Ожесточени сблъсъци в няколко либийски града
Около 5000 души се събраха на централния площад в Бенгази днес, за да протестират срещу режима на Муамар Кадафи   
Източник: EПA/БГНЕС
43
Сл лите на режима на Муамар Кадафи атакуваха днес със сълзотворен газ и огнестрелно оръжие неколкостотин демонстранти в квартала Таджура на либийската столица Триполи.

Протестиращите настояваха за оставка на Кадафи, предадоха осведомителните агенции.

Според АП силите за сигурност изстреляли най-малко пет сълзотворни гранати по протестиращите - около 1500 души.

Хората се разпръснали за кратко, но после отново се събрали, за да продължат протеста, съобщи репортер на агенцията от мястото на събитието.

Ройтерс цитира участник в протеста, според когото отекнали и изстрели от огнестрелно оръжие. Протестът започнал след петъчната молитва, когато богомолците излезли от джамията "Мурад ага" в центъра на квартала Таджура.

Според очевидци хората скандирали "Кадафи е враг на Бога!" и "Народът иска сваляне на режима!". Миналата седмица при подобна проява в Триполи поддръжници на режима откриха огън по демонстрантите.

Град Раз Лануф отново е под контрола на либийските власти,

съобщи "Ал Джазира". "В Раслануф всичко е спокойно, правителството контролира ситуацията”, се казва в изявление на либийското външно министерство.

По-рано днес бунтовниците обявиха, че са превзели източния либийски град. "Ние напълно превзехме Рас Лануф. Силите на Кадафи се изтеглиха", заявил войникът от опозиционните сили Хафез Ибрахим в телефонно обаждане от вътрешността на града, цитиран от "Ройтерс".

Друг войник потвърдил по телефона от летището на града, че Рас Лануф, където се намира един от големите петролни терминали, е превзет напълно "преди един час".

17 души бяха убити при бомбардировка на оръжеен склад край Бенгази

от силите на Муамар Кадафи, съобщи "Ал Джазира", цитирана от Ройтерс. Според източници от местната болница, цитирани от Асошиейтед прес, най-малко девет души загинали и 10 били ранени при експлозия в оръжейния склад край града крепост на бунтовниците.

Според лекаря Хабиб ал Обейди взривът вероятно е бил предизвикан, когато хора влезли в склада да събират оръжия. Други източници хвърлили вината за експлозията върху силите на Кадафи.

Най-малко 30 граждани бяха убити днес в град Зауия,

докато войските на режима на Муамар Кадафи се опитваха да превземат от бунтовниците града, който е на 50 км либийската столица, предаде Ройтерс, като се позова на двама местни жители.

Единият на име Мохамед казал по телефона, че наброил в препълнената болница 30 убити, а ранените са още повече. По думите му лекарите не могат да намерят място за пострадалите в сраженията защитници на града.

Друг местен жител на Зауия съобщил, че убитите са между 40 и 50. Според говорителя на бунтовниците в Зауия Юсеф Шаган техният военен командир е загинал в боевете за Харша, градче до Зауия.

Говорителят каза, че въстаниците още контролират централния площад на Зауия, а силите на режима отстоят на 4-5 км. Градът е подложен на масиран обстрел, а на мястото на убития командир е назначен нов, посочва Ройтерс. Тежковъоръжени

сили, поддържащи режима в Триполи, контролират либийската граница с Тунис,

заяви днес пред журналисти Мелиса Флеминг, говорителка на Бюрото на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Ройтерс предаде, че след като контролът на границата от либийска страна бил поет от сили, поддържащи режима, броят на хората, преминаващи в Тунис, рязко е намалял - от 10-15 хиляди предишни дни на 2000 вчера.

Хора, успели да преминат границата, заявили пред служители от Бюрото, че техните мобилни телефони и фотоапаратите били конфискувани по пътищата. Мнозина от тези хора изглеждат изплашени и не желаят да говорят, добави Флеминг.

Десетки хиляди бежанци са напуснали Либия от началото на бунта досега и живеят в импровизирани подслони. Според тунизийския Червен кръст от 20 февруари в Тунис са дошли през границата над 100 хиляди души.

На туниската граница остават още 12 500 души, които предстои да бъдат евакуирани. Над 10 хиляди от тях са от Бангладеш, съобщи Мелиса Флеминг.

Вчера европейските държави организираха въздушен мост, за да евакуират от Тунис хилядите египтяни, избягали от Либия, за да се спасят от хаоса и възможните епидемии.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви днес, че е все по-разтревожена от положението на бежанците на либийско-тунизийската граница.

Еврокомисарят поиска от либийските власти да допуснат хуманитарни работници в Либия

"Информацията за развоя на събитията е оскъдна, броят на желаещите да прекосят границата е неизвестен и е възможно нуждите да са значителни", заяви Георгиева, която вчера посети граничния район между Тунис и Либия.

"Призовавам либийските власти и тези, които контролират части от Либия, да разрешат влизането на хуманитарни работници, както и да улеснят достъпа им до хората, които се нуждаят от помощта ни. Хуманитарната общност трябва да е в състояние да оказва помощ без възпиране и сплашване", добави тя.

ЕС от четвъртък координира внушителна операция за евакуиране на бежанци от тунизийската граница, главно египтяни.

Днес българският премиер Бойко Борисов съобщи, че България ще изпрати самолет с хуманитарна помощ за Либия.

"Утре имаме готовност да изпратим голям самолет в Либия. Нашият външен министър Младенов ми каза, че всичко е наред, за да се извозват хора. Просто положението там става все по-зле", коментира той, цитиран от "Фокус".

Съюзът увеличи на 30 милиона евро спешната помощ за кризата в Либия.

Парите ще отидат за покриване на най-спешните нужди на хората, които прекосяват либийските граници - храна, палатки, одеяла, лекарска помощ.

Кристалина Георгиева призова страните от ЕС да поставят кораби на нейно разположение, които да помагат за евакуацията на бежанци. По-рано днес либийската държавна телевизия показа

кадри от заловените от силите на Кадафи трима холандски морски пехотинци,


в които са показани двама от тях - мъж и жена, предаде Асошиейтед прес. Представители на холандското правителство отказаха да потвърдят подробности за самоличността или пола на заловените морски пехотинци.

Водят се интензивни дипломатически усилия за освобождаването им.

Показани са и оръжия и друго оборудване, за които се твърди, че са от хеликоптера, включително тежка картечница, боеприпаси, пари и радиостанция.

Задържането на трима морски пехотинци на страна членка на НАТО може да усложни евентуална външна военна помощ за антиправителствените протестиращи, включително налагане на забранена за полети зона над Либия, за да не могат силите на Кадафи да нанасят въздушни удари по бунтовниците, отбелязва АП.

Либийското правителство е назначило нов посланик в ООН

- бившия външен министър Али Абдуссалам Треки. Той ще заеме мястото на предишния посланик, който остро осъди насилията на режима срещу демонстрантите в Либия, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на пожелал анонимност високопоставен правителствен източник в Триполи, според който Треки е назначен на мястото на Абдеррахман Мохамед Шалкам.

Не е ясно дали Треки, който е един от старшите съветници на Кадафи по външна политика, ще бъде признат за либийски представител в ООН, посочва Ройтерс. Международната полицейска организация

Интерпол днес обяви глобална тревога срещу либийския лидер Муамар Кадафи

и 15 членове на семейството му и близки сътрудници, съобщиха световните агенции. Мярката е предприета с цел да се помогне за налагането на международните санкции срещу либийския лидер и режима му.

Интерпол издава т. нар. оранжев бюлетин, когато действие или събитие представлява заплаха за обществената сигурност, отбелязва Ройтерс.
Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 11 минути

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 34 минути

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 1 час

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес