Опозиционните лидери за речта на президента и служебното правителство
Опозиционните лидери за речта на президента и служебното правителство   
Източник: БГНЕС
5

Предлагаме неотложни действия на президента, защото ситуацията в страната е изключително тежка в социален и икономически план.

Това заяви в коментар на днешното обръщение на държавният глава към нацията лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

По време на речта на президента Плевнелиев правителството показателно изцяло отсъстваше от парламента, то се занимава в момента само с вършене на безобразия, унищожаване на документи, в страната има безвластие, добави Станишев.

"Представих пакет от мерки в здравеопазването - спешни спасителни мерки. Трябва да има тотална ревизия на разходите на НЗОК. Оставка на целия надзор на НЗОК, в него е и зам.-министърката, която се прави на опозиция сама на себе си", поясни Станишев.

Той подчерта, че новото служебно правителство трябва да назначи нов надзорен съвет на Здравната каса.

"Служебното правителство, то е длъжно пред хората на България да каже реалното състояние на бюджета в държавата, а и в отделните системи. Дянков представи измамна и манипулативна картина.

Една дума не беше казана за това, че болниците дължат около 600 млн. лева и огромна част от болниците са във фалит", заяви Станишев.

"Трябва незабавно да се прекратят дейностите по изнасяне и унищожаване на документи. Не разполагаме за разлика от Цветан Цветанов с подслушвателни устройства, нито стационарни, нито подвижни, но имаме информация от много министерства, в това число от Министерството на финансите и от Министерството на вътрешните работи, че се унищожават документи. МРРБ, МЗХ, МФ в деня на протестите миналата неделя работиха трескаво. Те правят две неща - унищожават документация, довършват сделки", коментира Станишев.

"Служебното правителство ако иска да има доверие, трябва да освободи политическите кабинети, които докараха страната и отделните сектори до сегашното състояние. Втората задача на служебното правителство е осигуряване и гарантиране на свободни и демократични избори. Ръководството на МВР трябва да се департизира и трябва да се отстранят хора, които са изпълнители на политически поръчки и манипулациите на изборите, нещо, което се правеше от Цветанов", каза още той.

От левицата смятат, че проф. Михаил Константинов трябва да бъде освободен от ръководството на "Информационно обслужване" и политическите партии и гражданските организации трябва да могат да участват в ръководството на "Информационно обслужване".

"Най-важната задача на служебното правителство е да покаже, че има ефективна власт, която решава проблемите на хората. Служебното правителство веднага трябва да назначи нов състав на ДКЕВР, да се поканят в работата на ДКЕВР представители на гражданското общество и да се намалят цените", каза още лидерът на левицата и напомни, че само преди седмица премиерът в оставка обеща, че цената на тока ще падне с 8%.

Борисов каза, че с 8% ще се намали цената на тока от първи март, да го направи, все още е премиер, призова Станишев.

"Внесли сме проект на решение на НС, който включва мораториум върху спирането на тока на гражданите, пренасочване на средствата за енергийни помощи от есента към този момент, за да могат хората да поемат глътка въздух, става дума за близо 80 милиона лева и въвеждане на диференцирани цени на тока по отношение на определено количество потребление на по-ниски непазарни цени. Настояваме парламентът незабавно да гласува това предложение", добави той.

Трябва да се преустановят разпоредителните сделки на този кабинет с обекти на държавна собственост в това число продажби, концесии и промяна на статута на държавна собственост, поиска още Станишев и обеща, че БСП ще гледа под лупа последните заседания на кабинета в оставка.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов прогнозира много труден мандат на служебното правителство

Това коментира той пред журналисти по повод обръщението на президента Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна.

Според Костов законодателна платформа за антимонополни действия и мерки няма и в момента не може да се създаде, служебното правителство може най-много да се опита да реши проблема с цената на тока. Той обаче изрази съмнения, че решението ще е в правилната посока.

Има много рискове за управлението на страната, коментира още Иван Костов, цитиран от БТА. Ако слухът, че ще бъдат спирани еврофондове за България, особено субсидиите, излезе верен, президентът получава автоматично финансова система с прекомерен дефицит, посочи той.

Затова според Костов президентът трябва да бъде подкрепен не само от България, но и от ЕК, за да намали тези рискове за системата.

Програмата на това Народно събрание, която очерта президентът, трябва да се свие до най-належащото, смята още Костов. В този смисъл законите за специалните служби и за националната сигурност не могат да бъдат приети, смята той.

Иван Костов коментира, че може би държавният глава е бил прав да каже сега как вижда работата на следващия парламент като цялостна политика, за да разберат хората, че има президент, който отговаря и чува исканията им.

Според лидера на ДСБ президентът е бил много коректен по отношение на исканията на хората, като е заявил какво може да се изпълни и какво не, както и какво ще брани в България.

Много бих желал сега да вървим всички заедно и да не се разкъсваме с идеите си за излизане от кризата в 10-годишен период, каза Костов.

Трябва да има баланс между новите лица и опита в политиката, коментира съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров

след словото на президента Росен Плевнелиев в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

"Не искам да обиждам партия ГЕРБ, но от тези 116 души, които са нови лица, без един, колко бяха активни? Можете ли да ми изброите 20 депутати от ГЕРБ? Много ще се затрудните. Трябва да има баланс между опит, знания и нови лица, но новите лица трябва да са експерти с възможности и решителност", коментира Мартин Димитров.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров видя в словото на президента "връх на популизма и клишетата"

"Президентът си противоречи. Ако той иска да се приемат всички неща, които спомена, той не трябва да разпуска парламента, а маркира само. Това е най-популисткото слово, което съм чувал в последните години, в което той нахвърли парламентът да приеме, а в същото време даде срок на това Народно събрание до 12 март", коментира Сидеров, цитиран от "Фокус".

"Партиите, освен „Атака“, отиват неподготвени на изборите. Няма политически идеи, има само купуване на гласове и подготвени черни каси за изборите. Аз моите идеи си ги нося в джоба – нов път за България, където е казано какво преориентиране на икономиката трябва да има, какви доходи. Тук е връщането на ЕРП-та, банка за безлихвен кредит на малкия бизнес, преориентиране на България към развиващите се държави като Русия, Бразилия, Китай, Индия, строеж на нова АЕЦ. Кой друг лидер може да си извади програмата от джоба?”, заяви Сидеров.

Сега ще има суматоха кой да седне на министерските кресла, за да може да се краде пак от еврофондове и от каквото може – това е концепцията на наредилите се на пистата партии, с изключение на моя милост и партия „Атака”, коментира Сидеров.

Президентът Росен Плевнелиев или неговата канцелария да обявят с кои олигарси и за какво контактува държавният глава, заяви лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БТА.

Ако не бъде направено, обяви той, от партията щели да информират обществото чрез медиите какви процеси текат на "жълтите павета" и в "тъмните и хладни кабинети на властта".

Изявлението си Янев направи след обръщението в Народното събрание (НС) на президента.

Конкретният повод - РЗС знаели за едночасова среща вчера между Плевнелиев и Огнян Донев на "Дондуков" 2. Донев, по думите на депутата, напуснал кабинета на държавния глава в 11,47 ч.

Като какъв този олигарх от кръга, за който се твърди, че е зад президента, отива в навечерието на сформиране на служебно правителство на продължителни срещи, попита Яне Янев. Той призова Росен Плевнелиев и българските политици да бъдат искрени и честни към Народното събрание и народа.

Защото държавният глава, обясни Янев, постави основен акцент върху задкулисието и се обяви категорично срещу него. Но, отбеляза лидерът на РЗС, Плевнелиев също трябвало да обясни дали самият той не участва в някакви скрити договорки и схеми.

От партията разкритикуваха обръщението на президента, заради липсата, според тях, на така очакваната доза държавност, конкретни реформаторски мерки, път за изход от кризата, изпълнено само с насипни тези, артикулирани в обществото години наред.

Според Конституцията тези приоритети не могат да се реализират - няма как да има справедливост при така структурирана съдебна система, обясни тезата си лидерът на РЗС. От партията отчитат, че вероятно авторите на сегашното и на Новогодишното обръщение на Росен Плевнелиев са едни и същи.

Оставаше само на фон зад гърба му да се види някаква екзотика от ирландски пасища, коментира Яне Янев. Той добави, че е изумен от твърдението на президента, че не може да има хор, в който всички да са солисти. А може ли да има пастир без стадо, попита риторично депутатът.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер