12

С лед постъпил сигнал за увредени дюни на къмпинг „Смокиня“, РИОСВ Бургас е извършила незабавна проверка по случая на терен. По време на проверката е установено, че са увредени дюнни местообитания в защитената територия на природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“.

От РИОСВ-Бургас посочват, че не са установили извършителя на деянието. Увреденият имот е част от Морски плаж „Смокиня“ север – изключително държавна собственост, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

В първият работен ден, РИОСВ-Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот.

На проверката ще бъде поканен концесионерът или наемателят на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.           

На място се вижда как багери са изравнили защитените пясъчни образувания до къмпингите „Смокиня“ и „Каваци“.

В събота Министерството на туризма съобщи, че започва спешна проверка. От там казаха, че в прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, но по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа.

„Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа”, посочиха от ведомството.

Окръжната прокуратура в Бургас пък се самосезира за случая. Днес бяха пратени служители на МВР, които да установят какво точно е станало с дюните.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@