Радиацията над "Фукушима-1" спаднала незначително
Авариралата АЕЦ "Фукушима"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
57

Нивото на радиация в авариралата АЕЦ "Фукушима-1" е спаднало незначително след охлаждането с вода на 3 блок, съобщи компанията оператор "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) на пресконференция тази нощ.

По данни на компанията измерванията на нивото на радиацията в четвъртък в 20,40 ч. местно време при западния вход на централата са показали снижаване с 20 пункта до 292 микросиверта в час. Два часа по-късно този показател е спаднал с още три пункта.   

Измерванията са направени след като военни хеликоптери изляха общи 30 тона морска вода върху хранилището за събиране на отработеното гориво от третия реактор, чиято охладителна система излезе от строя след удара на цунами.

Японските инженери се борят да овладеят голямото радиационно изтичане от АЕЦ "Фукушима", разположена на 250 километра североизточно от столицата Токио.

След като все повече правителства посъветваха гражданите си да се евакуират от Япония,

самолетните билети бяха разпродадени,

а частните компании бяха затрупани с резервации. Предвид нарастването на опасенията във връзка с ядрената криза след голямото земетресение и цунами в Япония, Великобритания и Австралия бяха сред страните, които посъветваха гражданите си да напуснат Токио. Съединените щати организираха специални полети за своите граждани.

Айрис Рийзен, директор на Jet Aviation Хонконг, заяви, че частните компании на китайска територия са регистрирали рязък скок на заявките от хора, които бързо искат да напуснат Япония. "Има много голямо търсене - бяхме наводнени с искания", заяви тя, като допълни, че полет отиване и връщане между Хонконг и Япония струва между 90 хил. и 140 хил. долара, в зависимост от големината на самолета. Рийзен заяви, че компанията разполага само с един 14-местен самолет G550, като отговаря за 17 други самолета на частни собственици. Някои от тях поръчали полети за тях самите и техни приятели, за да напуснат Япония.

Скандинавските държави посъветваха гражданите си да напуснат 80-километровата зона около около авариралата централа. Дания препоръча на гражданите си да не пътуват до Япония, освен ако не е крайно неотложно.

Авиокомпаниите "Скандинейвиън еърлайнс" и "Финеър" продължават полетите си до Япония. Те предлагат обаче възможност на клиентите си, които не искат да пътуват до там, да им възстановят сумите за билетите, или да им направят резервация запо-късна дата.

Великобритания се присъедини към страните, които започнаха да евакуират гражданите си от Япония. Лондон използва японски чартърни самолети, за да извозва британците от Токио до Хонконг. Британското външно министерство обаче препоръча на гражданите си да използват и редовните линии от Великобританияза Япония, за да напуснат бедстващата страна.

Работите по частичното възстановяване на електрозахранването за авариралата атомна централа "Фукушима-1" ще продължат и утре.

Техническите екипи на оператора на централата "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО) през целия ден работиха по инсталирането на временна електрическа система, която да задейства помпите, доставящи вода на системите за охлаждане на реакторите и за пълнене на басейните за отработено гориво. Операцията обаче не можа да приключи днес, както беше планирано.

Докато бъде възстановен токът,

екипите опитаха най-различни начини, за да напълнят басейните за охлаждане

на прътите с отработено гориво, главно тези на трети и четвърти реактор.

Хеликоптери и пожарникарски машини обливаха двата реактора. Водометно оръдие беше използвано за трети реактор.

Заради повредата в охладителните системи при земетресението на 11 март, последвано от вълни цунами, възникна опасността от стопяване на ядрото. Според експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) основният проблем с хранилищата за отработено гориво вероятно е повреда в захранването, необходимо за охлаждане на водата. Нормалната температура на водата в басейните не бива да превишава 25 градуса по Целзий. В четвърти реактор температурата е достигнала 84 градуса, в пети - 62,7, а в шести - 60 градуса.

Рискът от радиационно облъчване е малък за 39-те млн. души, които живеят в Токио и околностите му, предаде Асошиейтед прес, като се позова на мнение на японски експерти.

Рискът за радиационно облъчване е най-голям за онези хора, които участват в операциите по охлаждане на реакторите, наричани в Япония "последните самураи от Фукушима". Рискът е отдва източника - от защитената зона на реакторите и от басейните с отработено ядрено гориво.

Властите в Япония засега евакуираха населението в радиус от 20 км около централата.

Директорът на МААЕ Юкия Амано поиска днес да посети авариралата атомна електроцентрала."Положението там продължава да бъде много сериозно", каза Амано на летището във Виена преди да отлетиза Токио."Искаме да отидем до обекта, но ще обсъдим това припристигането си", добави той.

Генералният директор на МААЕ съобщи пред журналистите, че ще поиска от

японските власти да подобрят комуникацията с МААЕ,

която трудно се осведомява за бързо променящата се обстановка заради липсата на навременна и подробна информация от Япония.

В течение на около девет часа

ТЕПКО е била лишена от техническа информация от централата

заради прекъснат погрешка кабел. Грешката станала при прокарването на електрическо трасе към електроцентралата.

По служебния канал се предава информация за състоянието на корпусите на реакторите, налягането в тях, равнището на радиация и т.н. След прекъсването ТЕПКО получавал информация от АЕЦ-а само чрез сателитни телефони, като за целта служителите трябвало да напускат укритието си и да излизат на улицата, където радиацията е висока.

САЩ се опитват да доставят в Япония оборудване,

способно да установява изложеността на радиация на земята, съобщи министърът на енергетиката Стивън Чу, цитиран от Ройтерс.

Детекторната система е част от 7,8 т оборудване и 39-членен персонал, изпратени в Япония от енергийното министерство, доставило оборудване и за наблюдение за радиацията във въздуха, уточни Чу.

Равнищата на радиация около японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" може да доведат до

облъчване на аварийния персонал със смъртоносни дози радиация,

заяви ръководителят на американската Комисия за ядрено регулиране Грегъри Яцко, цитиран от Ройтерс.

Кризата в авариралата АЕЦ предизвика тревога в целия свят и донякъде засенчи човешката трагедия, предизвикана от разрушителното земетресение миналия петък и от последвалите огромни вълни цунами, които удариха североизточното крайбрежие на Япония.

Пострадалите от експлозиите на първи и трети енергоблок от "Фукушима-1" са общо 25 души,

включително двама изчезнали безследно. 20 души от персонала на централата и двама полицаи са заразени с радиация. Един работник е силно облъчен при изпускане на радиоактивна пара за намаляване на налягането в реактора.

Загиналите при разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония са 5178 души, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на националното полицейско управление. Ранени при бедствията са били 2285 души, а в неизвестност са 8606. Над 380 хил. японци са били принудени да напуснат дома си и сега се намират във временни убежища.

В резултат на бедствията частично или напълно са разрушени близо 100 400 сгради. Над 850 хил. домакинства в Североизточна Япония и до момента са без електричество. Евакуирани от пострадалите райони са 446 хил. души.

Западни експерти изчисляват материалните щети, нанесени на Япония, на 15 трилиона йени (187 млрд. долара). 

Земетресение с магнитуд 5,7 бе регистрирано в източното крайбрежие на японския остров Хоншу. Епицентърът му е на 142 км източно от административния център на префектура Ивате, град Мориока. Трусът е станал на дълбочина 25,3 км.

По-рано днес е имало четири земетресения със сила над 5

Епицентърът им бил в Тихия океан на разстояние над 100 км от градовете Иваки и Сендай - най-тежко пострадалите при разрушителното стихийно бедствие от 11 март. Няма данни за пострадали.

Земетресение с магнитуд 5,3 бе регистрирано и в Чили. Епицентърът му е на 135 км западно от столицата Сантяго. Огнището на труса е на дълбочина 24,7 км. Няма информация за пострадали и разрушения.

Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 44 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата