Депутатите актуализираха бюджета на НЗОК
Алиосман Имамов, Михаил Миков и Мая Манолова   
Източник: БГНЕС
54

Н а последното си и извънредно заседание 42-рото Народно събрание прие на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи Агенция "Фокус".

С приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 милиона лева.

Средствата се предоставят като допълнителен трансфер по бюджета на НЗОК за сметка на намаление на бюджетните взаимоотношения на централния бюджет с бюджетите на съответните първостепенни разпоредители. В началото на заседанието

народните представители решиха да не обсъждат актуализацията на държавния бюджет, беше оттеглен внесеният по-рано от ГЕРБ проект за решение за даване съгласие служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми.

Депутатите приеха и отпускането на 50 милиона лева за бедстващите хора и райони след наводнението в Мизия.

Депутатите отхвърлиха предложение да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на политиците в КТБ и да бъдат изплатени гарантираните влогове, дори и банката да не бъде обявена в несъстоятелност, внесено от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС.

"За” него гласуваха 40 народни представители, „против” – 32, 26 се въздържаха. Преди гласуването председателят на ДПС Лютви Местан заяви: „По това кой как гласува ще познаем кой какви отношения и зависимости има с КТБ. Няма нищо по-лесно от това на формално основание да отхвърлите предложението. Тук става дума за неоспорима целесъобразност. Публичният интерес е свързан с разкриването на банковата тайна, с КТБ, на абсолютно всички публични фигури. Няма никакво оправдание, никакво обяснение както отсъствието от зала, така и отхвърляне на това предложение”.

По-рано днес в деловодството на НС са постъпили две заявления от Димитър Аврамов и Гален Монев, с които напускат Парламентарната група на „Атака”, съобщи Михаил Миков в началото на пленарното заседание, което се  излъчваше пряко по БНР и БНТ. В пленарната зала присъстваше министърът на финансите Петър Чобанов.

След края на дебатите зам.-председателят на Парламента Мая Манолова удари звънеца с думите, че това е било последното пленарно заседание на това Народно събрание и че въпреки краткия си живот то е приело важни закони.

ГЕРБ напусна пленарната зала още при дебатите по заглавието на проекта за актуализиране на бюджета на НЗОК, след остри реплики, персонални обиди и със заявлението ,че няма да гласуват за заробване на следващите правителства

И Менда Стоянова , и Десислава Атанасова - ГЕРБ, предупредиха, че до края на годината ще се наложи още една промяна в бюджета на Касата. Спорът между опозиция и управляващи беше допълнителните пари от 225 млн.лв. за НЗОК да бъдат за сметка на 15% намаляване на административните разходи на 45 държавни институции.

Заплануваните икономии във ведомствата могат да блокират работата им, да няма средства дори за заплати, посочи Стоянова. Така например можело да няма откъде да дойдат около 97 млн. лв. за плащания и социални придобивки за полицаите и служителите на вътрешното министерство, произтичащи от новия закон за МВР.

Освен блокирането на институциите, още две бомби пред служебния и следващия редовен кабинет виждат от ГЕРБ, заложени в преходните и заключителни разпоредби. Едната е свързана с 50 млн. лв., които служебното правителство трябва да даде за бедствията, обясни Менда Стоянова, защото, вместо да увеличават дефицита, ще е за смета на намаляване на средства от програми в енергетиката.

Най-голямата бомба обаче, която според ГЕРБ "ще избухне в ръцете на служебното правителство и категорично ще дестабилизира държавата", е свързана с предложението на 21 август да се издължат всички гарантирани депозити в КТБ, независимо дали е готов окончателният доклад на одиторите, дали има решение на БНБ, при основание, за отнемане на лиценза или за обявяване в несъстоятелност. Това се записва без да е осигурен финансов ресурс т.е. 1,5 млрд лв. допълнителен дълг, който държавата трябва да изтегли, за да осигури изплащането на сумите, заедно с фонда за гарантиране на вземанията, подчерта Менда Стоянова. Това предложение обаче не беше прието.

Използвате лекарите, пациентите и цялото общество, за да промъкнете и други промени, обвини мнозинството Десислава Атанасова. Тя цитира изчисленията на БЛС, на НЗОК и на пациентските организации , според които 491 млн. лв. до края на годината ще е дупката в Касата.

От левицата припомниха за 1,4 млрд. лв., взети при управлението на ГЕРБ през декември 2010 г. от фискалния резерв за НЗОК и похарчени, по думите на Румен Гечев. Колегата му Христо Монов дори лично нападна Менда Стоянова, като каза, че в превод от латински "менда" означавало лъжа. На свой ред Стоянова заяви, че се чувства изключително омерзена и никога не си позволила да лъже, за да бъде името й емблема на лъжата. 1,4 млрд. лв. от НЗОК са във фискалния резерв, увери тя.

Над 8 млрд. лв. фискален резерв наследи ГЕРБ от тройната коалиция, а когато слезе от власт - там имаше около 4 млрд. лв., отговори Румен Гечев. Така че, абсолютна лъжа е ,че парите от НЗОК са отишли в друга сметка, те са похарчени, обобщи депутатът. По думите му не отговаряли на истината и твърденията, че допълнителните 225 млн. лв. ще предизвикат апокалипсис. Това е сериозна сума, пари на гражданите, търсим източника за тях и е по-добре да е за смета съкращаване административните разходи на институциите, отколкото на увеличаване на дефицита, убеден е Гечев.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 23 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 55 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 59 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.