Covid-19: На Балканите отпускат ограничителните мерки
Източник: iStock
2

П рез тази седмица в много от страните на Балканите продължи постепенното облекчаване на ограничителните мерки, наложени заради пандемията от КОВИД-19, и възстановяването на ред икономически и обществени дейности.

На 17 май завърши локдаунът, който бе в сила в Турция от 29 април. Започна етапът на нормализация, който се предвижда да продължи до 1 юни. Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба за правилата, които ще бъдат валидни по време на етапа на нормализирането. Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също и спазването на физическа дистанция. Продължава и вечерният час с тази разлика, че вместо в 19 ч. започва в 21 ч. Остава забраната за излизане на гражданите от дома през уикендите, с изключение на хората, които имат специално разрешение. Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година (2 юли). Редовни занятия се предвижда да започнат чак през септември/октомври.

Новите данни за COVID-19 в България, починали

Новост е премахването на досегашните ограничителни мерки за гражданите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч. Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно придвижване.

Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение и спазване на вечерния час, с изключение на дните, в които ще се прилага забраната за излизане от жилището. Търговските центрове отварят с работно време 10 - 20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите. Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7 - 20 ч. Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя. Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните и други.

От 15 май в Румъния са отменени ограниченията за движение между 22.00 и 5.00 часа. Отпадна изискването за носене на маска на открито, с изключение на оживени места като пазари и спирки на обществения транспорт. Отменени бяха и ограниченията за работното време на търговските обекти. Всички ученици в столицата Букурещ се върнаха присъствено на училище от сряда, 19 май, след като степента на заболеваемост спадна под 1 на 1000 жители. От четвъртък, 20 май, е разрешено присъствието на публика на стадионите и в спортните зали, но не повече от 25 процента от капацитета им. Допускат се само зрители, които са ваксинирани с двете дози преди най-малко 10 дни, или такива, които представят отрицателен ПСР-тест, направен максимум 72 часа по-рано, или бърз антигенен тест, направен преди не повече от 24 часа. В страната са поставени над 7 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19, като над 4 милиона души вече са получили поне една доза. Около 3 милиона души са с поставени две дози.

Българските граждани, които пътуват за Румъния, вече няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на МВнР. По информация на посолството ни в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качване в превозното средство /за пътуващите с обществен транспорт/ или влизането в Румъния /за пътуващите със собствен транспорт/. След имунизацията трябва да са изминали най-малко десет дни преди пристигането в страната. Поставянето на ваксината се доказва със съответен документ.

От миналата седмица Гърция се отвори за международен туризъм и разреши пътуванията между отделните региони на страната. Влизането в страната става с представяне на сертификат за завършена ваксинация срещу КОВИД-19 преди поне 14 дни или с PCR тест, направен преди най-много 72 часа. Възможно е влизане и с документ за преболедуван КОВИД-19 в периода от 2 до 9 месеца преди пътуването. Изискванията се отнасят за всички пътници над 5-годишна възраст. Остава изискването за попълване на формуляр за локализиране на пътниците (PLF). Подобни изисквания са в сила и за пътуване по фериботните линии от континенталната част на страната към островите - на корабите пътниците трябва да представят сертификат за ваксинация, PCR тест (направен до 72 часа по-рано), бърз антигенен тест (направен през последните 24 часа), самостоятелен бърз тест, регистриран на съответната електронна платформа или удостоверение за прекарване на заболяването през последните от два до девет месеца. Това изискване не важи за пътуващите до островите Евбея, Лефкада и Саламина. Заради карантина не се позволява пътуването до Калимнос. Остава в сила и ограничението на броя на пътуващите в един лек автомобил до трима души, като се допуска изключение при пътуването на непълнолетни деца с родителите си.

По данни на гръцкото правителство до момента в страната са поставени над 4,7 милиона дози от различните ваксини срещу КОВИД-19. Повече от 3 милиона граждани са получили поне една доза, а напълно ваксинирани са 1 743 394 гърци. Платформата за запазване на час вече е отворена за възрастовата група 40 - 44 години и се очаква през юни да започне ваксинацията и на гърците на възраст 20 - 29 години.

Премиерът на Словения Янез Янша изрази увереност, че епидемията от КОВИД-19 ще бъде обуздана до няколко седмици и добави, че според него вече 40 процента от населението имат имунитет към болестта, съобщи Танюг. На практика вече 800 000 души са защитени с ваксиниране или с това, че са преболедували инфекцията, което ни дава оптимизъм, че до лятото ще победим епидемията и отново ще започнем да живеем нормално, заяви Янша в Туитър, добавяйки, че условие за това е всички да продължат да се придържат към рестриктивните мерки. Според последни официални данни 32,3 процента от населението на Словения са получили първа доза от ваксината против коронавирус, а 17 процента - и втората доза. За защитени се смятат и онези, които са преболедували КОВИД-19 през последните 6 месеца.

Общият брой на пациентите с коронавирус, които се лекуват в болници в Република Северна Македония, намалява и към 19 май възлиза на 422, съобщи Макфакс. От министерството на здравеопазването информираха, че има 470 празни легла в ковид центровете. Заради намаления брой хоспитализирани, болниците са затворили част от капацитетите си, предназначени за КОВИД-19. В сравнение с миналата седмица в страната е регистрирано намаляване с 48,3 процента на новите позитивни случаи на коронавирус.

Общо 196 119 граждани на Република Северна Македония са били ваксинирани срещу коронавирус до сряда включително, предаде агенция МИА. По данни на министерството в страната са поставени общо 232 485 дози ваксина, като 36 366 граждани са ваксинирани с две дози. С поне една доза са ваксинирани 44 процента от хората над 70 години, 36 процента от възрастовата група над 65 години и 30 процента - от групата над 60 години.

Хърватия стана първата страна в Европейския съюз, която успешно проведе пилотно тестване на системата за дигитални зелени сертификати или така наречените "ковид паспорти". Министърът на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че системата успешно генерира QR кодове за всички три типа сертификати - за ваксинация, за тестване, а също за прекарано заболяване. Програмата позволява обмен на техническа информация с други страни членки на ЕС, каза Божинович. Той добави, че съществува техническа възможност за проверка на сертификати, издадени в други страни и подчерта, че ефективността на работата на системата е потвърдена три дни преди планирания срок.

Работна група на правителството в близките дни ще определи правилата за издаване на сертификати на гражданите, ще приведе в съответствие с изискванията на ЕС визията на сертификатите и ще подготви информационни материали за използването на сертификатите.

Почти 47 процента от гражданите на Кипър са ваксинирани поне с една доза от ваксините срещу КОВИД-19, съобщи кипърският вестник "Филелефтерос", като се позовава на данни на министерството на здравеопазването. Поне една доза са получили 347 840 души, а напълно са ваксинирани 128 180 души или 17,3 процента от населението. В съобщението на министерството се прави извода, че с напредване на ваксинационния план намаляват новите случаи и се подобряват показателите за хоспитализациите, което се доказва и от данните за периода 26 април - 14 май. Това е особено видимо при по-възрастните граждани, където покритието с ваксини надхвърля 80 процента.

Обезпокояващо е обаче, че в Кипър бяха регистрирани първите случаи от индийския вариант на коронавируса, съобщи в сряда Ройтерс. Властите съобщиха, че става въпрос за четирима души, които са били бързо изолирани и поставени под карантина сред пристигането си на острова.

В четвъртък кипърските власти включиха и ваксината на китайската компания Синофарм сред противовирусните препарати, които позволяват на ваксинираните с тях пътници да не правят тестове за коронавирус за пристигане на острова.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че от днес започва кампания за ваксинирането на младежи на възраст от 16 до 25 години, съобщи телевизия РТС. Досега в страната са поставени 4 168 545 дози ваксина. Общо 1 837 032 души са получили две дози от ваксината, а една доза са получили 2 331 513 граждани. Бърнабич заяви, че не е доволна от ваксинацията на младите хора в Сърбия и отправи апел към тях да се ваксинират, посочвайки, че ако до средата на юни няма 50 процента ваксинирани пълнолетни граждани, страната няма да може да се отвори за нормален живот.

В Сърбия от началото на епидемията коронавирус е потвърден при 708 328 души, а от последици от заразата са починали 6725 души. В болници в момента се лекуват 2289 пациенти, а на респиратори са 80, съобщи сръбската телевизия РТС.

