Евро 2016: Пари и футбол
Източник: Gulliver/Getty Images
0

Г олемите първенства вече отдавна са нещо повече от само една футболна надпревара за определена титла. Те стават глобално явление, независимо, че замесените са само от един континент. И когато това е така, няма как да не влияят върху множество различни аспекти от ежедневието на всички части от света.

В случая с Евро 2016, то се превръща в една глобална машина за пари, както е в последните години с всякакви големи шампионати, събиращи на едно място огромната част от звездите на световния футбол.

От икономическа гледна точка, този форум се очертава като изключителен успех. Да, Франция вложи много милиарди в построяването на четири нови съоръжения и обновяването на други пет. Но в страна, където футболът е религия, това вложение е инвестиция, която ще се изплати изключително бързо, а след края на Евро 2016 няма да има чудене какво да се прави със стадионите и те няма да стоят празни. Както например се случва в Южна Африка, където след Световното през 2010 г. чудесните нови съоръжения стоят празни.

Освен пари за изграждането на стадионите, Франция вложи много средства за подобряване на инфраструктурата си, което от жизненоважно значение за икономиката ѝ. Затова редица анализатори отбелязват, че страната има един от най-високите растежи на годишна база на БВП за 2016 г. до момента и тази тенденция се очаква да се запази.

А и че организацията на Европейското не е само харчене на пари, но и сериозни постъпления, говори и фактът, че до момента 16 големи спонсора са подписали договори и ще платят космически суми, за да може логата им да са по стадионите в градовете-домакини. Сумите засега не се разкриват официално, но със сигурност става въпрос за десетки, дори стотици милиони евро.

Източник: Gulliver/Getty Images

Очаква се оборотът, завъртян вследствие на Евро 2016, на Стария континент като цяло, да надхвърли няколко десетки милиарда евро само за лятото, което означава, че този шампионат може да даде глътка въздух на задъхващата се европейска икономика.

Като пример се дава и Великобритания, която за първи път от 1958 г. ще има три участника на такова първенство – Англия, Северна Ирландия и Уелс, а към тях се прибавя и съседна Ирландия, което прави островите една от най-представените европейски зони на този форум. Та очакванията са феновете там да похарчат минимум 3.5 млрд. паунда за различни стоки, свързани с Европейското. Като например телевизори, бира, бързи закуски, храна, спортни артикули, екипи и т.н. Всички тези пари се очаква да се включат обратно в икономиката и тя да получи страхотен бууст от това първенство.

Засега това са само очаквания за цяла Европа, подплатени с обосновани прогнози, като анализаторите са оптимисти за всичко, което ще се случи в икономически план от 10 юни нататък, когато ще бъде даден първият съдийски сигнал на този значим форум.

Но освен в макроикономически план, този шампионат ще налее много пари и в сметките на федерациите, чийто национални тимове са по терените във Франция. УЕФА увеличи значително наградния фонд и всички 24 участници ще се облажат здраво. Нарастването му е с над 30% в сравнение с предишното първенство. Сега тимовете ще си разделят 301 млн. евро, докато преди четири години тази сума беше 196 млн. Само за класиране бонусът вече е 8 млн. евро. Отделно всяка победа ще носи 1 млн. евро, а равенството – 500 хил.

Класирането на 1/8-финал носи бонус от 1.5 млн., на 1/4-финал – 2.5 млн., на 1/2-финал – 4 млн., загубилият финала ще вземе 5 млн., а победителят – 8 млн. евро. Така, ако победителят в турнира спечели всичките си мачове по пътя към трофея, ще прибере сумата от 27 млн. евро, при това само от наградния фонд.

Затова и федерациите са щедри на обещания към играчите си. Германците, например, които са едни от големите фаворити, ще получат по 300 хил. евро на човек, ако спечелят титлата. Но освен това ще има различни бонуси от спонсори и други премии, така че сумите може да набъбнат сериозно за звездите на Йоаким Льов. Подобни пари се очаква да получат и нетолкова изявени фаворити като Швеция и Русия. В Уелс пък имаше разногласия за размера на парите за играчите, но след дискусия всичко беше оправено и недоволството на звездите отмря.

Източник: Gulliver/Getty Images

Освен всичко, на Евро 2016 ще гледаме и едни от най-скъпите играчи в историята на футбола. Поне по официални данни за платени трансферни суми, по терените във Франция ще видим двамата футболисти, за които са платени най-много пари досега. Това са Гарет Бейл, който за първи път ще защитава честта на Уелс (на голям форум, както и съотборникът му в Реал Мадрид Кристиано Роналдо, на когото разчита цяла Португалия. За тези играчи официално бяха платени съответно 100 млн. и 94 млн. евро и въпреки информациите, че Барселона е платил много повече за Неймар, официалните счетоводни данни сочат друго.

Трябва обаче да се отбележи, че от 10-те играчи, за които са платени най-много пари, само четирима са европейци. Но и четиримата ще гледаме на Евро 2016. Освен Бейл и Роналдо, това са седмият в тази своеобразна класация Златан Ибрахимович, който ще носи екипа на Швеция, и десетият – Кевин де Брюин, който ще излезе с екипа на Белгия. А трябва да се отбележи, че в такава ранглиста няма как да намери място геният на съвременния футбол Лео Меси, просто защото той никога не е осъществявал трансфер.

И все пак, въпреки че южноамериканските звезди няма да са на линия за този турнир, има достатъчно скъпоплатени и приковаващи вниманието футболисти от Стария континент, които да гарантират, че едномесечното зрелище по европейските терени ще си заслужава .

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 1 час

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 2 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 4 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи