0

Индонезия

Самото й споменаване е като да допреш ухото си до раковина - чуваш шума на океан, който е на хиляди километри далечина, но водата му те привлича силно, необяснимо, мистично. 

Ако обаче обиколката на половината земно кълбо ви плаши, а живеете или ще посетите София, все пак можете да се докоснете и до екзотичната държава. Защото в Музея за история на София и Национална галерия "Квадрат 500" ще бъдат изложени експонати на традиционно индонезийско изкуство. 

Индонезия е една от страните с толкова богата култура и вълнуваща природа, че колкото и да се напише за нея - няма да е достатъчно.

Не е случайно, че толкова европейски колонизатори са искали контрол над островите. Те са раят на подправките, вкусната храна, място за среща между множество култури, всяка от които оставя своя отпечатък: освен местното население, там акостират арабски, испански, френски и нидерландски кораби. 

Днес в Индонезия се изповядват 6 религии: най-многобройно е мюсюлманското население, следват протестантите и католиците, следват будисти, хиндуисти и последователи на конфуцианството. Всяка една от тези религии оставя своя отпечатък. 

Ето какво от нея можем да видим в София.

Вечният танц

Баронг-Рангда
Баронг-Рангда Източник: Марта Радева,

Баронг, кралят на духовете и кралицата на злите сили, Рангда олицетворяват вечната война между доброто и злото. 

Това са традиционни балийски костюми, които се обличат за изпълнение на ритуален танц, символизиращ битката за баланс в света. 

 Батик 

Батик е плат, превърнат в художествено произведение. Тъканта се украсява с восък, който е оставен да засъхне. След това платното се потапя желания цвят. 

Платовете могат да разказват най-различни истории, дори и приказката за "Червената шапчица".

Уаянг кулит

Това е традиционният театър на сенките, признат от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално наследство на човечеството.

Какви експонати можете да видите още - гледайте в репортажа на Живко Константинов. 

Експозицията ще бъде в София до края на август. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@