САЩ публикуваха списък с още 10 „фалшиви твърдения“ на Русия
Източник: Thinkstick/Guliver
199

Д ържавният департамент на САЩ публикува нов списък с 10 „фалшиви твърдения“ на Русия с цел оправдаване на „нейните незаконни действия в Украйна“, предаде Ройтерс.

Това е втори подобен опис в разстояние на малко повече от един месец. Първият бе публикуван на 6 март. Той бе отхвърлен категорично от Русия като „примитивно изопачаване на реалността“, цинизъм и двойни стандарти.

Новият списък е озаглавен „Руска фикция: Продължението. Още десет фалшиви твърдения за Украйна“. (Вж. текста)

Публикуван на сайта на Държавния департамент на САЩ, той започва с цитат на президента Барак Обама от 26 март, че „никакво количество пропаганда не може да направи вярно нещо, което светът знае, че е невярно“.

Списъкът съдържа следните твърдения, които според американската дипломация са неверни:

1. Руски агенти не са активни в Украйна.

Факт: През последните седмици украинските власти задържаха над 10 предполагаеми агенти на руското разузнаване, много от които са били въоръжени по време на ареста. В началото на април правителството на Украйна имаше информация, че офицери от руското Главно разузнавателно управление съветват и инструктират лица от Харков и Донецк как да провеждат протести, да завземат и удържат правителствени сгради, да изземат оръжия от арсеналите им и да се прегрупират за други насилствени действия. На 12 април въоръжени проруски активисти превзеха правителствени сгради в координирани и професионално проведени операции в шест града в Източна Украйна. Много от тях носеха бронирани жилетки, камуфлажни униформи без отличителни белези и руски оръжия като АК-74 и СВД (снайперистката пушка на „Драгунов“). Тези въоръжени групи издигнаха руски и сепаратистки флагове над превзетите сгради и поискаха референдуми за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. Тези операции поразително много приличат на атаките срещу украински сгради по време на незаконната военна интервенция в Крим в края на февруари и последвалата руска окупация.

2. В проруските демонстрации участват само украински граждани, действащи по своя собствена воля, подобно на движението Майдан в Киев.

Факт: Това не е гражданската активност на обикновените хора като движението ЕвроМайдан, което започна от група протестиращи студенти и се разрасна до стотици хиляди украинци от цялата страна. Руски сайтове открито набират доброволци, които да пътуват до Украйна и да подстрекават насилие. Има свидетелства, че на много от т. нар. „протестиращи“ е платено да участват в насилие и безредици. Ясно е, че тези инциденти не са спонтанни събития, а по-скоро част от добре дирижирана руска кампания за сепаратизъм и саботаж на украинската държава. Украинските власти продължават да задържат добре тренирани и екипирани руски провокатори, които действат в региона.

3. Сепаратистките лидери в Източна Украйна се радват на широка народна подкрепа.

Факт: Последните демонстрации в Източна Украйна не са органични и им липсва широка подкрепа в региона. Според проучване на общественото мнение, проведено в края на март от базирания в Донецк институт за социални изследвания и политически анализи, голяма част от жителите на Донецк (65,7%) искат да живеят в единна Украйна и отхвърлят обединяване с Русия. Проруските демонстрации в Източна Европа бяха скромни по размер, особено в сравнение с протестите на Майдана в същите градове през декември и дори намаляха с времето.

4. Има риск ситуацията в Източна Украйна да премине в гражданска война.

Факт: Това, което се случва в Източна Украйна, нямаше да става без руската дезинформация и провокатори, които подпомагат размириците. Нямаше да се случва, ако покрай границата не бяха разположени големи руски военни сили, който дестабилизират ситуацията с открито заплашителното си присъствие. Просто в региона нямаше големи протести. Малък брой сепаратисти завзеха няколко правителствени сгради в Донецк, Луганск и Славянск, но те не привлякоха значителна подкрепа. Украинските власти показаха забележителна сдържаност в усилията си да разрешат ситуацията и действаха само когато бяха провокирани от въоръжени активисти и когато обществената сигурност бе поставена на риск. Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) докладваха, че тези инциденти са ограничени.

5. Украинците в Донецк отхвърлиха незаконните власти в Киев и създадоха независима „Донецка народна република“.

Факт: Голяма и представителна част на гражданското общество и неправителствените организации в Донецк категорично отхвърлиха обявяването на Донецка народна република от малка група сепаратисти, окупирали сградата на регионалната администрация. Същите тези организации потвърдиха подкрепата си за временното правителство и суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

6. Русия е разпоредила „частично изтегляне“ на своите войски от украинската граница.

Факт: Няма свидетелства за значително оттегляне на руските сили от украинската граница. Един батальон не е достатъчен. Около 35-40 хил. руски войници остават около границата, отделно от около 25 хил. войници, които в момента се намират в Крим.

7. Етническите руснаци в Украйна са под заплаха.

Факт: Няма достоверни данни, че етническите руснаци в Украйна са застрашени. Изследване на Международния републикански институт от 5 април показва, че 74% от рускоезичното население на източните и южните региони на Украйна не се чувстват „заплашени или под натиск“ заради езика си. Междувременно ОССЕ изрази тревога за сигурността на малцинствата в Крим, особено на украинците и кримските татари. За съжаление, най-застрашени са етническите руснаци, които живеят в Русия и се противопоставят на режима на Путин. Тези руснаци непрекъснато са тормозени и са застрашени от затвор, ако говорят срещу редовната злоупотреба с власт от страна на Путин.

8. Новото украинско правителство е оглавявано от радикални националисти и фашисти.

Факт: Украинският парламент не бе сменен през февруари. Това е същата Рада, която бе избрана от всички украинци, състояща се от всички партии, които съществуваха преди февруарските събития, включително Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович. Новото правителство, одобрено с огромно мнозинство в парламента, дори от много депутати от партията на бившия държавен глава, е отдадено да защитава правата на всички украинци, сред които и тези в Крим.

9. Етническите малцинства в Украйна са преследвани от „фашисткото“ правителство в Киев.

Факт: Лидерите на еврейската, германската, чешката и унгарската общност в Украйна публично обявиха, че се чувстват защитени при новите власти в Киев. Нещо повече, много малцинствени групи изразиха страховете си от преследване в окупирания от Русия Крим, опасения, които наблюдателите на ОССЕ потвърдиха.

10. Русия не използва енергията и търговията като оръжия срещу Украйна.

Факт: След незаконното анексиране и окупиране на Крим от Русия, Москва вдигна цената, която Украйна ѝ плаща за газ, с 80% за две седмици. В допълнение иска още 11 млрд. долара след отменянето на Харковското споразумение от 2010 г. Освен това Москва продължава да ограничава украинския износ за Русия, а той е голяма част от целия износ на Киев.

Коментари 199
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

199 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 44 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 54 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков