високи планински върхове в света.

Еверест, който се намира на границата между Непал и Китай, досега е бил покоряван от 4,833 алпинисти, след като е бил изкачен за първи път от новозеландския алпинист сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгей Шерпа през 1953.

Според официални данни само 500 от изкачилите Еверест за жени.

Осемте български алпинисти, завинаги останали в прегръдката на Хималаите

Фурдики, 42, споделя, че смъртта на съпруга й е довела до сериозни икономически трудности. (Прехраната на семействата на шерпите зависи от работата им в опасната планина, бел. ред.) 

"Смъртта на съпруга ми не е краят на живота ми, казва майката на две деца. Предприемам експедицията, за да разпространя посланието, че вдовиците могат да постигат също толкова трудни приключения“.

Вижте едни от най-известните шерпи в света

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@