С противоречия и скандали започва конференцията за Сирия
Монтрьо   
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

С лед деветмесечни усилия на международната общност в швейцарския град Монтрьо най-после днес започна международната конференция за Сирия, известна като "Женева-2", предаде АФП.

Домакин на конференцията е генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, а в нея ще участват представители на сирийското правителство, на сирийската опозиция и делегации от над 30 страни, начело с техните външни министри, сред които са държавният секретар на САЩ – Джон Кери, и първият дипломат на Русия – Сергей Лавров.

В петък се предвижда в Двореца на народите в Женева да започнат

преговори

между делегацията на сирийската опозиция и на сирийското правителство.

Проблеми в Монтрьо се очертават във връзка с това

как сирийската опозиция и режимът на Асад възприемат конференцията.

В интервю за АФП Асад посочи, че на нея приоритетът трябва да бъде борбата с тероризма в Сирия, докато според сирийската опозиция конференцията трябва да постигне съгласие, че Асад трябва да се оттегли от властта. Самият Асад, в интервюто за френската агенция, заяви намерение да се кандидатира за нов президентски мандат.

Проблеми има и в сирийска опозиция, която е раздирана от противоречия. В събота Сирийската опозиционна коалиция, която обединява няколко опозиционни групи, гласува да присъства на конференцията. Вотът, състоял се в Истанбул, обаче беше бойкотиран от 45 членове на опозиционната коалиция. Освен това в навечерието на конференцията Сирийският национален съвет, най-същественият елемент на Опозиционната коалиция, обяви, че няма да участва в разговорите. Според анализатори Сирийският национален съвет и сирийските "Мюсюлмански братя", които са част от него, имат все пак четирима членове в Опозиционната коалиция, което им позволява да не бъдат напълно изключени от преговорите.

Монтрьо
Монтрьо Източник: ЕПА/БГНЕС

Освен това Ислямският фронт, съюз от няколко групировки, представляващи голяма част от бунтовниците в Сирия, вече обяви, че няма да участва в конференцията и преговорите между опозицията и режима на Асад. Ислямският фронт е заявил това решение на среща в Турция с още три бунтовнически формации. Трите формации приеха да присъстват на конференцията в Швейцария.

Броени дни преди началото на конференцията

покана за участие, отправена към Иран от Бан Ки-мун,

едва не провали събитието. Иран е регионален съюзник на Сирия, но заради поканата към него сирийската опозиция заяви, че може да не участва в конференцията, малко след като беше приела дългоочакваното решение да се включи във форума.

Бан Ки-мун
Бан Ки-мун Източник: ЕПА/БГНЕС

Вашингтон, Лондон и Париж настояваха Иран да подкрепи идеята за мирен преход в Сирия, заложена в приетия на първата женевска конференция, състояла се през юни 2012 г., план от 6 точки за разрешаване на сирийската криза. Иран обаче заяви, че ще участва в "Женева-2" без предварителни условия и това накара Бан Ки-мун да оттегли поканата с аргумента, че Иран не споделя принципите за уреждане на конфликта, записани в комюникето от първия женевски форум. Техеран изрази разочарование от оттеглянето на поканата, а Москва нарече случилото се грешка.

Междувременно, в навечерието на конференцията, трима бивши международни прокурори

обвиниха Сирия в мащабни кланета и мъчения

в доклад, базиращ се на свидетелски разкази и на снимки, направени от дезертьор. Докладът беше поръчан от Катар – страна, подкрепяща бунта срещу Башар Асад. В него се говори за 11 хил. арестанти, починали в затворите на режима между март 2011 г. и август 2013 г. Авторите на доклада са Дезмънд де Силва, бивш главен прокурор на Специалния трибунал за Сиера Леоне, Джефри Найс, бивш главен прокурор на процеса срещу Слободан Милошевич, и Дейвид Крейн, който повдигна обвиненията срещу бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър.

Руските медии днес коментират, че шансовете конференцията да постигне успех не са големи.

