Медиите по света: Каква ще е Либия след Кадафи
Медиите по света: Каква ще е Либия след Кадафи   
Източник: ЕПА/БГНЕС
32

Смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи е предупреждение за други диктатори в Близкия изток и триумф, който повдига много въпросителни за бъдещето на Либия, коментират британски вестници.

Окървавеното тяло на Кадафи трябва да тласне всички деспоти, които продължават да властват в региона и преди всичко Башар Асад в Сирия, да предприемат политически реформи, пише британският в. "Дейли Телеграф".

Смъртта на Кадафи помогна за преначертаване на политическата карта на размирния регион, допълва вестникът.

Свалянето на Кадафи, на Хосни Мубарак в Египет и на Зин ал Абидин Бен Али в Тунис безспорно промени политическата ситуация в арабския свят, към която трябва да се адаптираме, пише още "Дейли Телеграф".

"Без пощада за безмилостен тиранин", гласи друго заглавие във вестника.

Смъртта на Кадафи сложи край на осеммесечна битка за освобождаването на Либия.

Премиерът на Преходния национален съвет на Либия Махмуд Джибрил заяви по този повод: "Очаквахме този момент отдавна. Муамар Кадафи бе убит. Всички злини изчезнаха от нашата обична страна. Време е да сложим началото на нова Либия, обединена Либия, един народ, едно бъдеще".

Няма по-пророчески знак за все още управляващите тирани от

тялото на Кадафи в задната част на камион,

отбелязва вестник "Гардиън".

Това е съдбата, която може да очаква Ал Асад, президента на Йемен Али Абдула Салех и те трябва да го знаят, допълва вестникът и призовава либийските лидери "да изградят бъдеще за страната, което гарантира правата на човека и независимост от всяка външна намеса".

"Това е абсолютна необходимост за страна, която няма демократична традиция. Следващата глава в историята на Либия трябва да започне", изтъква "Гардиън", който излиза със заглавие "Кралят на кралете умира в родния си град".

Смъртта на Кадафи и падането на Сирт откриват пътя към вече обявените национални избори, които ще се състоят осем месеца след "пълно освобождение на страната".

С падането си Сирт се превърна от символ на управлението на Кадафи в символ на ужасяващия му край.

"Кървав край за Кадафи", гласи заглавие в американския в. "Вашингтон пост".

Кадафи оставя след себе си вакуум,

в който временните лидери няма да знаят с кои закони да съдят хилядите затворници, подкрепящи Кадафи, задържани по време на конфликта.

Различни племена ще се стремят към властта и се очакват конфликти между ислямисти и по-светски настроените либийци, отбелязва вестникът.

Представител на НАТО заяви, че смъртта на Кадафи не означава прекратяване на действията на алианса в Либия и НАТО все още не е обсъдила официално прекратяването на мисията.

Световни лидери призоваха вчера либийците към помирение и въздържане от убийства в знак на отмъщение.

Свалянето на диктатора насочва погледа към предизвикателствата на прехода, пише в. "Ню Йорк таймс".

Подобно на бягството на туниския диктатор или съдебният процес срещу президента на Египет, залавянето вчера на Муамар Кадафи заплени арабския свят и даде нов смисъл на властта и нови възможности.

Снимките на окървавеното му тяло, които се появиха малко по-късно по мобилни телефони и телевизии бързо охладиха това въодушевление, като

напомниха за редицата все още неразрешени конфликти,

които възникнаха с Арабската пролет.

Кървавият край на Кадафи открои растящите опасения за бъдещите предизвикателства в региона: баланс между отмъщение и справедливост, нетърпеливост за работни места на фона на бавния темп на икономическо възстановяване, вярност към исляма срещу толерантност за малцинствата и нужда от стабилност, независимо от стремежа към унищожаване на опорите на старите правителства.

Смъртта на Кадафи бе за предпочитане пред процес, на който едва ли щяха да бъдат разкрити много неща, които светът не знае, отбелязва в. "Таймс".

Руският печат също обширно коментира смъртта на бившия либийски ръководител Муамар Кадафи.

"Той искаше да го запомнят като несломим борец със Запада, паднал в името на вярата. Не бе писано обаче да се сбъднат неговите планове", отбелязва "Росийская газета".

Според вестника, в

Либия с пълен ход тече кампания за дегероизация на Кадафи

Първо, новите власти твърдят, че след превземането на град Сирт полковникът просто се опитвал да избяга. Второ, официален Триполи заяви за медиите, че войниците му открили Кадафи скрит в някаква яма, също като Саддам Хюсеин се бе скрил от американците.

Важните подробности целят да убедят либийците, че Кадафи се е предал доброволно. При това Преходният национален съвет се стреми да докаже, че никой не е убил Кадафи целенасочено и той е починал от раните си, напомня руският официоз.

Мисля, че НАТО от самото начало си бе поставила задачата да ликвидира Кадафи, коментира пред "Московский комсомолец" руски ориенталист.

"За да го хванат жив, очевидно е трябвало да има някакво специално намерение за публичен процес с изобличаване на режима. Но в случая бе по-вероятно разобличения да направи полковникът", обяснява той.

"Новие известия" се пита дали е вярна версията на Преходния национален съвет (ПНС) и заключава: "Очевидно е само едно: тя напълно ще задоволи всички противници на Кадафи".

Ако беше заловен жив, светът би станал свидетел на

безобразен пазарлък между новите либийски власти и Европа

Кадафи бе очакван с нетърпение в Международния наказателен съд в Хага. Либия, напротив, категорично настояваше да бъде съден в родината си и гарантирано да получи смъртна присъда. Защото в случай на открит процес в Европа Кадафи би могъл да разкаже доста неща за своите бивши съратници, днес лидери на ПНС, пише изданието.

Свалянето на Саддам Хюсеин предизвика продължителен междурелигиозен конфликт в Ирак и този пример не вдъхва оптимизъм по актуалния въпрос дали ще спре гражданската война в Либия.

При всяко положение предстои най-малкото пауза, а колко ще трае тя, зависи от способността на ПНС да вземе под контрол ситуацията в страната, добавя "Новие известия".

Председателят на Ислямския комитет на Русия Гейдар Джемал предрича пред "Комсомолская правда" изостряне на гражданската война.

Първо, изчезна звеното, свързвало досега крайно разнородните сили на опозицията в Либия. Второ, антизападните либийци - противници на ПНС, вече не рискуват да бъдат заклеймени като "кадафисти" и няма защо да остават встрани от въоръжената борба за власт. Трето, НАТО изгуби основния си лост за пиар, с който да оправдава неоколониалните безчинства в Либия, смята мюсюлманският активист.

Московски политолог изтъква пред същия вестник ролята на Русия:

"Либийците трябва да помнят, че тъкмо благодарение на нея Кадафи бе свален от своя Олимп".

Москва се въздържа при гласуването на резолюция за Либия в Съвета за сигурност през март и фактически даде възможност на западните съюзници да започнат операцията, приключила с победа на въстаниците. Ако Русия не бе го сторила, полковникът все още щеше да е на власт, заявява експертът.

Гибелта на бившия диктатор не означава край на кръвопролитията в Либия,

предупреждава "Независимая газета".

Краят на кризата в Либия още е далеч. ПНС ще се наложи да преговаря с племената, либералите, емигрантите, с представители на кралската династия и дори с оцелели кадафисти, коментира руският сенатор Михаил Маргелов, цитиран в статията.

Днес проблемът е да се сплоти пъстрото либийско общество и да се засили войската, защото партизанска война срещу ПНС може да се води и без полковника. А НАТО няма да бомбардира до безкрай, добавя председателят на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията.

Привържениците на ПНС ликуват, а западните лидери, изхарчили няколко милиарда долара за защита на свободата и демокрацията в Либия, с облекчение поздравяват новите власти в Триполи.

Нито едните, нито другите обаче не могат да кажат колко време ще потрябва за възстановяване на разрушената страна и кой ще контролира петролните й ресурси, отбелязва бизнесизданието "РБК дейли".

По данни на консултантската компания Geopolicity, гражданската война е нанесла на Либия щети за над 14 млрд. долара.

Според бившия министър на петрола Шукри Ганем, за възстановяване на този най-важен отрасъл в местната икономика ще са необходими поне 3-4 млрд.

ПНС разчита да инвестира във възраждане на страната 150 млрд. долара -

средства на режима на Кадафи, замразени преди няколко месеца, посочва вестникът.

Според европейските лидери Херман ван Ромпой и Жозе Барозу Либия може да се отправи към демократично бъдеще, но перспективите на това бъдеще са неясни, се казва в статията.

Цитирана в нея британска коментаторка не изключва да избухнат сражения между различните въстанически групировки.

Руски аналитик твърди, че подялбата на властта и на природните ресурси в Либия може да предизвика нови сблъсъци, а възстановяването да трае три или пет години.

Според експерти бъдещето на Либия ще се решава не толкова от новите власти, колкото от държавите, изиграли ключова роля в свалянето на Кадафи. И точно с тях ще трябва да обсъжда Русия участието си в подялбата на либийските богатства, пише "Комерсант".

"В най-добрия случай западните компании ще поканят руски фирми като партньори. Британците, французите и италианците не са рискували средства, репутация и тъй нататък, за да делят после либийския пазар с компании от държави, неучаствали в операцията", коментира пред всекидневника руски наблюдател.

Китай обаче има добри шансове да участва в подялбата, при все че дълго време отказваше официално да признае въстаниците, смята коментатор от САЩ.

Китайците дори по-рано от членките на НАТО информираха новите либийски власти, че са готови да участват в реконструкцията на страната, напомня той.

Те нямат обременително колонизаторско минало, затова пък имат много пари,

добавя американският журналист, цитиран в "Комерсант".

Преходният национален съвет ще обяви официално в събота, че Либия е свободна, предаде ДПА, като цитира телевизия "Ал Джазира".

Съветът ще провъзгласи окончателното освобождаване на Либия след смъртта на Муамар Кадафи и ще се премести изцяло от Бенгази в столицата Триполи.

Очаква се до 30 дни ПНС да състави временно правителство, добавя "Ал Джазира". 

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хакери атакуваха сайта на Ватикана

Хакери атакуваха сайта на Ватикана

Свят Преди 2 часа

Официалната интернет страница беше извадена извън строя

Италия готви глоби за неваксинираните над 50-годишна възраст

Италия готви глоби за неваксинираните над 50-годишна възраст

Теми в развитие Преди 2 часа

Те ще са в допълнение на вече съществуващите санкции за хора над 60 години

Радев: Република Корея е дългогодишен приятел и ценен партньор на България

Радев: Република Корея е дългогодишен приятел и ценен партньор на България

България Преди 4 часа

Президентът се срещна на „Дондуков“ 2 с кмета на град Бусан Пак Хьонг–джун

Футболната легенда Пеле е отново в болница

Футболната легенда Пеле е отново в болница

Свят Преди 4 часа

82-годишният бразилец страда от рак

Майка на дете със синдром на Даун осъди столична болница

Майка на дете със синдром на Даун осъди столична болница

България Преди 4 часа

Делото е без аналог в България

Радев пред Рюте: България извън Шенген не е в интерес на ЕС

Радев пред Рюте: България извън Шенген не е в интерес на ЕС

България Преди 4 часа

Това не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа, заяви държавният ни глава

Русия превзе две села близо до Бахмут

Русия превзе две села близо до Бахмут

Свят Преди 5 часа

Руските въоръжени сили се опитват да завладеят тези територии от лятото

<p>Ликвидираха новия лидер на ИДИЛ</p>

Ликвидираха новия лидер на ИДИЛ Абу ал-Хасан ал-Кураши

Свят Преди 5 часа

Той е загинал в бой с враговете на Бог

Донев и Вьоса Османи обсъдиха сътрудничеството в енергийната сфера

Донев и Вьоса Османи обсъдиха сътрудничеството в енергийната сфера

България Преди 6 часа

Президентът на Косово е на официално посещение в София

Приеха промени в Закона за семейни помощи за деца

Приеха промени в Закона за семейни помощи за деца

България Преди 6 часа

Измененията бяха внесени от Министерския съвет

Изоставено българче от Украйна беше прибрано от Агенцията за закрила на детето

Изоставено българче от Украйна беше прибрано от Агенцията за закрила на детето

България Преди 7 часа

То ще бъде настанено в подходяща социална услуга

Радев пред президента на Косово: Бъдещето ви е в ЕС

Радев пред президента на Косово: Бъдещето ви е в ЕС

България Преди 7 часа

Вьоса Османи-Садриу бе на официално посещение у нас

Започват строителните работи по метрото до "Слатина", ето кога

Започват строителните работи по метрото до "Слатина", ето кога

България Преди 8 часа

Със завършването и на 6-те километра делът му в системата на градския транспорт ще достигне 50%

Пътнически влак се блъсна в паднала скала край Розино

Пътнически влак се блъсна в паднала скала край Розино

България Преди 8 часа

Машинистът е с наранявания, няма опасност за живота му

Асен Василев: Има риск за доходите на хората

Асен Василев: Има риск за доходите на хората

България Преди 8 часа

От „Продължаваме Промяната“ отново коментираха, че невнасянето на нов бюджет за 2023 г. обрича страната на несигурност

Приеха предложението на ДПС за намаляване на цената на горивата

Приеха предложението на ДПС за намаляване на цената на горивата

България Преди 8 часа

Законопроектът на ДПС беше приет с 11 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържали се"