"Женева-2" започна очаквано – с размяна на обвинения
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

М еждународната мирна конференция за Сирия в швейцарския град Монтрьо, известна като "Женева-2", започна очаквано – със сблъсък на противоположни позиции.

САЩ поиска преходно правителство без президента Башар Асад, сирийското правителство подчерта, че никой външен няма право да се меси в това решение, а опозицията поиска президентът да бъде изправен пред съда "заедно с другите престъпници от режима му".

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че сирийският президент

Башар Асад не може да е част от преходно правителство в Сирия.

"Невъзможно е, немислимо е този човек, който извърши такова насилие срещу собствения си народ, да запази легитимността си, за да управлява", каза Кери.

Дипломат номер едно на САЩ заяви, че единствен вариант на изход от сирийската криза е постигане чрез консенсус на споразумение за преходно правителство още на срещата в Швейцария.

Кери призна, че конференцията поставя началото на трудни и сложни преговори и прикани участниците в нея да са единни, за да помогнат да бъде сложен край на страданията на сирийския народ.

Джон Кери
Джон Кери Източник: ЕПА/БГНЕС

В отговор, обръщайки се директно към Кери, сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че

никой няма право да отстрани от поста му сирийския президент,

освен самите сирийци. Муалем говори пред участниците точно след Кери.

Сирия "е суверенна държава и ще прави онова, което смята за необходимо в интерес на сирийския народ – каза първият дипломат на Дамаск. – В Сирия действат наемници от десетки страни, но международната общност незнайно защо не нарича това намеса във вътрешните работи на страната".

Резултатите от конференцията "Женева-2" ще бъдат поставени на референдум в Сирия – "само сирийските граждани имат право да определят бъдещето на страната си", подчерта Муалем.

Уалид Муалем
Уалид Муалем Източник: ЕПА/БГНЕС

Той благодари на Русия "за подкрепата от името на сирийския народ". "Русия се прояви като истински приятел на Сирия, тя подкрепи базовите принципи на суверенитета, залегнали в устава на ООН", каза министърът. Някои от онези, които се наричат "приятели на Сирия", са участвали в колонизацията на страната. Други пък са авторитарни режими и нищо не знаят за демокрацията.

Сирия обаче "е демократична държава – ние не говорим с езика на кръвта и колонизацията

за разлика от онези, които натрапват демократизация чрез огън", заяви Муалем.

Той прикани всички, разтревожени от хуманитарната ситуация в Сирия, да спрат подкрепата за терористите, да вдигнат обсадата и санкциите от страната и да насочат усилия към политическо уреждане на конфликта.

На конференцията "Женева-2" са представени редица страни, чиито ръце са изцапани с кръвта на сирийския народ. Тези сили искат да дестабилизират ситуацията, каза още Муалем. Той обвини правителството на Турция, че е нанесло "удар в гърба" на Сирия, като е пуснало терористи на своя земя. Сирийският външен министър разкритикува обявилите се против правителството, скрити под лозунга за "велика сирийска революция", и чуждестранните им спонсори. "Те натиснаха страната в калта, но сега маските паднаха, виждаме какво целят – искат да нажежат обстановката в страната, преточват петродоларите към наемници, държат се като варвари", заяви той.

По думите му "уахабитите се опитват да върнат страната назад, те на практика изобщо не са свързани със Сирия". "Те насилват жени – и живи, и мъртви, убиват деца, режат им главите и ги окачват по улиците", убиват бащи пред очите на децата им, убиват деца по училищата, студенти – по студентските банки, изброи Муалем престъпления, извършвани, по думите му, от противниците на режима.

Той изрази съмнения, че въоръжената опозиция има конструктивни предложения, насочени към излизане на Сирия от днешната криза. "Да не би да сте бранили хората, болниците, училищата? Да сте спасявали археологическите паметници? Не, нищо не сте направили, само се покрихте с позор, като предложихте на САЩ да участват в агресията срещу страната", каза сирийският външен министър.

Ахмад Джарба
Ахмад Джарба Източник: ЕПА/БГНЕС

Ахмад Джарба, президент на Сирийската национална коалиция, каза, че сирийската опозиция призова Асад да предаде властта на преходно правителство. "Призовавам делегацията на правителството незабавно да подпише комюникето от "Женева-1", което предвижда предаването на властта от Асад, включително над армията и силите за сигурност, на преходно правителство”, каза той, имайки предвид международния план за съставяне на преходна власт с пълни изпълнителни правомощия, приет от световните сили през юни 2012 г.

Това би било първа стъпка към сдаването на властта от страна на Асад и

изправянето му пред правосъдието "заедно с другите престъпници от режима му",

каза Джарба.

Сирийската опозиция възнамерява да представи от три- до шестмесечен график за съставяне на преходна власт, за да се избегне проточване с години на преговорите с правителството на президента Асад, заяви пък опозиционният делегат Анас Абда, цитиран от Ройтерс. По думите му предложението щяло да бъде направено, когато в петък започнат официалните преговори под егидата на ООН в Женева – при условие, че правителство в Дамаск приеме самата идея за преходна власт. "Първо делегацията на режима трябва да се ангажира с "Женева-1", каза Абда.

"Вече имаме предвид някои имена за преходната власт и двете страни ще имат право на вето за имената. Нямаме проблем с това", каза Абда. "Правителството на Асад обаче има. Външния министър на Асад говори половин час, без изобщо да спомене Женева-1", каза опозиционният делегат, визирайки дългата реч на Муалем. "Ако режимът не се ангажира с "Женева-1", няма да повтаряме грешката на палестинците и да позволим тези преговори да се проточат с години", заяви Абда и подчерта, че опозицията няма претенции към начина, по който ще се водят преговорите в петък, стига правителството да поеме този ангажимент.

Междусирийските преговори "няма да са нито прости, нито бързи"

коментира руският външен министър Сергей Лавров при откриването на международната конференция. "Доста са силите, които подкрепиха на думи "Женева-2", но всъщност не желаят тя да успее. Все пак обаче конференцията дава, макар далеч не стопроцентов, но реален шанс да бъде постигнат мир в Сирия", отбеляза той.

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: ЕПА/БГНЕС

Мирът в Сирия би станал "не само благо за приятелския сирийски народ, той би спомогнал и за общо оздравяване на ситуацията в региона и на международната обстановка като цяло, също и за да укрепнат принципите на честно и равноправно партньорство в световните дела", каза Лавров. Русия е "готова наред с всички да съдейства всестранно в дейността на всички сирийски страни с цел да бъдат съгласувани взаимно приемливи договорености", увери той.

Лавров прикани в междусирийските преговори в Монтрьо да бъде включена патриотичната опозиция, действаща в пределите на Сирия, а също така Иран.

Русия приканва участниците в "Женева-2" да помогнат на правителството в Сирия и на опозицията да обединят усилия в борбата срещу тероризма. Заплахата Сирия да се превърне в огнище на международен тероризъм е станала крайно сериозен проблем. Екстремисти от цял свят, събрали се там, сеят хаос, рушат културните и демографските структури, формирани векове наред, създават абсолютно чужда за Сирия атмосфера на нетърпимост, предупреди руският първи дипломат.

Той добави, че Москва се обявява за още повече усилия, насочени към смекчаване на хуманитарната ситуация в Сирия, но хуманитарната помощ не бива да се използва за спекулации, поставяне на изкуствени искания и миниране на политическия диалог. Руският външен министър допълни, че напредъкът в унищожаването на сирийските химически оръжия също спомага за дейността на конференцията в Монтрьо.

Френският външен министър Лоран Фабиюс пък порица пред медиите на международната конференция

"протяжните и нападателни словоизлияния" на ръководителя на сирийската делегация

колегата му Уалид ал Муалем, предаде АФП. Фабиюс изрази съжаление, че докато всички участници са съгласни да се приеме идеята за преходно правителство, едно изключение – представителят на правителството на Башар Асад – се е отдал на пространни и агресивни словоизлияния, за разлика от отговорната и демократична позиция на ръководителя на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба.

Фабиюс обвини режима в Дамаск и в "съюз с терористите", визирайки джихадистките групи, които контролират големи части от страната. Според министъра обаче не можело да се каже, че конференцията протича като "диалог на глухи". "Всички се чуват и разбират, освен една делегация, която е глуха и сляпа", увери той. "Положението е много трудно, но не можеше и да се очаква всичко да е гладко", заключи той.

Междувременно антиправителствени активисти и сирийска държавна медия съобщиха за сблъсъци в различни части на Сирия. Сблъсъци между правителствени сили и опозиционни бойци е имало в предградия на Дамаск, в провинциите Дараа, Идлиб, Алепо и Хомс, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Държавната информационна агенция САНА посочи, че правителствени сили се бият с терористи на няколко места в страната, включително в северната провинция Идлиб, където са били убити бойци от Чечения, Египет, Турция, Босна и Ирак.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 50 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 1 час

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски