Българска студентка впечатли в Италия с необичаен проект
Александра Джоджева. Фото кредит Александър Кръстев   
Източник: Александра Джоджева, личен архив
9

К оледа. Александра Джоджева се готви да посрещне празника заедно със семейството си. Внезапно, точно на този ден, тя получава писмо и започва да крещи: "Приеха ме!"

За Алекс този ден ще е един от най-хубавите. Тя е одобрена за стипендия в университета R.U.F.A (Rome Academy of Fine Arts), където вероятността да бъдеш приет не е особено голяма. Цялото семейство изпада в еуфория и за Алекс това ще бъде една емоция, която съвсем скоро ще окаже приложима в изкуството. Но как?

Александра Джоджева е родена в Бургас, но прекарва целия си съзнателен живот в София. Родителите й имат много конкретни планове за нея - тя трябва да се занимава с "нещо сериозно". 

Само че учител по рисуване на Алекс й казва, че тя има потенциал да се занимава с изкуство.

Източник: Фото кредит Александър Кръстев

Алекс решава да опита късмета си и е приета специалност "Графичен дизайн" в Нов български университет. 

Началото за нея е много трудно. "Нямах образование в сферата на изкуството като другите от потока ми. Дори не бях работила с фотошоп", спомня си Александра за този период.  По време на лекция, професорът казва: "Истината е, че само 10-15% от вас наистина ще се занимават с графичен дизайн." Тогава Александра си казва: "Аз ще бъда от тези 15 процента!"  и допълва: "Първата година не правех нищо друго, освен да чета и да се упражнявам, за да догоня останалите".

Днес  тези предизвикателства са в миналото. А това, което тя прави впечатлява дори преподавателите й в Италия. 

Александра заминава за специализацията в Рим, където професор Емануеле Капели, едно от най-известните имена в областта на дизайана, поставя на всички студенти една задача. "La Divina estetica" - "Божествената естетика"

ВИЖТЕ ПРОЕКТА "БОЖЕСТВЕНАТА ЕСТЕТИКА"

Каква е връзката между цветовете и емоциите

"Нямаше никакви ограничения какъв ще е крайният продукт", спомня си Алекс. Пълната творческа свобода обаче може да бъде много объркваща, особено ако не си свикнал да мислиш концептуално, обяснява тя. "В един момент си казах - няма естетика, всичко е грозно и няма смисъл", започва да мисли Алекс. Но италианският професор сяда и дори започва да чертае схеми. за да я насочи и да й даде вдъхновение. Тогава Алекс стига до прозрение. 

Александра Джоджева
Александра Джоджева Източник: Александра Джоджева

"Няма къде другаде естетиката да се намира, освен в теб. Божественото е проявление на човека. И най-вече в емоцията. Няма нищо по-чисто от емоцията. Много хора се опитват да изфабрикуват емоциите си, за да се нагодят със ситуацията, но първичното нещо, което си усетил е много чисто. Не е подправено от нормите. Стори ми се уникално към днешна дата, защото всичко е много подправено, подредено, дори за храната има филтри - какво остава за емоциите?"

Алекс започва да чете научни изследвания за емоциите и попада на теорията на американеца Робърт Плутчик. Моделът направен от него свързва цветове и емоция в едно емоционално-цветно колело. Както основните цветове кореспондират по между си и се допълват, така и емоциите изобразени на колелото, са подредени по аналогичен начин.

Колелото е съставено от 8, според Плутчик, първични емоции, които са противоположни двойки – гняв-страх, радост-тъга, очакване-изненада, отвращение-доверие. В най-натуралната си и първична форма те увеличават интензитета си – ярост-терор(ужас),  екстаз-скръб, бдителност-изумление, омраза-възхищение. Колкото повече се отдалечаваме от първичните емоции, толкова и интензитетът на цвета избледнява. 

"Като дизайнер ме заинтригува създадената от него аналогия между емоции и цветове и исках да проверя колко акуратна е тя", разказва Алекс. 

"Любопитна бе връзката с дадена емоция, реакцията, която човек получава при изпитването ѝ и цветните асоциациите с нея. Интересно ми бе от какво се повлияват те, дали цветът ще е същият, изменен или напълно различен. Освен всичко това, исках да запечатам и отразя момента, в който Божественото проявление – емоцията, беше най-ярко.

Затова реших да проведа експеримент базиран на емоционалното колело. Той се състоеше в това да събера извадка от хора от различни страни, култури и убеждения, и да проведа с тях интервюта." На всеки един участник в експеримента е зададена емоция, която да свърже с цвят. Александра прави портретни фотографии, докато те говорят за най-личното им преживяване на дадена емоция и сверява дали асоциацията на цвета на хората, които тя интервюира, отговаря на теорията на Плутчик. 

Голямото предизвикателство пред Александра е как хората, подбрани за интервютата да бъдат искрени и да се върнат към първичната емоция и да не я филтрират.

"Когато обаче питаш хората за съкровени неща, изведнъж нищо не се случва по план", споделя Алекс. "Беше много натоварващо емоционално за мен. Минах през всички осем емоции заедно с хората, които снимах."

Александра Джоджева и проектът Божествената естетика.
Александра Джоджева и проектът Божествената естетика. Източник: Фото кредит Александър Кръстев

"Най-силното проявление беше на тъгата на едно момиче от Португалия. Тя се разплака, защото говореше за смъртта на домашния си любимец. В същото време беше загубила и близък човек. Начинът, по който говореше за преживяването си беше разтърсващ. След като записът приключи се прегърнахме. Това беше един незабравим момент. Ценното на проекта са хората и това, което те са изпитали като емоция. Личната им емоция. 

Жълто като радост. 

За едно момиче от Португалия щастието е с цвят на горчица. "Всяко лято, когато със семейството й са отивали на море, баща ѝ е пускал в колата песента "Golden Brown". За нея щастието е с цвят на горчица", спомня си още Александра.

Лорис Комета, който преживява изневярата на приятелката си.
Лорис Комета, който преживява изневярата на приятелката си. Източник: Фото кредит Александър Кръстев

Гняв, който се поражда от безсилие. Това усеща момче от Италия. "Беше разбрал, че приятелката му е изневерила, но той е поставен пред свършен факт - няма какво да направи. Безсилие, което ражда гняв. Неговият цвят беше ярко червено", разказва още Александра.

Александра работи с хора от Италия, Израел, Португалия, Германия. Проектът я научава, че откъдето и да си - емоцията е нещо универсално. Както и е универсално да се опитаме да я прикрием. 

Експериментът потвърждава теорията на американския психолог. Емануеле Капели и всички колеги на Александра са впечатлени и заинтригувани от резултата.

Това обаче не е краят на експеримента. След завръщането си в България, доц.д-р Кожухаров от Нов български университет предлага на Александра да направи изложба с портретните фотографии. 

Докато гледа назад към Италия и снимките, Алекс изглежда по-уверена в себе си. "В началото беше трудно. Но факта, че се справих сама ми дава самочувствие и увереност."

Емоциите и историите на хора от целия континент можете да видите от 26 ноември в сградата на Нов български университет. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 4 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 8 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 20 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 22 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 38 минути

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 41 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 51 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Светият Синод избра наместник-председател

Светият Синод избра наместник-председател

България Преди 1 час

Врачанския митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация