Яценюк: Русия е отговорна за трагедията със самолета
Източник: ЕПА/БГНЕС
342

О тговорните за свалянето на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна трябва да бъдат съдени в Международния наказателен съд в Хага, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, който обвини руснаците за трагедията, съобщи Франс прес. 

„Руснаците отидоха твърде далеч. Това е международно престъпление, отговорните за което трябва да бъдат съдени в Хага“, заяви Яценюк. 

Киев, сепаратистите и Русия си разменят обвинения за това кой е виновен за самолета, който изглежда е свален с ракета земя-въздух. Смята се, че това е била ракета „Бук“, руско производство, която може да порази цели до 22 хил. м височина. 

Не е ясно обаче кой я е изстрелял –

а самолетът е свален в регион, където Киев и проруските сепаратисти водят сражения.

От Киев заявиха, че са прехванали разговори между сепаратистите и руски агенти, който показвали, че двама офицери от руското разузнаване са замесени в трагедията. 

 

Яценюк заяви, че проруските сепаратисти, контролиращи зоната, където се разби самолетът, не допускат там разследващи от украинската Агенция за въздухоплаване,

предаде Франс прес. „В този момент сепаратистите не допускат представителите на нашата авиационна агенция да отидат до мястото, за да разследват трагедията“, каза Яценюк. 

Снощи представители на проруските сепаратисти заявиха, че ще допуснат международни ексепрти да работят на мястото на катастрофата, припомня Франс прес. Тази сутрин чужди специалисти там все още няма, констатира репортер на агенцията. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко увери, че падналият малайзийски самолет е летял извън зоната на действие на украинските установки за противовъздушна отбрана,

предаде ИТАР-ТАСС. По време на трагичния инцидент украински изтребители не са били вдигани във въздуха, подчерта Лисенко. 

По думите му извършената инвентаризация на украинските зенитно-ракетни комплекси показва, че всички ракети са налични. Той съобщи още, че украинската страна не разполага с информация къде се намират черните кутии на самолета. 

„Проруските бунтовници в самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики

не разполагат с украински ракетни комплекси „Бук“ и С-300“,

подчерта в интервю за в. „Украинска правда“ и главният прокурор на Украйна Виталий Ярема, съобщи ИТАР-ТАСС. 

„След като беше свален пътническия самолет, военните доложиха на президента, че у терористите (както Киев нарича сепаратистите – б. ред.) няма наши ракетни комплекси „Бук“ и С-300. Няма случаи на залавяне на такова въоръжение“, посочи главният прокурор. 

Русия ще настоява за обективно, открито и независимо разследване на катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

В интервю за телевизия „Россия 24“ дипломат номер едно на Русия подчерта, че инициативата за разследването трябва да е на властите на страната, на чиято територия е станала трагедията. 

„Русия ще окаже логистично съдействие в Украйна на разследването на катастрофата с малайзийския самолет“, каза Лавров. 

Той изрази надежда, че трагедията със самолета ще позволи да се забравят политическите амбиции. По думите му в най-скоро време може би ще се състои видеоконферентна връзка между Киев и представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република, които ще обсъждат сключването на примирие. 

Външният министър добави, че Русия ще отвърне в случай на преднамерена стрелба по руска територия, като ще унищожи източника ѝ,

предаде Франс прес. 

„Вече предупредихме, че ако това продължава, ние ще вземем мерките, които се налагат. Най-малкото, ако стане ясно, че става дума за преднамерени действия, убеден съм, че ние трябва да унищожим точката, от която се стреля по нас“, каза Лавров. 

В края на интервюто външният министър увери, че Русия няма намерение да изземе черните кутии от малайзийския самолет.

"Въпреки твърденията на Киев, ние не планираме да взимаме тези черни кутии. Ние не планираме да нарушаваме съществуващите международни стандарти за действие в подобни ситуации", каза Лавров.

"Ние искаме международни експерти да отидат на мястото на катастрофата възможно най-бързо, за да вземат черните кутии", посочи министърът.

Ройтерс припомня, че представители на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република казаха, че двете черни кутии от самолета са били намерени от техни екипи за действие при извънредни ситуации. Говорител на украинското министерство на извънредните ситуации в Киев отказа да коментира тези твърдения.

Холандия получи безпрепятствен достъп до мястото на катастрофата

на малайзийския боинг за провеждане на собствено разследване, съобщи днес холандският външен министър Франс Тимерманс, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

На борда на самолета имаше 298 души, над 170 от които холандски граждани.По думите на Тимерманс необходимо е да се проведе обективно разследване и да се изяснят причините за катастрофата. В Украйна са изпратени холандски експерти криминалисти, които могат да окажат помощ в разследването и идентифицирането на жертвите. 

САЩ призоваха към незабавно спиране на огъня в Украйна,

за да може да се разследват обстоятелствата около катастрофата на малайзийския самолет. 

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че в Украйна трябва да бъде обявено примирие, за да може да бъде извършено бързо разследване на катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Берлин тя изтъкна съществуването на „много признаци, че самолетът е бил свален“ и че е важно „отговорните да бъдат изправени пред правосъдието“. 

По думите ѝ последните събития са показали ясно, че трябва да бъде намерено политическо решение за Украйна. Меркел призова Русия да помогне за намирането на това решение и отбеляза, че диалогът с руския президент Владимир Путин няма алтернатива. 

Канцлерът на Германия спомена за наличието на данни, че

проруските сепаратисти в Украйна са добре въоръжени, разполагат с тежки оръжия и че някои от тези оръжия са докарани от Русия. 

Според Ангела Меркел бунтовниците безпрепятствено прекосяват украинско-руската граница и затова укрепването на граничния контрол е от първостепенна важност.

Проруските бунтовници обаче смятат, че за обективно разследване на причините за катастрофата на пътническия самолет „Боинг-777“ на Малайзийските авиолинии

не е необходимо примирие,

предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки „министъра“ на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Стрелков. 

„Бойните действия продължават по целия фронт. Мястото на падането на боинга се намира дълбоко в тила на опълчението на ДНР и никакви „хуманитарни примирия“ или „коридори“ за обективно разследване на причините за трагедията не са нужни“, каза той. 

„Комисията може свободно да пристигне там и да изследва мястото на падането. Никой няма да ѝ поставя пречки. Но спирането на бойните действия срещу обкръжената групировка на противника е нецелесъобразно“, смята Стрелков. 

По информация на украинското външно министерство,

няма български граждани на борда на боинга. 

Посолствата на Република България в Хага, Киев и Джакарта, акредитирано и за Малайзия, са в постоянен контакт със съответните местни власти. 

Министерството на външните работи на Република България изказва съболезнования на семействата и близките на загиналите и настоява да се проведе пълно разследване за причините за трагичното събитие. 

Коментари 342
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

342 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 41 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 46 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка