"Имам една мечта"
Източник: Istock/Getty Images
1

„Мечтател е онзи, който може да намери пътя си на лунна светлина, а наказанието му е, че вижда зората преди останалата част от света."

Оскар Уайлд

Мечтата се свързва с блян, сън, химера, фантазия, копнеж, идеал, илюзия,  създадени от въображението представи за нещо хубаво, почти нереално, предмет на желанията и стремежите.

За мечтатели се приемат хората  (предимно младите), които имат силно и непреодолимо желание, идеализирана цел и стремеж към щастие, и строят въздушни кули от мечти за да мечтаят.

Източник: Istock/Getty Images

Според свободната Уикипедия „Мечтата понякога се използва като идеологическо клише в областта на пропагандата, например „мечтата за светлото бъдеще“, „американската мечта“ и други. Тя е тясно свързана с надеждата и въображението.

Макар че на мечтателите обикновено се гледа като на мързеливи и откъснати от действителността хора, най-вече от областта на науката и изкуството. Но именно мечтите, съчетани с богато въображение водят до нови идеи и открития. Темата за мечтата често се среща в романтичната литература и киното“

Мечтите са пряко свързани с времето и ценностите, които доминират в обществата. През последните десетилетия преобладават книги и послания от всички видове източници, в които темата на същинската етична позиция, например, не е приятелството, а как да завоюваме успех, защото „въпросът не е да си намерим приятели, защото приятелството ни носи радост и удовлетворение, а да убедим другите да ни считат за приятели, така че да можем да им влияем и да постигнем (ние, не те) успеха, към който с право се стремим“, както и „за да се харесаме на другите и да ги направим наши приятели, е необходимо да знаем кое е основното, което те желаят, например защо те искат да бъдат хвалени“ и че „основният мотив в поведението на хората е не сексът, а нуждата да се почувстват значими“.

Източник: Istock/Getty Images

В есето на Умберто Еко „Как се става известен“ написано през 2002 година, се задава още и въпроса коя ценност италианците поставят на най-предно, най-високо място, според проучване на участници в тяхно рейтингово  предаване – „Наследството“, през съответната година, която не е много отдалечена от настоящата: „И излезе (напук на участниците, които посочваха любовта, парите, щастието – семейно или друго), че най-упорито преслeдваната ценност е известността – да бъдеш популярен и хората да те разпознават.

Забележете, въпросната ценност не беше определена като „слава“ – понятие, свързано по своята същност с някое благородно дело в интерес на обществото. Анкетираните субекти (предполага се, представители на единния дух на нацията) не искали да бъдат запомнени като откриватели на антиракова ваксина, героични спасители на живота на себеподобни, след като са рискували своя, големи поети или скулптори, пълководци, мореплаватели, мистици или филантропи.

Източник: Istock/Getty Images

Повече от ясно било, че желаят да бъдат разпознаваеми, тоест да ги разпознават на улицата, в аптеката, в автобуса, в супермаркета.“

А в заключение станало ясно, че те „не можели да понесат мисълта  да не са „популярни“, дори парите които им давало предаването и могат да се приемат като „смислен обект на желанието“, за тях „най-важното все пак е да бъдат показани по телевизията, да поздравят роднини и колеги и да се приберат на следващия ден със заслугата, че са излезли от срамната анонимност и са станали „известни хора“.

Наскоро изгледах „на един дъх“ новият оригинален минисериал на „Нетфликс“ – „Холивуд“ (1 сезон, 7 серии), с продуцент и създател Райън Мърфи (притежател на няколко „Златни глобуса“ и награди „Еми“, автор на едни от най-коментираните популарни американски сериала, като „Клъцни/Срежи“, „Клуб „Веселие“, „Американска криминална история“, „Зловеща семейна история“, „Поза“ и мн. др.).

Създателите на сериала разказват за Холивуд и сексиндустрията през 40-те години в Холивуд, като  правят „мост“ и с настоящето и напомнят, че уж всичко се е променило, но всъщност почти нищо не се е променило. В основата на сюжета е „американската мечта“ (терминът е употребен за първи път през 1931 г. от историка Джеймс Тръслоу Адамс в книгата „Епосът на Америка“5), която е свързана с желанието на група красиви и талантливи млади хора да се превърнат в кинозвезди.

Защото смисълът е да бъдеш някой, да те познават, за да те уважават, според мотивацията на един от главните герои в сериала. Търсачите на холивудска кинослава са готови на всичко за да сбъднат своята мечта, но разбират че не е възможно да го осъществят по грешния начин, защото по пътя ще изгубят себе си.

За да постигнат мечтите си те минават през всевъзможни компромиси, жертви, гаври и унижения, но остават верни на себе си. Всичко е възможно когато е в „холивудски вариант“, придружен от обстоятелства смекчаващи техните прегрешения. В центъра на сюжета са персонажи - чернокожи или от друг етнос, с гей ориентация, както и в съчетание на гей и чернокож.

През 40-те години е било немислимо въпросните „категории“ да бъдат допускани до публични прожекции, камо ли да бъдат наемани за автори на холивудски филми или за главни роли. А още по-невероятно, публично да демонстрират отношенията като еднополови двойки. Въпреки това, всичко става възможно в сериала „Холивуд“, в който „американската мечта“ се сбъдва  с “happy end”.

Във филма на Педро Алмодовар „Всичко за майка ми“ (1999 г.), един от героите – Лола (бивш съпруг, настоящ и бъдещ баща, травестит), казва че „Човек е голям, колкото са големи мечтите му“. Не знам дали остана място за „моята една мечта“ и дали изобщо сега му е  времето за „големи мечти“. Когато стане въпрос за мечти и мечтатели, по-добре това да се случва на територията на изкуството.

По-безопасно е да замълчиш, за да не те приемат за мечтател, което е равносилно на луд. Тъй като безразличието води до присмех и не различава реалността от мечтите. В този смисъл, ще нарека моята мечта усещане.

Притежавам хиляди снимки, но само една от тях я припознавам като „най-щастливата“. Тя не е от фотосесия или от „невиждано“ място, не е цветна, а черно-бяла. Но когато я гледам, доста често напоследък, в душата ми нахлува неповторимо усещане за топлина, пълнота, светлина, свобода и много обич. Жадувам да го усетя отново. Ако успея, мечтата ми ще бъде сбъдната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 21 минути

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 44 минути

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 1 час

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 1 час

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 1 час

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 1 час

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 1 час

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 1 час

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 1 час

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 1 час

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 2 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 2 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 3 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 3 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 4 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