49
Пт тестите в страната ще продължат въпреки заявката за оставката на правителството.

Това коментираха организаторите на масовите прояви на недоволство в София, Враца, Добрич, Кюстендил и Пазарджик, предаде БТА.

Янко Петров - един от инициаторите на протестите в София, заяви, че излизането на този кабинет от управлението не е решение на проблемите на гражданите.

Затова по думите му протестите ще продължат в неделя, като не изключи възможността още тази вечер на места да се организират събрания на недоволни граждани.

Всички хора трябва да станат и да търсят правата си, категоричен е Петров.

Той обясни, че протестите ще продължат с искане за свикване на Велико народно събрание, което да приеме промени в Конституцията на България.

Те ще се отнасят за включване на поне 50 процента участие на граждани във всички нива на властта.

Ако партиите се обявят против участието на гражданите, то значи те нямат място в България,

заяви Янко Петров.

Координаторът на протестите във Враца Екатерина Димитрова посочи, че протестиращите се обявяват против този политически елит, който ни води вече 23 години.

Според нея в България има достатъчно млади и образовани хора, които могат да
поемат управлението на държавата и да работят безкористно.

"Не можем да кажем, че Бойко Борисов е бил най-лошият или е по-лош от всички останали - той просто продължи това, което се вършеше през последните 23 години. А ние искаме това да престане. Искаме всичко компрометирано да излезе от държавата", коментира още Димитрова.

Организаторите на протестите заявиха, че координацията им продължава с всички инициатори от цялата страна и се обсъждат следващите им стъпки. 

"Не се хващайте на провокации за сваляне на протестите! Най-лошото е манипулацията, че сме постигнали целта си! Нещата започват сега", написа Янаки Ганчев - един от организаторите на масовите протести, на страницата си във "Фейсбук", предаде БГНЕС.

Ганчев призовава всички отново да излязат на улицата.

Потребителите в социалната мрежа заявяват, че след като оставката е обещана преминават към втора точка от исканията си:

"Да не допуснем същите (бивши и настоящи) в новата временна власт".

Народът настоява кабинетът да е посочен от протестиращите, излъчени представители от инициативните комитети по места. Те настояват за кръгла маса с президента без участие на политически партии.

 

Над 50 души пък протестират пред сградата на Народното събрание в столицата, за да изразят своето недоволство относно взетото решение от Бойко Борисов да подаде оставка, предаде Агенция "Фокус".

На протеста са се събрали хора от различна възраст и с различни мотиви.

Те казаха пред журналистите, че са доволни от управлението на Бойко Борисов и че оставката не е правилното решение.

Протестът е мирен и не се чуват никакви скандирания.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@