Черна гора не промени условията за влизане на чуждестранни граждани на нейна територия, но реши да премахне задължителното носене на маски на открито, съобщи Макфакс. Мярката не се отнася за носене на маски в затворени пространства и ще важи от събота до 28 май. Полицейският час в страната бе премахнат в началото на май.

Досега в Черна гора са поставени над 150 000 дози ваксини, което означава, че близо една четвърт от населението на страната е ваксинирано.

Правителството на хърватско-мюсюлманската федерация в Босна и Херцеговина прие на заседание в четвъртък предложенията на Кризисния щаб и премахна ограничението за движение, което бе в сила от 23 часа вечерта до 5 сутринта, съобщава вестник "Дневни аваз". Правителството прие и предложението да се позволи събиране на открито на до 70 души, а в закрити пространства - на максимум 30 души. Работата на ресторантите ще се определя от кантоналните кризисни щабове в зависимост от епидемиологичната ситуация на място, реши правителството.

Републиканският щаб за извънредните ситуации в босненската Република Сръбска в сряда също разхлаби мерките, приети в борбата против коронавируса, съобщава вестник "Новости". Работата на заведенията за хранене ще продължава до полунощ, разрешено е събирането на 100 души на обществени места и на 50 при частни събирания. Допуска се публика на спортните състезания. Разрешава се музика на живо на открито. Мерките влизат в сила от днес.

Учени откриха неизвестен досега тип коронавирус

Засякоха опасен щам на ковид-19 в България

Жена беше инжектирана с 6 дози ваксина по погрешка

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зендая

Зендая - еуфория в холивудското кино

Любопитно Преди 3 часа

От "Дисни" до най-младия носител на награда Emmy

<p>Ако човечеството заспи и се събуди след 1000 години</p>

Ако човечеството заспи и се събуди след 1000 години

Любопитно Преди 4 часа

Какво ли ще се е случило със света ни

<p>Рекорден брой секции за гласуване в чужбина</p>

Разкриват рекорден брой секции за гласуване в чужбина

България Преди 6 часа

Секции ще бъдат разкрити в 68 държави

Ким Чен Ун

Ким Чен-ун се "закле тържествено", вижте защо

Свят Преди 6 часа

На заседанията в предишните дни Ким призова за мерки за справяне с "напрегнатата" продоволствена ситуация

Разбиха наркооранжерия в София (СНИМКИ)

Разбиха наркооранжерия в София (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Четиримата мъже са били привлечени към наказателна отговорност

Ебрахим Раиси

Ебрахим Раиси спечели изборите за президент в Иран

Свят Преди 7 часа

"Амнести интернешънъл" призова да бъде разследвана ролята му в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г.

Строяща се сграда се срути в Антверпен, има жертви

Строяща се сграда се срути в Антверпен, има жертви

Свят Преди 8 часа

Най-малко двама души са в неизвестност. Девет други бяха ранени при инцидента, от които осем - тежко

<p>Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кой е твоят цвят</p>

Кажи ми коя зодия си, за да ти кажа кой е твоят цвят

Любопитно Преди 9 часа

Разгледайте нашата галерия, за да откриете кой е цветът, който дава сила на вашата зодия

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

В София започна ваксинация в моловете, има ли желаещи

Теми в развитие Преди 10 часа

Местата за ваксинация през уикенда в столицата станаха осем

<p>Учените разкриха<strong> нечувани </strong>досега <strong>факти </strong>за Земята</p>

Учените разкриха нечувани досега факти за Земята

Любопитно Преди 12 часа

Какво са открили геолозите

Защо е важно да не пропускаме закуската

Защо е важно да не пропускаме закуската

Любопитно Преди 12 часа

Ново проучване доказва ползите от първото хранене за деня

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

Последни данни за състоянието на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Главата на православната църква беше приет в болница преди дни

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 12 часа

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”

<p>Lambo-то на Кардашиян заприлича на вана в &bdquo;От глупав по-глупав&rdquo;</p>

Ким Кардашиян направи своя Lamborghini Urus като вана в „От глупав по-глупав”

Технологии Преди 13 часа

Звездите са известни със своите странности, но да опаковаш Lamborghini Urus във вълна отвън и вътре… това си е чиста проба глупост.

<p>Километрични опашки по пътя за Гърция</p>

Отново километрични опашки по пътя за Гърция

България Преди 14 часа

Проверките на границата се извършват бавно

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Избори 2021 Преди 14 часа

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно