44

А ко сте изложени на висок риск от сериозно заболяване или смърт от COVID-19, според нарастващия брой експерти е време да изтупате праха от маските N95 и да ги поставите плътно върху носа и устата си, за да се предпазите от скорошното разрастване на вируса.

Учените се надпреварват да разберат силно мутиралия вариант на коронавируса, забелязан в четири държави, включително САЩ
Този съвет трябва да стигне чак до 80-годишния президент Джо Байдън, казва д-р Джонатан Райнер, кардиолог.

"Хората в тази възраст съставляват най-рисковата група за усложнения след инфекция с COVID-19", казва Райнер.

"Поне докато броят им не започне отново да спада, би било уместно президентът Байдън да вземе някои предпазни мерки и да носи маска в тълпите".

Други високорискови групи включват хора с диабет, рак, хронично чернодробно, бъбречно или белодробно заболяване, трансплантация на органи или стволови клетки, ХИВ или други имунокомпрометиращи състояния, анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, деменция или психични проблеми.

"Ако се грижите за човек, който е изложен на повишен риск от усложнения вследствие на инфекция, мисля, че трябва да обмислите и поставянето на маска на обществени места", казва Райнер, професор в Училището по медицина и здравни науки към Университета "Джордж Вашингтон".

"И тъй като най-ефективните маски са N95, които вече са лесно достъпни, това е видът маска, който трябва да носите", добавя той.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ призовава хората да "носят маска с най-добро прилягане, защита и комфорт за вас" и отбелязва, че някои хора са изложени на по-висок риск от тежки заболявания от COVID-19. Но агенцията не отправя широка препоръка към всички да приемат маски. Това може да се промени, ако хоспитализациите достигнат критични нива. CDC препоръчва универсално маскиране в юрисдикциите, в които има 20 или повече души с COVID-19 на 100 000 души в местните болници, и маскиране за високорискови лица, когато от 10 до 19,9 души на 100 000 души са хоспитализирани от вируса.

"Флурона": Симптоми и съвети при едновременна инфекция с грип и COVID-19

Като цяло през седмицата, приключваща на 12 август, в цялата страна е имало около четири нови хоспитализации на всеки 100 000 души, което се счита за ниско ниво според праговете на CDC. В нито един окръг не са регистрирани високи нива на хоспитализациите с COVID-19. Но 85 окръга - около 3% от страната - са били в средния праг. Около една четвърт от тези окръзи са във Флорида.

"В затворени помещения, когато има много хора и е претъпкано, с лоша вентилация, на този етап все още съм предпазлив, особено с повишението, което започваме да наблюдаваме сега и което не знам кога ще се уталожи", казва д-р Ерик Топол, кардиолог в Института за транслационни изследвания "Скрипс".

Новият вариант, BA.2.86, привлича вниманието на учените, тъй като е силно мутирал, но досега е открит само при малък брой хора в световен мащаб. Въпреки това "това не изглежда добре ... по отношение на непрестанната еволюция на вируса", казва Топол. Вирусът "продължава да намира нови начини да предизвиква хората, да намира нови и нови гостоприемници и е безмилостен".

Какво се случва с COVID-19?

CDC спря да съобщава обобщените данни за случаите на COVID-19 тази година, но нарастващият брой хоспитализации предизвика загриженост сред тези, които следят заболяването.

Нивата на вируса в отпадните води от тоалетните - което може да бъде ранен признак за скок на COVID -19 в дадена общност - са се удвоили, казва д-р Робърт Уахтър, професор и ръководител на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

"Хоспитализациите все още не са се удвоили, но смятам, че вероятно ще се удвоят, тъй като цифрите изостават с няколко седмици", каза Уахтър. "Сега е по-рисковано да се заразите, отколкото преди месец или два, без съмнение, вероятно два пъти по-рисковано. Ако се опитвате да бъдете внимателни, време е отново да извадите маската".

Въпреки че новите варианти на коронавируса, като доминиращия вариант EG.5, може да не са предизвикали скорошното ускоряване сами по себе си, те може да са донякъде устойчиви на имунитета, осигуряван от настоящите ваксини и подсилващи средства.

"Освен това повечето хора не са получавали бустер от известно време, така че колективният имунитет е по-нисък, отколкото преди шест месеца", казва Вахтер. "Вирусът вижда това и вижда, че повечето лица, носове и усти са открити и незащитени, така че се възползва от тази възможност."

След около месец ще бъде пуснат нов бустер, предназначен за по-добра защита срещу много от често циркулиращите щамове на COVID -19, и повечето хора могат да изчакат тази нова инжекция, за да стартират имунитета си, казва д-р Питър Чин-Хонг, професор по медицина и специалист по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Но ако сте на възраст над 65 години, имате отслабен имунитет или скоро не сте имали COVID-19 и не сте получавали друга доза от двувалентния бустер, трябва да си я поставите сега, за да се предпазите, добави той.

Новият бустер, който ще бъде пуснат тази есен, ще бъде насочен към семейство подварианти на Omicron, наречени XBB, и се очаква да осигури добра защита срещу още по-нови версии, каза Топол, но учените не са сигурни колко значима ще бъде BA.2.86.

Как да се предпазим от COVID-19: Пет препоръки от здравните власти

Влизане в действие

Някои институции вече реагират на увеличаването на броя на COVID-19. Колежът "Морис Браун" в Атланта обяви връщане към задължителното физическо дистанциране и маски само една седмица след началото на занятията през август.

А педиатрите са готови за типичния за връщането към училище скок на всички видове респираторни заболявания - настинки, грип или COVID-19.

"Наблюдаваме увеличаване на случаите на COVID-19, а като цяло общият процент на тестване в домашни условия е нисък, така че може да има дори повече случаи на COVID-19, отколкото знаем, особено след като огромното мнозинство от децата нямат никакви или имат леки симптоми", казва педиатърът д-р Сара Боде, медицински директор на училищните здравни и мобилни клиники в детската болница Nationwide в Кълъмбъс, Охайо.

Все пак не е необходимо по-голямата част от учениците да носят маски, а вместо това трябва да използват традиционната превенция като миене на ръцете, кашляне в лакътя и оставане вкъщи, когато са болни, казва Боде, която председателства Съвета по училищно здравеопазване към Американската академия по педиатрия.

Въпреки това, ако детето има значително здравословно състояние, което засяга имунната му система и способността му да се бори с инфекциите, "тогава бих препоръчала да говорите с лекаря си за необходимостта да добавите маска към вас индивидуално, за да предотвратите излагането", каза тя.

Ако се наложи при епидемия, може да има връщане към универсалното маскиране в училище, каза Боде, "но определено бих подчертала и насърчила хората да направят тази своя промяна, а не да се връщат към виртуалното обучение".

"От пандемията научихме, че децата трябва да бъдат в училище. Това е наистина важно за тяхното социално и емоционално здраве", каза тя.

Въпреки че някои медицински кабинети и болници постепенно са се отказали от изискванията за маскиране, група лекари от щата Вашингтон пишат в редакционна статия, публикувана във вторник, че здравните заведения трябва да запазят маскирането - дори ако по-широкото население не го прави.

Как да разберете дали COVID-19 е увредил мозъка ви

"Маскирането също остава важна мярка за намаляване на риска, за да се защити здравето на нашите здравни работници, включително на тези, които са изложени на висок риск от тежки заболявания", пишат лекарите в Annals of Internal Medicine.

В настроение ли са американците за маски?

Въпреки загрижеността на експертите и някои институции, американците не изглеждат достатъчно притеснени от неотдавнашното нарастване на случаите, за да променят поведението си. Според последното допитване на Axios/Ipsos American Health Index COVID-19 е на последно място в списъка им с ключови заплахи за общественото здраве.

Броят на възрастните, които казват, че носят маска на обществени места понякога или винаги, продължава да намалява, установи анкетата, докато 82% не са си правили домашен тест с COVID-19 през последната седмица.

Когато става въпрос за самозащита, "сега всеки сам избира приключението си", казва Вахтер. "Не обвинявам особено младите, здрави и ваксинирани хора, че казват: "Свърших с това. Не искам повече да се занимавам с това", стига да са с отворени очи и да разбират рисковете, които поемат."

"COVID -19 не е свързан само с ефектите от инфекцията", казва Чин-Хонг, като добавя, че инфекцията може да повиши риска от диабет, сърдечно заболяване или Алцхаймер, който не зависи от дългия COVID -19. "Не искате да се страхувате от нея или ... да обикаляте като момче в балон", каза той. "Но ако не можете да го получите, това е добре на всяка възраст."

Независимо от това как се чувствате по отношение на носенето на маска, реалността е, че COVID -19 е тук, за да остане, казват експертите, и ние ще трябва да продължим да се адаптираме.

"Вирусът винаги дебне, чакайки да се отвори, така че мисля, че COVID -19 просто ще бъде малко като влакче в увеселителен парк, вероятно завинаги", каза Вахтер. "Оприличавам го на моста Голдън Гейт: В момента, в който завършиш боядисването му, трябва да започнеш всичко отначало."

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 27 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 1 час

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 2 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 3 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови