Местан: Цацаров да започне наказателно преследване срещу Борисов
Местан: Цацаров да започне наказателно преследване срещу Борисов   
Източник: БГНЕС
399
Ле ерът на ДПС Лютви Местан поиска главният прокурор Сотир Цацаров да започне наказателно преследване срещу Бойко Борисов, по повод разгласяването на информацията, че партньорска служба е предупредила в годините назад Бойко Борисов за подготвян атентат срещу него, с поръчител - Ахмед Доган.

Според Местан, ако Борисов е разгласил класифицирана информация, е извършил нарушение. Местан заяви, че както го е посъветвал Борисов, е направил опит да се запознае с тези материали от Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО), но отговор все още няма.

Бившият началник на НРС Димо Гяуров, сега народен представител, коментира, че теоретично до края на мандата е възможно да бъде съставена парламентарна комисия, както поръча Борисов, която да проучи случая, но изрази съмнение - какво ще научи тя.

Лютви Местан каза на излизане от президентството, след проведените консултации с парламентарно представените партии: "Наистина безпрецедентното твърдение на г-н Бойко Методиев Борисов вчера след гласуването на оставката, че е имало материали в НРС, в които имало данни, че нашият почетен председател е бил поръчител на атентат срещу него.

Във връзка с тази информация, той ми препоръча да се запозная с тези материали.

Аз написах писмо до президента и до директора на НРС - Драгомир Димитров и до началника на НСО - ген. Тодор Коджейков, в което заявявам, че препоръката на премиера и най-вече фактът, че той оповести част от информацията, означават, че тя вече не е класифицирана. В протвен случай премиерът би бил в тежко престъпване на закона", каза Местан.

"И предвид на горното, моля Ви господин президент, спешно да ми осигурите достъп до съдържанието на материалите по надлежния ред”. Аз отговор още нямам. Очаквам да получа отговор на това си искане, което е в съответствие на препоръката и на премиера в оставка.

Но заявявам - ако се окаже, че тази информация е класифицирана, това ще означава, че премиерът е престъпил тежко Закона за класифицираната информация. Тук говоря с условности, забележете. Ще се окаже, че той се е поставил над правовия ред в страната, над законите, над върховенството на закона. Все основания, заради които ние твърдим, че управлението му е квазидемократично, авторитарно, каза Местан.

По този въпрос компетентните държавни органи в лицето на главния прокурор следва да се самосезират, повтарям - ако се окаже, че тази информация е класифицирана.

Ако не – не би трябвало да има проблем. Но най-вече второто. Вече тук няма условности. Убедени сме, че в тези материали няма нищо, което да дава основание на премиера да уличава г-н Доган в поръчителство на атентат срещу себе си. В това сме категорично убедени.

Това твърдение на премиера е абсолютно необосновано, да не използвам по-силни изрази, това кaза още Местан и продължи с думите „неслучайно днес вие сте запознати с категорични твърдения на екс-директора на НРС, който на въпрос: "Има ли данни, че еди кой си е поръчител на атентат", категоричнияt отговор е: "Не".

И в тази връзка ние вече се обръщаме към главния прокурор и настоявам това мое изявление пред толкова много медии да се възприеме от страна на главния прокурор на Р. България г-н Сотир Цацаров като акт на официално сезиране, за да започне той след проверка на обстоятелствата, разбира се, наказателно преследване срещу лицето Бойко Методиев Борисов, премиер на Р. България в оставка, за извършени тежки престъпления от общ характер.

Ако е необходимо ще формализираме официално това свое искане, но аз в момента сезирам главния прокурор чрез вас в качеството си на председател на ДПС”.

На въпрос -

дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще потърси правата си по съдебен ред,

Лютви Местан отговори: "Обърнете внимание, когато става въпрос за престъпление от общ характер, делото трябва да се движи не по ГПК, а по Наказателния кодекс".

ДПС очаква прокурорът да заведе това дело, след проверка на обстоятелствата, а правото на Ахмед Доган и нашето, е свещено, разбира се. Но зад такива тежки престъпления от общ характер обвинението се повдига от държавата, чрез главния обвинител - прокурора на Република България, каза Лютви Местан.

В Народното събрание бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Димо Гяуров днес отново заяви: "Не ме карайте да давам оценка на тези емоционални приказки от вчера. Аз знам, че няма такава информация", каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на Синята коалиция Димо Гяуров.

На въпрос - откъде знае това, Гяуров каза: „Бройте ме за информиран човек”.
Според него - няма време за създаване на парламентарна комисия, която да проучи случая, защото парламентът няма как да работи ефективно или поне дълго време няма да има възможност да работи.

„Не вярвам, че би могло да се направи комисия. С друга форма, извън комисии, няма как да бъде проверена тази информация”, добави Димо Гяуров.

Той добави още, че президентът, министър-председателят и председателят на Народното събрание, са тримата души в държавата, които имат достъп до информацията на разузнаването, на контраразузнаването и на останалите служби и които имат правото да изискват доклади по който и да е въпрос.

„Теоретично, ако се състави временна комисия, която да провери конкретно подобни данни, тя би могла да изиска и да провери има или не подобно нещо. Отделен въпрос е - доколко ще получи адекватен отговор, защото е имало случаи назад във времето, когато службите са укривали такива данни и не са предоставяли адекватна информация”, каза депутатът.

„Комисиите са органи на Народното събрание и ако няма действащо Народно събрание, няма как да има органи”, добави той.

На въпрос -

дали Бойко Борисов нарушава законодателството, ако съществува такава информация,

и я заявява от парламентарната трибуна, Гяуров заяви, че теоретично това би могло да бъде третирано като изнасяне на класифицирана информация.

„Все още формално няма предложение за създаване на такава комисия. Не е изключено до следващото заседание в сряда да има. Никой не може да предвиди - колко живот остава на този парламент”, посочи Димо Гяуров.

Той каза, че не може да каже какво има в папка „Лале”, защото така би изнесъл класифицирана информация. На въпрос дали в папката е записано „Бойко взе парите и нищо не стигна до варненеца”, той каза: „Чувал съм такова нещо”.

Според бившия вътрешен министър и депутат от Коалиция за България Румен Петков - нашето външно разузнаване не може вече да бъде партньор на никой, защото всички партньорски служби ще си дадат сметка, че когато ни предоставят някаква информация, тя може да бъде размахана във всеки един момент от някой, който прецени изгода от това.

Румен Петков подчерта, че очевидно с тази фраза на Борисов вчера, вниманието на обществото е префокусирано от провала на управлението, от бедността, която изкара хората на улиците, от кадровата катастрофа, която се вихри в държавата.

„Вниманието на средствата за масова информация и на обществото се преместиха върху тази фраза и сега аз мисля, че като държава сме длъжни да създадем всички условия по най-бързия начин ако има такъв документ той да бъде разсекретен, да се представи на обществото”, каза още Румен Петков.
Коментари 399
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

399 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 4 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"