Коронавирусът показа колко крехък е модерният свят
Източник: iStock Photos/Getty Images
22

Е дна от най-честите фрази, които човек може да чуе по адрес на коронавируса сега е: "Не е за вярване как нещо толкова малко може да причини толкова големи поразии". И действително, пандемията от COVID-19 ясно очерта много слаби места в глобалната индустрия, икономика, здравеопазване и още множество други сфери.

Ситуацията в момента не изглежда добре. По прогноза на Goldman Sachs през миналата седмица само в САЩ около 2,25 млн. души може да са загубили работата си заради коронавируса. А епидемията в САЩ тепърва започва и едва през уикенда започнаха да влизат в сила по-рестриктивни мерки в големите градове.

Ръст на измамите в Интернет, които използват коронавируса

Дори и най-консервативната прогноза на анализаторите посочва, че новите заявки в бюрата по труда в САЩ ще са минимум 1 млн. Това ще е безпрецеденен скок в историята на САЩ. Досегашният пик е 695 000 за седмица през 1982 г. И идва на фона едни от най-ниските нива на безработица в страната от поне две десетилетия.

Facebook ще информира хората за коронавируса

Подобни проблеми ще продължат да се проявяват и в много други държави. Икономическите щети ще са за трилиони долари.

Коронавирусът показа и друг сериозен проблем - здравните системи, които не могат да издържат на по-голямо натоварване. Има много дебати, че COVID-19 "е обикновен грип", които са контрирани с "кой друг грип е претоварвал болниците така?"

Без значение от позицията в този дебат, едно е неоспоримо - коронавирусът показа, че действително болниците в много държави не могат да поемат рязък скок на заболели. Глобалната здравна система ще има нужда от сериозни промени, когато пандемията отмине.

Дори и Интернет "боледува". Оказа се, че инфраструктурата не е напълно подготвена за резкия скок на потреблението. Макар да няма тотални сривове, има забавяне на скоростта и кратки прекъсвания на различни места по света. Оказа се, че макар и преди пандемията да се смяташе, че всички постоянно използват интернет през телефоните си, то реалната им консумация не е чак толкова голяма.

Коронавирусът може да "разболее" и Интернет

Едва сега, когато стотици милиони по целия свят са под домашна карантина и работят или се забавляват чрез интернет от домовете си, се видя какво означава истинско интернет потребление. И то до степен, че Европейската комисия (ЕК) отстъпи от иначе твърдите си правила, които забраняват на телекомите да ограничават скоростта на мрежите си. Операторите имат временни права да намалят скоростта, за да има повече ресурс за всички.

ЕК също така помоли и ИТ гигантите да намалят качеството на видеострийминга, за да не се натоварва инфраструктурата. Netflix например вече обяви, че ще намали битрейта на видеото в Европа с 25%. В последствие YouTube, Amazon, Disney, Facebook и Instagram също обявиха, че намаляват качеството на видеото за колкото време е нужно, докато ситуацията не започне да се нормализира.

Apple обясни как хората да дезинфекцират смартфона си.

Apple ограничава приложенията за Covid-19

Милиардерът Джеф Безос вече предупреди в писмо до служителите си: "Ще стане по-лошо, преди да стане по-добре." Но пандемията не означава, че всичко е загубено. Тя е и възможност. При това за целия свят и глобалното общество да стане по-силно и единно.

Пример в тази посока са технологичните компании. Те се активираха с дарения по целия свят. Apple обяви, че ще дари милиони маски на здравните работници в САЩ и Европа. Alibaba също дарява маски, тестове и защитни облекла. Илон Мъск заяви, че Tesla има готовност да започне да произвежда дихателни апарати. Бяха и сред първите, които въведоха мерки и освободиха служителите си да работят от домовете си, когато това е възможно.

Много от компаниите отложиха сроковете за плащания за потребителите. Други предложиха и допълнителни безплатни бонуси, за да им помогнат докато работят от домовете си.

IBM обяви създаване на инициатива, в която ще се обединят още много други компании и институции. Всички те ще предоставят ресурси от суперкомпютрите си на учените по света. Експертите ще имат достъп до над 330 петафлопа изчислителна мощ, която да използват за всякакви проучвания и анализи на коронавируса и търсенето на лечение и ваксина.

Най-мощният компютър се зае с коронавируса

Инициативата ще осигурява и софтуер за учените, както и други дигитални и облачни услуги. Вече има и резултати - суперкомпютърът Summit успя за два дни да открие 77 потенциални съставки, които може да са от полза за лекарство. Друг суперкомпютър - Tianhe-1 пък може да помага в по-бързото диагностициране на голям брой снимки и т.н.

Околната среда също си "отдъхва". Анализите чрез сателити показват рязък спад на нивата на азотен диоксид в Китай, като в голяма степен това се отдава на забавянето на производството. Снимки от Венеция също показаха бързото изчистване на каналите.

Пандемията води и до много лични предизвикателства. За голяма част от хората по света самоизолацията и "социалното дистанциране" се оказва по-голям проблем отколкото са смятали.

Как да се предпазим от коронавируса?

След първоначалния шок от случващото се, се появиха и много съобщения за груби прояви срещу хора, които "може би" са болни или просто "може би идват от място с болни". Въпреки това има и много прояви на доброта. Голям брой хора се впускат да помагат на други в нужда, даряват средства или труда си.

Пандемията несъмнено ще доведе до трайни промени в обществото и начина на мислене на много хора. Мнозина ще осъзнаят колко добре са живели преди. И всички ще трябва бързо да осъзнаем, че след пандемията предстои още едно важно предизвикателство - как светът ще си научи урока: дали ще си вземе правилните поуки и ще стане по-единен и разумен или ще направи грешката да се разедини още повече, прехвърляйки си вината за случилото се и последиците от него.

Опасни митове за коронавируса в интернет

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 14 минути

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 25 минути

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 1 час

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 1 час

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 1 час

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 1 час

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 2 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 2 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 2 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 2 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 2 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 9 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 10 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева