59

П редседателят на ПГ на ГЕРБ Цвеан Цветанов заяви в декларация от името на партията, че президентът на България Румен Радев определено обслужва чужди интереси и не защитава националните интереси.

„Знаем много добре през 2016 г. как си издигнахте кандидата за президент.

Да ви говори нещо срещата с Решетников, припомняте ли си я. Призивът ми към президента Радев е да се придържаме към правомощията ни, които са регламентирани в Конституцията.

Понеже чухме коментари, свързани с това защо не е съгласувано с него привикването на посланика ни в Русия – чл. 105 много ясно са разписани какви са правомощията на изпълнителната власт“, заяви Цветан Цветанов.

Руският посланик в София: Българската реакция е разбираема и правилна

БСП: Връщането на посланика е сравнително мека позиция. Сидеров иска коалиционен съвет

Президентът: Отзоваването на посланика ни в Москва не е съгласувано с мен

След това той се обърна към БСП с думите: „Когато излизате и говорите от трибуната, не мога да разбера кога сте искрени.

Водите целенасочено страната ни към излизане от ЕС

и насочването ѝ в друга посока. Не вярваме на лицемерието, което показвате постоянно“.

От друга страна той коментира, че лидерът на левицата Корнелия Нинова е насочила партията си към антиевропейска политика, да подкрепя и да толерира нарушаването на международното право.

„Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши международното право спрямо Крим. Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непристойно поведение от ваш народен представител, с обидни квалификации към държави от ЕС и САЩ“, посочи Цветан Цветанов. Той подчерта, че ГЕРБ и правителството винаги са отстоявали принципната позиция за спазване на международното право.

Председателят на Народното събрание

Цвета Караянчева прекъсна заседанието за 20 минути и свика извънреден Председателски съвет.

Това стана след декларация от името на „БСП за България”. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска свикване на Председателски съвет, на който да се обсъди обща декларация на парламента по случая „Скрипал”.

Правилно ли реагира България на случая „Скрипал“

Борисов отзова за консултации посланика ни в Русия

Председателският съвет обаче не е постигнал съгласие за обща декларация.

Това стана известно от изказванията на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след срещата.

„Не постигнахме съгласие за обща декларация, за което съжалявам. И националният интерес, и интересът на Европа изискваше българският парламент да има такава“, подчерта Нинова. Тя уточни, че на съвета ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов са възразили срещу декларацията.

Нинова поздрави Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати,

както и да не се отзовават наши. Корнелия Нинова коментира още, че страната ни има нужда от истината и доказателства по случая „Скрипал“. „Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа“, допълни лидерът на БСП.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че няма абсолютно никакви съмнения във фактите, с които Великобритания разполага, и с това, което те казват и отстояват. Той коментира, че към настоящия момент

със заявената позиция на министър-председателя не се налага излизането с декларация от парламента.

„Днешното решение на министър-председателя е на база проведения Съвет за сигурност. Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители. На БСП им хареса само позицията на премиера, че към настоящия момент няма да се гонят дипломати от България“, заяви Цветанов.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март. Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той беше осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия. Скрипал беше признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 хил. долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ ѝ предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война беше извършена на писта на летището на Виена. Впоследствие Скрипал заминава за Великобритания, където получи убежище. Случаят в Солсбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@