Храната - приятел или враг на децата? Зависи от нас
Екатерина Йосифова и Наталия Александрова   
Източник: Reach for Change/За храната
0

Н аталия: през есента на 2016 година стоях в двора на едно софийско училище и наблюдавах. Гледах 8-годишни момчета, които настървено лапаха хамбургери в голямото междучасие и момиченца, които облизваха пръстите си от пакета с вафли. И всички те бяха извънредно дебели. ДА, не просто пълнички, а ненормално дебели. Аз се стараех много детето ми да се храни правилно. Вечер, след като всички вкъщи заспиваха, приготвях различни интересни храни, които да му слагам в кутията за училище. Но децата, като всички нас, са социални същества и се влияят силно от обкръжението си. Подиграваха му се, че не си купува понички с розова глазура, а той тайно от мен си купуваше чипсове и кроасани. И моето детенце щеше да изглежда като съучениците си, ако не направех нещо веднага. Говорих с другите родители, че трябва заедно да напишем оплакване и да направим така, че в училищната лавка да няма нездравословни храни, които да изкушават децата. Отговорът, който получих беше „Възпитавай си твоето дете да се храни здравословно“.  И тогава осъзнах, че съм сама и неразбрана...

Много години по-рано Катя обикаля болница след болница с майка си. Майка ù страда от хронично бъбречно заболяване, което бавно, но неумолимо напредва, и носи със себе си допълнителни усложнения...

Екатерина: Поредното такова усложнение доведе до неспособността на майка ми да ходи. И то не просто да не ходи, а да не може да стане от леглото, дори само за да отиде до тоалетната. Майка ми е млада, само на 50 години. Какво се случва с човек, който не може да стане от леглото, а трябва да ходи два пъти седмично на хемодиализа, за да живее? (Хемодиализата е метод за изчистване на кръвта от машина, който се извършва в болница.) Последваха много прегледи, ядрено-магнитни резонанси, много средства и лекарски консултации. Общото становище на всички беше: майка ти вече няма да може да ходи. И тогава с майка ми и брат ми, който буквално я носеше на ръце, отидохме при лекар-диетолог. Лекарят е един от тези видове, който излиза от общоприетите рамки на обществото, лекар с по-различно мислене, лекар който знае, че връзката между храната и здравето е основополагаща. И колкото и да е странно точно този лекар направи така, че майка ми да проходи! Въпреки всички други мнения. И не само това. Направи така, че майка ми да живее с хемодиализа дълго време след средностатистическата преживяемост.

Аз съм човек, който няма нужда да чака, да бъде убеждаван! Когато видя, че нещо работи, че има смисъл и дава резултат, аз буквално се хвърлям в него. Казвам хоп и скачам. Посещението при този лекар обърна живота ми. Започнах да ходя редовно при него - като ученик. Изчетох купища медицинска литература и книги, свързани с храната. Смених рязко и категорично начина на хранене в семейството си. И то не без сътресения, най-вече свързани със съпруга ми ;). Заедно с него започнахме и собствен бизнес, свързан с хранене. И въпреки всички промени, аз виждах огромното влияние на външната средата върху децата ми. И докато често за другите стига да си излеят гнева пишейки, най-вече в поредната фейсбук група, за мен е най-важно да действам!        

И двете Екатерина и Наталия по едно и също време сме се свързали с Маги (блогър и автор на книга за детското хранене с много последователи). За пръв път се срещнахме, без да се познаваме, в едно малко кафене и си казахме „Ние трябва да променим нещо“. След това се свързахме и с Ели, първият посланик в България на глобалната инициатива Food Revolution на известния готвач Джейми Оливър и решихме заедно да отбележим Food Revolution Day (Денят на революцията в храненето).

Тогава Маги публикува в блога си статията „Food Revolution Bulgaria. Ще участвате ли?“ И се случи неочакваното - вълна от подкрепа се отприщи. В рамките на един ден получихме стотици мейли и съобщения във фейсбук. Писаха ни десетки загрижени родители и се оказа, че Наталия и Катя не са сами. Към малкия екип се присъединиха Ани, Станчето и Ели от Варна, Сибел и Бахар от Кърджали, Дорина от Пловдив, Ели и Ани от Бургас, Мира и Кремена от Стара Загора, Веси от Велико Търново, Албена от Монтана, Ина от Русе, Гинка от Перник и още много много други. Обединени организирахме най-мащабния Food Revolution Day правен някога в България! И всичко това без дори да се познаваме или виждали някога. С огромно сърце и желание. През 2017 година „Денят на революцията в храненето“ обхвана 1000 деца, а през 2018 година – 3000 деца в цялата страна.

На 1 юни 2017 година учредихме Фондация „За храната“, която да бъде обединител на всички хора в България, които ги е грижа за детското хранене и здраве – лекари, диетолози, шеф-готвачи, кулинарни блогъри, родители, учители и много други. Тази година кампанията на фондацията, беше подкрепена от 350 доброволци от 38 града.

Всички ние сме мотивирани от единственото желание децата на България да бъдат здрави. Да знаят коя е истинската храна, от къде идва и защо им носи здраве. Вярваме, че родителите, бабите и дядовците имат нужда от информация и подкрепа, за да правят правилния избор за хранене на децата си. Искаме да подпомогнем учителите с образователни материали, за да могат по-лесно да комуникират с децата по темата за тяхното здраве.

А философията за храненето може да бъде много простичка – повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар, повече домашно приготвена храна, споделена със семейството, по-малко полуфабрикати в лъскави опаковки.

Истинско вдъхновение за нас са малките блеснали очички, когато предложиш на детето спанак и то ти каже: „Ама то било вкусно!“. Или когато някоя баба, която освен пържени мекици не е знаела какво друго да предложи на любимия си внук, ни напише „Страхотна рецепта за сурови бонбони, продължавайте напред“. 

Доброволчеството, в комбинация със служебни задължения и семейни грижи, е много тежко изпитание за всеки човек, особено за една майка. Много често лишаваме собствените си деца от внимание  и грижа, за да осъществяваме каузата си. Но взаимната подкрепа и мотивация, която си даваме в екипа, вярата че правим нещо добро за бъдещето на България в лицето на българските деца, ни помага да вървим напред.

Понякога сами си казваме „ние сме луди“ и после се хвърляме да осъществим идеите си в невероятно кратки срокове и дори без бюджет, но с огромното желание и вяра. Вярата, че заедно ще успеем и ще направим нужната промяна!

За още вдъхновяващо съдържание харесайте страницата ни във Facebook.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 2 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 4 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 6 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути