Президентът Плевнелиев: Вървим към служебно правителство
Президентът Плевнелиев: Вървим към служебно правителство   
Източник: Боби Тошев / БГНЕС
585
Вв вим към съставяне на служебно правителство. Чухме ясни позиции на всички, заяви президентът Росен Плевнелиев след петчасови консултации с парламентарните групи в 41-то Народно събрание.

За да няма "и капчица съмнение за тайни коалиции, договорени в президентството", след оставката на правителството на Бойко Борисов държавният глава покани ръководствата на всички групи заедно, а не поотделно, както е било винаги досега при подобни ситуации в държавата.

От "Атака" заявиха, че това не им харесва и отказаха да участват в консултациите.

"В рамките на една процедура заедно с експерти от парламента и хора от Централната избирателна комисия (ЦИК) ще уточним точната дата.

В понеделник давам мандат на ГЕРБ, после на БСП". При служебно правителство

изборите трябва да бъдат в края на април или до средата на май

обяви президентът.

Росен Плевнелиев все още няма ясна кандидатура за премиер и за членове на служебното правителство.

"Служебното правителство ще има ясни приоритети и ясна програма. Служебното правителство ще се обърне към интересите на гражданите, то ще бъде максимално прозрачно.

Не преговарям с хора само защото са ми симпатични, но ще преговарям с хора, които могат да свършат работа по приоритетите на служебното правителство. То ще бъде професионално, експертно и трябва да гарантира, че ще работи за стабилност и за доверие", подчерта той.

Президентът предвиди, че

дейността на 41-то Народно събрание ще продължи до изтичане на неговия мандат, вероятно към края на следващата седмица.

И допълни: "Ще бъдат предприети много важни мерки, действия, ще бъдат приети и промени, включително законодателни, в последните дни на този парламент, за да можем да гарантираме приемането на някои важни и смислени закони и да дадем възможност на служебното правителство да работи спокойно.

Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети, са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение".

Плевнелиев посочи, че ще се работи и в посока на възможен мораториум върху Закона за Черноморието, имайки предвид темите с дюните и националните паркове.

Служебното правителство трябва да гарантира спазването на разпоредбите на новия Избирателен кодекс, да работи за пълна прозрачност и демократично провеждане на изборите.

Ще бъде поканена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които да дадат допълнителна легитимност на изборите, разясни държавният глава.

Той подчерта, че ЦИК е натоварена с важни задачи. "Ще се обърнем към нейните нужди, ще осигурим ресурс, персонал, ще работим с тях, включително и в парламента за да гарантираме ефективността на тези избори", добави Плевнелиев.

Обърнахме специално внимание на ролята на МВР и на службите

за провеждане на тези избори, каза още президентът.

"Нека да бъда много ясен, пожелавам си това да бъде състезание на политически платформи, на личности, което да работи за доверието на гражданите", отбеляза държавният глава.

Той не пропусна да отбележи, че други важни задачи на служебното правителство биха могли да бъдат освен провеждането на изборите, работещите институции и овладяване на кризата, и гарантиране на финансовата стабилност на държавата, усвояването на средствата от европейките фондове и дейността на ДКЕВР, "на която ще се опитаме да развържем ръцете, за да може да си свърши работата в интерес на гражданите".

Росен Плевнелиев поиска протестиращите да отидат при него

с идеи какви точно промени са необходими на държавата и обществото и обеща служебното правителство да работи с гражданите.

"Държавата не е кола, която протестиращите да бутнат по нанадолнището, и да й гледаме сеира. Ние всички сме вътре в тази кола и ако тя не е наред, спираме и почваме да я ремонтираме", каза президентът.

"Каня представителите на гражданските организации. Предлагам - сядаме заедно, посочваме проблемите, работим заедно, решения, резултати", заяви държавният глава.

„Служебното правителство ще бъде шанс за протестиращите, за гражданите, за неправителствените организации, шанс да насочим посоката, да зададем приоритетите, да дадем пример за граждански контрол, който е занижен", подчерта той.

"Искаме да работим за доверие. Хората, които ще бъдат министри, трябва да вдигнат нивото на доверие - че са надпартийни, че са експерти и че ще са полезни. Търся резултати изцяло в интерес на гражданите и националните приоритети", заяви държавният глава.

"Всички партии осъзнават, че са необходими промени за въвеждането на ефективни механизми за граждански контрол. Хората искат промяна. Техният глас трябва бъде чут, партиите трябва да се адаптират към новата реалност", каза още държавният глава.

"Като президент заявявам категорично, че правителствата идват и си отиват. Държавата не е за един ден, институциите ще продължат да работят спокойно, подчерта той.

"Ще работя за бързо преодоляване на политическата криза. Очаквам отговорно отношение от всички, включително от гражданите и партиите. Ще работя максимално бързо да проведем избори и народът да посочи ново легитимно правителство. Очаквам позитивна кампания, конкретни и ясни послания към гражданите", отбеляза президентът.

На въпрос за

  информацията за готвения с участие на Ахмед Доган атентат срещу Бойко Борисов

и връченото на президента писмо от председателя на ДПС Лютви Местан президентът заяви: "Много искам институциите в България да работят добре за всички. От тази гледна точка не е необходимо едно писмо да се връчи лично на президента, за да може той да задвижи нещо. Това писмо е предоставено на президентската институция, то ще бъде обработено по каналния ред и ще бъде дадена информация по реда, по който се дава. С това писмо ще покажем, че институциите работят в рамките на правилата".

Преди консултациите, при пристигането си при президента

председателят на БСП Сергей Станишев

заяви: "Не може служебното правителство да бъде второ издание на управлението на ГЕРБ. Няма да приемем под никаква форма участие в служебно правителство от страна на ГЕРБ. Всички политически лица, заместник-министри, съветници на министри, областни управители трябва да бъдат освободени".

Той иска първата задача на служебното правителство да бъде да каже какво е състоянието на държавата, как се изпълнява бюджетът, на колко е паднал фискалният резерв и какви са задълженията на болниците.

Председателят на БСП изпитва подозрения към извънредно много хора в държавата, които според него се канят да фалшифицират резултатите от изборите. Затова той иска масова чистка:

- Цветан Цветанов и хората от неговото обкръжение да нямат досег с ръководството на МВР - това включва зам.- министрите и ръководителя на ГДБОП Станимир Флоров;

- областните управители, при които ще се съхраняват изборните книжа, които са назначени от ГЕРБ и са техни политически лица вече да не бъдат областни управители;

- ръководителят на "Информационно обслужване" (проф. Михаил Константинов - бел. ред.), което по традиция брои изборите, да си подаде оставката, защото е тготов да фалшифицира;

- там да бъде назначено ръководство, в което да са представени всички политически сили.


Според Станишев служебното правителството ще трябва спешно да предприеме мерки, които да отговарят на исканията на хората от протестите, трябва да се изясни ситуацията с цените на тока и състоянието на здравеопазването.

Трябва да се осигури плащането на увеличението на пенсиите от първи април и увеличението на учителските заплати, за да могат хората да оцелеят, каза още Станишев.

Станишев подозира, че партия ГЕРБ ще направи всичко възможно да се задържи във властта, за да може те да правят изборите.

"Идваме на консултациите при президента с категорична позиция, че няма да приеме мандат за съставяне на правителство, защото националният интерес изисква бързи избори" каза

председателят на ДПС Лютви Местан.

"Ще препоръчаме и на всички останали парламентарни групи анблок да откажем мандата, за да си спестим загуба на време. Страната трябва да се управлява час по-скоро от легитимно правителство. Макар и служебен, кабинетът ще бъде легитимен, тъй като фигурата на служебния кабинет е конституционно уредена", напомни Местан.

Но подчерта, че "този служебен кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен, само ако наистина е служебен и в него няма партийни фигури, няма и експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа и не породи съмнение за намеса на корпоративни интереси при съставянето му".

Председателят на ДПС изрази убеждение, че Росен Плевнелиев съзнава отговорността си и ще предложи кабинет, който категорично да снеме всички съмненията.

Според Местан първа задача на служебния министър-председател ще трябва да е да освободи политическите кабинети в министерството, тъй като заместник-министрите са откровени политически фигури.

На въпрос какво е говорил със Сергей Станишев в кабинета на Христо Бисеров, Местан каза: "Това бяха абсолютно нормални, тривиални, оперативни разговори между лидери на парламентарни групи. Не крия, че една от темите беше днешната среща при Плевнелиев. Споделих със Станишев нашата категорична позиция и той - своята".

Председателят на ДСБ Иван Костов

заяви, че Синята коалиция няма да участва в служебен кабинет.

Той ще предложи на президента - да приеме тези неотложни мерки, нужни, за да се преодолее кризата с високите цени -- да се промени методиката на цените, да бъдат махнати мандатите на контролните органи и да бъдат сложени нови състави и по този начин още преди разпускане на Народното събрание да се допринесе за решаването на ключови проблеми на страната.

Тук влиза и мораториумът върху разпореждането на държавата и общините със земи в защитени територии".

Основната причина за високите цени е много трудното финансово положение на НЕК, предизвикано от разходите за проекта АЕЦ "Белене". "Това малко се говори, защото медиите до голяма степен са манипулирани от енергийната мафия", убеден е Костов.
Коментари 585
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

585 коментара
 
Отначало ми казваше, че в леглото всичко е позволено, а след това се започна: "С кюфтета не може! Защо си домъкнал тази бира?"
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Втора победа за Михаела в „Като две капки вода“ – All Stars

Втора победа за Михаела в „Като две капки вода“ – All Stars

България Преди 6 часа

Страхотни превъплъщения и уникални вокални изпълнения ще заредят с отлично настроение зрителите тази вечер

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

България Преди 7 часа

Президентът на Турция поздрави премиера за победата на изборите

<p>COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години&nbsp;</p>

Учен: COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години

Теми в развитие Преди 8 часа

"Коронавирусът ще се превърне в сезонна остра респираторна инфекция", предвижда Вадим Говорун от московския Институт за биоорганична химия

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

България Преди 9 часа

И още: Възстановяват плановата оперативна дейност на територията на София-град

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

България Преди 10 часа

Тя вече не фигурира в кадастъра като земеделска земя

<p>Граждани дописаха Националния план за възстановяване&nbsp;&nbsp;</p>

Грешка в интернет: Граждани дописаха Националния план за възстановяване

България Преди 10 часа

Планът е бил прикачен с отключена възможност за редакция

Ново проучване: "Спутник-V" е показала 97,6% ефикасност

Ново проучване: "Спутник-V" е показала 97,6% ефикасност

Теми в развитие Преди 11 часа

Новите нива на ефикасност надминават тези от 91,6%, установени след мащабни изпитания

Булгаргаз внесе предложение за цена на природния газ

Булгаргаз внесе предложение за цена на природния газ

България Преди 11 часа

По-рано днес от Министерството на енергетиката съобщиха, че са проверили дейността на "Булгаргаз" за 2020 г.

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

България Преди 12 часа

Днес се състоя Съвет "Външни работи" чрез видеоконферентна връзка

От МОСВ призоваха за действия заради обявения жълт код за валежи

От МОСВ призоваха за действия заради обявения жълт код за валежи

България Преди 12 часа

Осигурена е постоянна видеоконферентна връзка на ангажираните структури на ведомството

Президентът Радев пита "Изправи се! Мутри вън" за третия мандат

Президентът Радев пита "Изправи се! Мутри вън" за третия мандат

България Преди 12 часа

Държавният глава се срещна последователно с всички парламентарни групи

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Технологии Преди 12 часа

"Инджинюъти" е първият атмосферен летателен апарат в историята на изследванията на другите планети

Костадин Ангелов

Какво решиха за ваксината на "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 13 часа

Националният ваксинационен щаб проведе заседание

Разбиха схема за "пране" на милиони евро и долари

Разбиха схема за "пране" на милиони евро и долари

България Преди 13 часа

По случая са задържани мъж и жена, повдигнати са им обвинения

"Зелените" издигнаха Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия

"Зелените" издигнаха Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия

Свят Преди 14 часа

Социологическите проучвания в последно време дават на "Зелените" подкрепа от близо 20% и им отреждат второ място на изборите