Монтрьо
Монтрьо Източник: ЕПА/БГНЕС

Повечето наблюдатели гледат крайно скептично на перспективите за уреждане на кризата, изтъква "Московский комсомолец". Според Георги Мирски - политолог и ориенталист, предстоящата конференция "в никой случай няма да спре войната. По простата причина, че основните - най-бойните и най-свирепите групировки, воюващи сега на страната на противниците на Башар Асад (това са "Фронтът Ан Нусра" и "Ислямската държава в Ирак и Леванта"), вече заявиха, че няма задължително да се съобразят с решенията на форума". Наистина, дори по време на подготовката му нямаше и помен от съгласие не само между официален Дамаск и опозицията, но и в лагера, враждебен на режима на Башар Асад, посочва вестникът.

Повечето издания изтъкват официалната позиция на Русия, че

оттеглянето на поканата за участие на Иран е голяма грешка.

Конференцията за Сирия ще се състои без един от ключовите играчи, отбелязва в. "Комерсант". Международният форум е смятан за последен шанс да бъде спряна кръвопролитната гражданска война в близкоизточната държава, а генералният секретар на ООН изпълни ултиматума на сирийската опозиция, заплашила да не участва в срещата заедно с делегация от Техеран.

Руският сенатор Михаил Маргелов, оглавяващ външнополитическата комисия в горната парламентарна камара, обяснява защо участието на Иран е толкова принципен момент за Москва: "Залозите в тази конференция са високи. Ще преговарят главно страните в конфликта, но едно различие в мненията за сирийското уреждане би обогатило преговорите съдържателно и конструктивно. Защото от Иран до голяма степен зависи и осъществяването на договореностите, които вярваме, че ще бъдат постигнати на "Женева-2".

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН май избърза, като оттегли поканата за конференцията към Иран, отстъпвайки пред исканията на ред държави и пред капризите на външната сирийска опозиция". Неучастието на Техеран не е единствената причина шансовете на "Женева-2" да изглеждат твърде скромни. Сирийската опозиция настоява Башар Асад да се оттегли, а междувременно самият президент унижава в изявления предполагаемите си партньори в диалога. В навечерието на форума той заяви, че не може и дума да става сирийски опозиционери да влязат в бъдещо правителство, добавя "Комерсант".

Според "Росийская газета"

Бан Ки-мун е "трепнал" след "тежката дума" на Вашингтон.

Сирийските въстаници взеха пак да си събират багажа за Монтрьо, но си остава голяма загадка кой точно ще говори на конференцията от името на опозицията в Сирия, забелязва руският официоз.

Той припомня обвинения на западни медии, че сирийският режим изтезава и екзекутира опозиционери - публикациите "точно съвпаднали с началото на "Женева-2". Обвиненията почиват най-вече на показанията на дезертьор с кодово име "Цезар", работил като фотограф в сирийската военна полиция. Той твърди, че е снимал към 50 трупа на затворници дневно. Дезертьорът предоставил близо 27 хил. снимки. Съобщено бе, че докладът за убийствата на хиляди затворници е публикуван с пари от правителството на Катар. Още е рано да се твърди дали свидетелствата са автентични, но огласяването на тази информация едва ли ще съдейства за постигане на реални договорености между враждуващите сирийци в Монтрьо, пише "Московский комсомолец".

Отсъствието на Иран от "Женева-2" е грешка, но не и катастрофа, цитира в заглавие "Независимая газета" думи на Сергей Лавров пред журналисти. Според руския външен министър основна тема на конференцията за Сирия е обединяването в борбата срещу джихадистите. Той е убеден, че интересите на каузата изискват участието на Иран и на всички други страни от региона. Отсъствието на Техеран от конференцията провокира разцепление в ислямския свят, което е недопустимо, особено в борбата с тероризма, обобщава мнението на Лавров "Независимая газета".

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 1 минута

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 28 минути

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 43 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 1 час

И да, може да завива на място като танк

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 1 час

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 12 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 12 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация