Над сирийската криза витае синдромът на Ирак
"Амнести" за Сирия: Алепо е опустошен   
Източник: ЕПА/БГНЕС
17

Е вропейският съюз е разделен по въпроса за Сирия, а НАТО е извън играта, обобщава френският "Монд" нагласите сред съюзниците на САЩ на Стария континент.

Външните министри от ЕС не предвиждат дискусии за сирийската криза преди насрочената си отдавна неформална среща в литовската столица Вилнюс на 6 септември. "Какво биха могли да сторят преди това, освен пак да констатират своите разногласия?" - коментира дипломат, цитиран в материала. Върховната представителка Катрин Аштън засега само поддържа "постоянни контакти" с властите на страните членки, но само Дания ясно подкрепя американско-френско-британската идея за военна намеса, напомня вестникът.

Тази пасивност изнервя някои евродепутати, посочва "Монд" и цитира лидера на либералите в Европарламента Ги Верхофстад, заявил пред външнополитическата комисия, че е "необходима" военна реакция, но "колкото може по-единодушна". "Формулировка, отразяваща добре трудността на задачата", коментира изданието. Срещата на европейските посланици в НАТО в сряда е минала според вестника без никакви разногласия - "на този етап се изключва всяка директна намеса на Атлантическия съюз".

След войната в Ирак от 2003 г., френско-британската интервенция в Либия от 2011 г. и тази на Франция в Мали през януари 2013 г.

"Европа изглежда наистина е просто неспособна - за пореден път, да прояви поне малко сплотеност,

обсъждайки някакъв военен вариант", заключава "Монд".

Западът очаква доклада на инспекторите от ООН, а междувременно държавните лидери, подложени на силен натиск от различни посоки, настояват за политическо решение. Така подхранват съмненията дали са наистина решени да нанесат военни удари срещу режима на Башар Асад, пише френският "Фигаро".

Засилва се обаче "стратегическият натиск" срещу самата Сирия, отбелязва всекидневникът, описвайки разполагането на западни войски и бойна техника в региона. Русия също ще изпрати там кораби "в близките дни", добавя той.

Тези приготовления предизвикаха нова реакция от страна на Башар Асад, посочва вестникът и цитира негови думи пред делегация от Йемен:

"Със своя народ, който дава отпор, и доблестната си войска Сирия е решена да изкорени тероризма, подкрепян от Израел и западните страни".

Над сирийската криза витае иракският синдром, изтъква "Фигаро" в друг материал по повод "неизличимите следи" от изявлението на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл през 2003 г., че режимът на Саддам Хюсеин притежавал оръжия за масово унищожаване. В цял свят бе подкопано доверието към думите на администрацията и разузнаванията на САЩ, забелязва изданието.

"От 10 години вече САЩ са изгубили необходимото доверие, за да могат да налагат мнението си със своя авторитет и репутация", коментира известният американски политолог Антъни Кордсман. Според него светът иска да види доказателства и Щатите "трябва да покажат, че няма да повторят грешките от 2003 г."

"Сянката на Ирак" подхранва освен това теориите за конспирации

и "антиамериканските нападки в мюсюлманския свят, изригващи при всяка криза". "Тя поддържа лошото настроение на руснаците, но и тяхната недобросъвестност, защото от началото на кризата Москва обвинява бездоказателствено сирийската опозиция", а сега смята, че тя е виновна за химическата атака край Дамаск, пише всекидневникът.

След "зрелищното ускоряване" на военните приготовления западните сили "натискат спирачката" - "отчасти в стремеж да успокоят руската мечка, изправила се на задни лапи, за да възпрепятства евентуална военна акция срещу сирийския режим. Наистина, Обама и европейските му съюзници имат нужда от сътрудничеството на Кремъл по други теми от международната политика, по-специално за ядрената програма на Иран", добавя "Фигаро".

Единственото, което възпира Барак Обама от окончателно решение за военна операция в Сирия, е неяснотата как ще приключи тя.

Вашингтон явно се бои след свалянето на Асад властта в Дамаск да не бъде поета от сили, свързани с "Ал Кайда", пише руският армейски вестник "Красная звезда".

За американците е трудно също да прогнозират действията на Техеран, а и на самия Дамаск, ако режимът на Асад сметне, че е притиснат до стената. Накрая, Белият дом е принуден да взема предвид реакцията на хората в САЩ, напомня вестникът "горчивия опит, натрупан след агресията в Ирак и други операции на САЩ с неясни цели, довели до гибелта на хиляди американци".

Междувременно

Пентагонът приключи подготовката за удар срещу Сирия.

На турското летище "Инджирлик" кацна самолетът Е-4В, използван от американското военно ръководство за въздушен команден пункт. Вероятно това означава, че американските военачалници, натоварени с операция срещу Сирия, вече са пристигнали на мястото на бъдещите събития. А Сирия смята да се отбранява с всички средства, допълва "Красная звезда" и цитира посланика на Дамаск в Москва Рияд Хадад: "Те искат да воюват и ние ще воюваме, няма да се предадем".

"Барак Обама бърза да накаже Сирия. Дамаск ще отвърне на Запада с живи щитове и хиляди камикадзета", пише в заглавие "Независимая газета".

"Юристи с прискърбие отбелязват, че президентът на САЩ от изтъкнат защитник на международното право се превръща в световен жандарм", се казва в материала.

Консултациите по британската проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН в близките дни ще продължат, заяви външният министър на кралството Уилям Хейг. Липсват обаче шансове Москва и Пекин да подкрепят милитаристичния проект. Тъй че историята от 2003 г., когато Тони Блеър и Джордж Буш-младши изпратиха войски в Ирак, заобикаляйки Съвета, може да се повтори, предупреждава "Независимая газета".

Според "Росийская газета" обаче "участниците в коалицията срещу Асад (...) постепенно намаляват градуса на войнствената риторика".

Във Великобритания ракетният удар срещу Сирия се разглежда само като "хуманитарна операция", сякаш ракетите ще носят мирни товари за гражданското население. Барак Обама пък заяви в четвъртък, че евентуалният удар трябва да бъде достатъчно слаб, за да не наруши баланса на силите между въстаниците и войските на Асад.

Това "миролюбие" на Вашингтон накара експертите да сметнат, че сирийските власти няма да отвръщат на въздушните удари. Няколкото десетки ракети, изстреляни срещу Сирия за сплашване, няма да променят разположението на силите във вътрешносирийския конфликт, нито ще увредят сериозно отбранителната способност на Дамаск. По последни данни сирийската армия мести частите си, а държавните служби напускат столичните си офиси, които вероятно ще бъдат ударени, пише "Росийская газета". "Всички участници в тази голяма геополитическа игра сякаш са договорили общ план за действия и сега го осъществяват на практика", добавя руският официоз.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 19 минути

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 24 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 3 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта