Коментар в "Таймс": Украйна върви към катастрофа
Източник: ЕПА/БГНЕС
59

С итуацията в Украйна все повече придобива размерите на катастрофа, която застрашава не само Украйна, а цяла Европа, пише във в. "Таймс" редакторът от сп. "Икономист" Едуард Лукас. 

В най-добрия случай ще имаме работа с многомесечни безредици и напрежение.

В най-лошия страната може да се разпадне,

смята авторът. Този сценарий според него може да доведе до насилие, бежански потоци и евентуално въвличане на съседни страни във вътрешните работи на Украйна. 

Нестабилност на Украйна устройва президента на Русия Владимир Путин, тъй като води до объркване на Запада и обезсърчаване на руската опозиция, която доскоро гледаше на украинските протести с възхищение и завист, се казва в коментара във в. "Таймс". 

Авторът на статията смята, че в развитието на събитията в страната се долавя зловещото ехо на Сирия, където навремето всичко започна с мирни протести на средната класа, макар и Украйна все още да е далеч от кръвопролитията на сирийския конфликт. 

"Все пак за тези, които като мен помнят как започнаха кланетата в Югославия и Чечения през 90-те години,

траекторията, по която се движи Украйна изглежда силно тревожна, ако не и напълно ужасяваща",

отбелязва Лукас във в. "Таймс". 

Какво би се случило, ако например група националисти нападнат някой от важните петролопроводи или газопроводи, които свързват Изтока и Запада? 

Лесно е да си представим как Кремъл ще поиска разрешение да изпрати свои войски за възстановяване на реда и не е трудно да си представим как режимът на Янукович приема това "предложение за помощ", отбелязва авторът на коментара в "Таймс".

След като украинският президент Виктор Янукович не успя да реши политическата криза в Украйна чрез предлагане на отстъпки на опозиционните лидери, антиправителствените протести обхванаха и Южна и Източна Украйна - сърцето на политическата подкрепа за президента, пише в. "Ню Йорк таймс". 

Вестникът описва протестите в Днепропетровска, Запорожска и Одеска област, където са участвали хиляди демонстранти. Нарастването на недоволството, достигнало части от страната, които най-много подкрепят проруската политика на Янукович и доскоро не симпатизираха особено на протестното движение, поражда перспективи за нарастване на насилието и задълбочаване на политическия хаос, отбелязва вестникът. 

Изданието припомня, че в събота Янукович предложи да уволни правителството и да назначи опозиционния лидер Арсений Яценюк за премиер, а друг опозиционен лидер - бившия световен шампион по бокс Виталий Кличко, за вицепремиер по хуманитарните въпроси. 

Янукович предложи и други отстъпки, сред които и отмяната на конституционните изменения, които значително увеличиха правомощията му. 

Опозиционните лидери, които представляват различни миноритарни партии в парламента и

нямат особени политически допирни точки освен общата си антипатия към Янукович,

отхвърлиха предложенията. Решението им бе прието с облекчение от хилядите улични протестиращи, които заявяват, че нямат вяра на никой от избраните политици в Украйна и искат по-дълбоки промени в системата, пише "Ню Йорк таймс". 

Опозиционните лидери реагираха предпазливо на предложенията на президента Янукович, като ги отхвърлиха, но посочиха, че са готови на по-нататъшни преговори, пише и в. "Гардиън". 

Настроението на площад "Независимост" в Киев е, че нищо по-малко от предсрочни президентски избори няма да успокои напрежението и да накара протестиращите в центъра на столицата да се разотидат. 

Политическите лидери се опасяват, че ако приемат каквато и да била друга сделка, ще загубят подкрепата на протестиращите и ще навредят на собствените си политически шансове, отбелязва вестникът. 

Предложението на украинския президент Виктор Янукович към опозиционните лидери да оглавят кабинета и частичните му отстъпки пред техните искания

са сериозен обрат в над двумесечната силова конфронтация в страната,

пише руският в. "Комерсант". Дори обаче да приемат предложението на държавния глава, водачите на опозицията едва ли ще убедят хората да напуснат Майдана и барикадите - такава според вестника е обстановката из улиците на Киев. 

Резултатът от преговорите на президента с опозицията може според "Комерсант" да стане ясен във вторник, когато Върховната рада може да преразгледа новите закони, ограничаващи протестите, и да промени състава на кабинета. 

Водачите на опозицията в Украйна: Виталий Кличко, Олег Тягнибок и Арсений Яценюк
Водачите на опозицията в Украйна: Виталий Кличко, Олег Тягнибок и Арсений Яценюк Източник: ЕПА/БГНЕС

Все още не се знае дали той ще бъде оглавен от Яценюк, коментира всекидневникът думите на "потенциалния кандидат-премиер": "Не приемаме предложението, без обаче да го отказваме." 

Янукович се разбра с водачите на опозицията, но не и с уличните радикали, пише "Московский комсомолец", като нарича споменатата от президента оставка на кабинета "главния бонбон", предложен "лично на опозиционните лидери". 

В четвъртък опозицията и улицата решиха с общо гласуване да спрат преговорите с Янукович, напомня вестникът и пояснява, че според националиста Олег Тягнибок чужди посланици в Киев и представители на църквата са отправили молба за подновяване на диалога. 

В столичните сблъсъци пострадаха тези дни стотици хора, посочва изданието и цитира местен активист: "Трима души (. . .) загинаха, а двама получават високи постове. Не е равностойно".

"Надигнахме се срещу Янукович, а не за да им настаним задниците на топло",

казва друг участник в протестите. "Никой няма да си тръгне от Майдана, преди Янукович да подаде оставка", убеден е трети. 

Управляващите внесоха в парламента проекти, обезсилващи законите срещу протестите и предвиждащи мерки за гарантиране на правата и свободите по време на мирни събрания. Но това надали ще задоволи радикалите - усетили, че властта се огъва, и отдавна забравили предишните си условия, десните бойци са готови да стигнат до победен край, смята пък "Московский комсомолец". 

Днес

Янукович може би ще има среща с руския си колега Владимир Путин,

на мнение е украинският политолог Юрий Романенко, чийто блог е цитиран от "Независимая газета". Официално информацията не е потвърдена, но Киев признава, че след предложението към опозицията да състави правителство преговори са необходими. 

Не се знае дали Русия е била информирана за такъв обрат. И дали Москва се кани в новите условия да изпълнява договореното от Путин и Янукович на 17 декември, пише вестникът. 

Той напомня набелязаните тогава мащабни проекти за двустранно сътрудничество, намалената с 1/3 цена на руския газ за Украйна и заема, предоставен от Москва на Киев - 15 млрд. долара. 

Междувременно в Украйна пак тръгват слухове, че се готви извънредно положение, в половината страна протестиращи окупират сгради на местните власти, а опозиционерите не бързат да приемат щедрите предложения на управляващите, пише изданието. 

Според негови източници в Киев Янукович

започва многоходова игра, целяща да очерни опозицията преди президентските избори през 2015 г. 

В днешната тежка икономическа ситуация, без помощ отвън и при евентуално захлаждане с Русия новото правителство ще бъде принудено да взема непопулярни решения, каквито реши да избегне днешният кабинет на Микола Азаров. 

При това положение след около половин година в Украйна ще избухне нова криза, твърди киевският аналитик Михайло Погребински. 

"Да речем, Янукович се предава. Опозицията получава властта, бързо подписва споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия с ЕС - нали това е главна цел на онези, които одобряват, подкрепят и финансират протестите?

И какво следва? 

Русия ще затвори границите, ще пуска украинците да влизат само с международни паспорти, ще анулира поръчките за украински предприятия, ще спре да дава заеми. 

След половин година тук отново ще има криза, хаос, силови действия. Струва ли си цената, за да може Европа да тури в джоба си Русия?", коментира наблюдателят пред "Независимая газета". 

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 минути

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 32 минути

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 час

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500