Продължават проблемите заради времето у нас
Източник: netinfo
1

Обявена е готовност за евакуация на населени места в област Варна заради очаквана приливна вълна.

Взимат се превантивни мерки за всички населени места по поречието на река Камчия в общините Дългопол и Аврен, съобщи за областният управител на Варна Стоян Пасев.

Контролираното изпускане на язовир "Георги Трайков" (Цонево) вече е започнало. Очаква се язовирът да започне да прелива в следобедните часове, тъй като язовир "Камчия" прелива със 170 кубически метра в секунда.

Не се знае обаче с какви количества ще прелива, поради тази причина кметовете на населените места са предупредени. Екипи, в които участват представители на областна администрация, местна администрация, пожарна, полиция, социални служби, БЧК, са на място в населените места.

Още една дига край язовир "Георги Трайков" ще бъде разрязана, за да се отклони водата към по-ниски терени и да се предотврати наводнение на населени райони. От четири населени места в община Провадия селата Бозвелийско, Блъсково, Тутраканци и Житница през денонощието са евакуирани общо 30 души.

Засилено полицейско присъствие и Жандармерия има в село Бозвелийско заради набезите на крадци. Река Ана дере, която предизвика наводнения в населените места в община Провадия, се прибира в коритото си.

В някои райони на Варненска област питейната вода е със завишена мътност заради обилните валежи,

обявиха по-рано днес от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция. Във връзка с обилните валежи през изминалите дни, по данни на "ВиК-Варна" ООД към 10.30 ч. питейната вода е със завишена мътност в района, водоснабдяван от ПС „Батова” – село Каменар и местностите (СО): „Пчелина”, „Лозата” и „Телевизионна кула”; в експлоатационно-технически район „Аксаково” – село Куманово и село Изворско.

Помпената станция в село Любен Каравелово е залята и водоподаването е прекъснато. В експлоатационно – технически район „Провадия” са замътени каптажи „Солу Пещера” и „Джиздар”, които захранват много малка част от гр. Провадия. Същите са изключени. В гр. Вълчи дол има авария. Вода се подава вода от ПС 1 (дълбок сондаж). Същата е с добри качества.

В Район Аврен - водата, подавана от ПС „Китка” има леко замътване. Повишена е дозата на остатъчния хлор до 1 мг/л. В район „Бяла” – село Дюлино. Водоподаването в момента се осъществява от незалетия черпателен водоем, който захранва ПС „Дюлино” и селото. Издадено е предписание до управителя на „ВиК-Варна” ООД във връзка с дадените от МЗ указания за действия при усложнена метеорологична обстановка с писмо.

Отменено е частичното бедствено положение в община Доспат,

съобщи кметът на общината Антим Пържанов. Вследствие на обилните валежи е имало наводнени къщи в селата Барутин и Змеица, които вече са отводнени и изчистени. Нивото на реката спада. В село Змеица има удавени три агнета. Има откъснати пътища.

По пътя Доспат – Батак, на четири километра от Доспат, половината от пътното платно е откъснато в разстояние на 30 метра, продължават да текат води и създава опасност за движението. Кметът обясни, че са подали сигнал до Агенция "Пътна инфраструктура" и до Областно управление – Смолян и утре ще отиде комисия да огледа участъкът.

По това направление е въведена забрана за движение на товарни автомобили, като на мястото дежурят пътни полицаи и не допускат товарни автомобили да преминават през него. Кметът подчерта, че там, където са били предприети мерки, не е имало проблеми.

"В Змеица половината от реката, която минава през селото, е изчистена и там е нямало проблеми, но за другата част, за която имат внесен проект в Комисията по бедствия и аварии за около 200 хиляди лева, но няма още финансиране, сега непременно трябва да изчистим и този участък, защото от там идват всички проблеми.

Коритото е затлачено, отпадъци много се изхвърлят, храстите сме ги изчистили, но с техника не сме правили почистване на коритото и дори да не ни отпуснат средства трябва да започнем да чистим и да чакаме след това да ни платят", каза Пържанов.

По думите на кмета в Барутин, проблемът е същият. По европейски проект са изградени около метър и половина диги и ако това не е било направено цялото село щяло да бъде наводнено. "Там където приключват ремонтите, защото свършиха средствата, се получава като тапа и водата се връща, оттам дойде проблемът и се наводниха няколко къщи", каза Пържанов.

Огромно свлачище подкопа единствения път за село Осина

и може да остави жителите му без връзка с останалия свят, съобщи кметът на сатовчанското село Славчо Хаджиев. По думите му, активизиралото се рано тази сутрин свлачище е с диаметър около 60 метра, а под пътя има огромна хралупа. "Не знаем какво да направим, дали движението да се спре, или не. Обходен маршрут за селото няма и ще останем откъснати от света.

Ще е нужно и време за обезопасяването на участъка. Ще са нужни много средства – около 300 000 лева вероятно. Ще търсим помощ и съдействие от комисията по бедствия и аварии", обясни кметът.

Отбивката за селото се намира на второкласния път Гоце Делчев – Сатовча – Доспат. Към момента при 49 км на път ІІІ-197 Гоце Делчев - Доспат има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 10 т. Движението на лекотоварни моторни превозни средства - МПС се осъществява в едната лента.

Друго голямо свлачище се активира на няколко километра от сегашното в ранните сутрешни часове вчера. То блокира движението по едното пътно платно за часове, но около обяд бе почистено и движението бе възстановено.

Част от пътя  Бяла с. Сръмен е област Русе е залят,

съобщиха от ОДМВР-Русе. Нивото на водата не е високо и автомобилите могат да се придвижват по пътя. Той се намира в ниската част на селото и е далеч от него.

За последните две денонощия служителите на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили над 1100 спасителни, аварийни и помощни дейности,

информира Дарик Нюз.

Към момента екипите участват в локализирането и ликвидирането на 96 произшествия. Само през вчерашния ден са били евакуирани повече от 250 човека в засегнатите от наводненията населени места, посочват от МВР.

И днес в овладяването на последиците от природното бедствие участват над 400 пожарникари, спасители, полицаи и военнослужещи. Сформирани са екипи, които обхождат критичните места и следят за нивото на водата в реките и водоемите.

Дигите се наблюдават непрекъснато, продължава укрепването с инертни материали и чували с пясък на компрометираните участъци по защитните съоръжения.

В аварийно-възстановителните дейности участват и организирани доброволци от доброволните формирования на засегнатите общини. Координацията и ръководството на всички сили и средства на вътрешното министерство се извършва от Централния оперативен щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението", свикан по разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Пети ден без ток са отделни къщи и домакинства в село Дяково, Дупнишко.

Силният, на моменти ураганен вятър, изкорени дърво до спешния център в Дупница. Отнесена е част от покрива на блок в дупнишкия кв. "Спартак".

Конструкцията се стоварила върху близката къща, където по същото време е имало хора и по чудо те не са пострадали. Сигнализирано е и за опасни надвесени ламарини на покрива на един от блоковете в ж.к. "Бистрица".

Около

20 метра е свлачищната зона на пътя между дупнишките села Дяково и Кременик.

Земната маса се е свлекла от пътя надолу. На място са служители на Община Дупница, които правят оглед и обезопасяват мястото, докато започнат възстановителните дейности, казаха от Общината.

Пропускането на моторно-превозни средства ще става само в едната лента, като ще бъдат пропускани само леки автомобили. Тежкотоварни автомобили няма да бъдат допускани.

Земната маса е блъснала стълб за електрозахранване и вероятно селата ще останат без електричество, казаха още от Общината.

Общо 63 са произшествията за последните 48 часа в област Пазарджик

заради обилните валежи от дъжд и силния вятър, предаде Агенция "Фокус".

Общо 63 са произшествията за последните 48 часа в региона, от тях има 37 случая на отстраняване на паднали дървета, 6 отводнявания на наводнени домакинства, 4 скъсани проводника и 3 катастрофи. Инцидентите са предимно в планинската част на региона край Батак и Велинград. Състоянието на язовирите е нормално и се следи.

От ОД на МВР – Пазарджик уточняват, че най-много произшествия са регистрирани по пътищата Варвара - Велинград, Велинград - Юндола, Белово - Юндола, Пещера - Батак - Доспат, Ракитово - Цигов чарк, в районите на Батак, Велинград, Пещера, местността "Добра вода".

Екипи на пожарната са отводнявали дворове и мазета от жилища в Пазарджик, Ракитово, цех в Сърница и сграда на хотел край язовир Батак. Четири са и сигналите за запалили се комини от жилищни сгради, а три автомобила са изтеглени от преспи.

За 24 часа жителите на Сърница са останали без електричество

Причината е силният вятър и обилните валежи от дъжд и сняг през изминалото денонощие, съобщи кметът на града Мустафа Аликанов.

Дъждът и последвалият снеговалеж в събота, придружени от силен вятър, са прекъснали част от електрическите проводници. Вследствие на обилните валежи са били наводнени и мазетата на две къщи в Сърница, чието ниво е доста ниско под земята. Щетите не са големи и вече е изпомпена водата.

Нивото на яз. "Доспат", който се намира в непосредствена близост до Сърница, е нормално към момента. Подадени са и няколко сигнала за падащи камъни по пътя Велинград - Сърница, които са затруднили придвижването на тежкотоварните моторни превозни средства по това направление, уточни Аликанов.

Две села в община Сандански са откъснати от света

"Две села са откъснати след силните валежи, като сме взели нужните мерки", съобщи Андон Тотев, кмет на Община Сандански. Пo думите му, най-сериозен е проблемът от село Рожен до село Любовище, като след тунела има активирало се свлачище.

Вчера е било почиствано, но след два часа пак се е активирало. При повторното почистване е започнала да се свлича земна маса и камъни, които са затрупали багера. "По чудо багеристът успя да се измъкне", допълни Тотев. Свлачище е имало и на пътя Виногради - Мелник, като то вече е почистено.

3 февруари е обявен за ден на траур в община Струмяни

Община Струмяни обяви 3 февруари за ден на траур, след като пороите и наводненията в Илинденци взеха три жертви. В знак на съпричастност към скръбта след загубата на Илия и 9-годишния му син, както и на снахата във фамилията Димитрина Гайдова, кметът на община Струмяни Емил Илиев и кметът на Илинденци Бойко Ибришимов отмениха празника на боговете на виното, обявен за 7 февруари.

Информацията беше съобщена от пресцентъра на община Струмяни. 48-годишният Илия Гайдов и 9-годишният му син Георги се удавиха в река Злинска в м. Щавен над с. Илинденци. Трагичният инцидент стана вчера около 14.30 часа.

Малко по-късно паднали камъни в Кресненското дефиле предизвикаха катастрофа с фатален край. 29-годишен шофьор изгубил контрол над управлението на автомобила си, завъртял се и се преобърнал, в резултат загива 37-годишната му спътничка Димитрина.

Източник: Агенция "Пътна инфраструктура"

Все още няма ток в няколко села в област Бургас,

съобщиха от информационния център на електроразпределителното дружество, обслужващо региона. Няма ток в селата Драчево, Маринка, Дебелт, Варовник, Богданово, Дюлево, местност "Аркутино", Габерово, Сливарово, Емона, нос Емине. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняването на авариите.

Частичното бедствено положение в Община Бургас остава в сила. Нивото на язовир Мандра продължава да е високо, прелял е каналът на езерото Вая. В кварталите "Долно езерово" и "Лозово" и в местността "Черниците" нивото на водата спада. Остават наводнени пътищата квартал "Долно езерово" - "Лукойл", село Братово - "Лукойл", както и части от комплекс "Меден рудник" и село Твърдица. Като цяло обстановката на територията на общината се нормализира.

Продължава бедственото положение в ямболското село Попово

Повече от 20 къщи са наводнени. Екипи на пожарната продължават да отводняват залети дворни места и имоти в крайграничното село. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. Причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Същевременно в община Елхово обстановката се усложнява. Нивото на река Тунджа се покачва и вече е заляла кея. Към момента няма наводнени къщи и помещения, но подпочвени води са започнали да избиват.

Бедственото положение в Смолянска област се отменя,

съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от БНР.

"Обстановката се нормализира, отменено е бедственото положение в общината с изключение на две села - Мугла и  Киселчово, там са насочени усилията, защото пътят все още е непроходим.

Там има наши хора, на място има техника, работят, но са паднали няколко стълба в реката и затова има проблеми с електрозахранването. Сформирахме комисия, които обикалят и описват пораженията и набелязваме мерки за отстраняване на щетите", заяви той.

Бедственото положение в град Девин остава в сила.

Активирало се е огромно свлачище на главния път и заплашва да остави града без достъп. От рано сутринта продължава работата по разчистването на свлачищата и отводняване на сградите.

И в Тополовград ще бъде отменено бедственото положение

заради успокояване на обстановката. Реките Тунджа и Синаповска са с нормални нива. Водата вече се е отекла от наводнените земеделски площи.

След вчерашните валежи са се активизирали свлачища и остават затворени пътни отсечки в общините Маджарово, Харманли и Симеоновград. Движението по пътя Любимец - Голямата звезда е възстановено. Нивото на река Харманлийска, която вчера достигна критичните стойности над 5 метра, е намаляло с 50 сантиметра. В областта няма опасност от преливане на язовири.

В девет села в Добричко остава в сила бедственото положение.

Три помпени станции са извън строя. ВиК отстранява аварии във всички общини. В областта няма затворени пътища.

Около 15.30 часа се очаква да започне евакуация на жители на село Одринци

в община Добрич.

В селото живеят общо 210 души, 130 от тях се налага да бъдат евакуирани, защото нивото на язовир Одринци се покачва с 8 сантиметра на час, посочи заяви кметът Петко Петков. Останалите хора имат вариант за настаняване при близки, роднини и приятели. Евакуираните ще бъдат настанени в детската градина, училището, пенсионерския клуб и в частни домове. Ще им бъде осигурена храна и вода.

От БЧК ще предоставят легла, дюшеци и завивки, каза още Петко Петков. Три семейства от село Одринци, чиито къщи са в ниската част на селището, също ще трябва да напуснат домовете си. Те ще бъдат настанени в кметството на Одринци. В момента в двете села няма разливи, но от "Напоителни системи" е постъпила информация, че язовир "Одринци" може да прелее и има опасност за населението.

Заради проливните дъждове в общо 8 села в община Добричка е обявено бедствено положение. Освен Долина и Одринци тежка е ситуацията в селата Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Пчелино, Ново Ботево, Козлодуйци, Карапелит, Генерал Колево и Полковник Минково.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тестваме един нетипичен баварец</p>

Тестваме един нетипичен баварец: 223i Active Tourer (тест драйв)

Технологии Преди 13 минути

Актив Турер определено носи синдрома на раздвоение на личността, но по-притеснителното за мен е фактът, че очевидно и аз страдам от него, защото, макар това далеч да не е типичното BMW, аз го харесах много. Явно остарявам.

Украйна удължи военното положение, Г-7 обеща помощ в размер на $19,8 млрд.

Украйна удължи военното положение, Г-7 обеща помощ в размер на $19,8 млрд.

Свят Преди 1 час

Г-7 обеща над 35 млрд. евро помощ за Киев

Google спря шпионски софтуер за Android

Google спря шпионски софтуер за Android

Технологии Преди 2 часа

Той може да заобикаля защитите на най-актуалната версия на платформата

Лейбъристката партия отново идва на власт в Австралия след девет години

Лейбъристката партия отново идва на власт в Австралия след девет години

Свят Преди 9 часа

Морисън ще се оттегли от лидерския пост в Либералната партия

Русия е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна

Русия е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна

Свят Преди 10 часа

Медински: Русия никога не е отказвала преговори

Валентина е новият шампион на Hell’s Kitchen България

Валентина е новият шампион на Hell’s Kitchen България

Любопитно Преди 11 часа

Започва кастинг за пети сезон на кулинарното предаване

Защо украинците наричат руснаците "орки"

Защо украинците наричат руснаците "орки"

Любопитно Преди 12 часа

Защо руснаците наричат украинците "елфи"

Би Би Си: Само когато Русия или Украйна загубят войната ще има преговори

Би Би Си: Само когато Русия или Украйна загубят войната ще има преговори

Свят Преди 13 часа

Инууд: В момента нито една от двете страни не смята, че е достигнала тази точка

<p>Николов: Не е вярно, че България не може без руския газ</p>

Александър Николов: Не е вярно, че България не може без руския газ

България Преди 13 часа

Той посочи, че по план доставките на газ през интерконектора към Гърция трябва да започнат от 1 юли

Париж: Украйна ще влезе в ЕС след 15-20 години

Париж: Украйна ще влезе в ЕС след 15-20 години

Свят Преди 15 часа

Шолц: Няма преки пътища към ЕС

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

България Преди 16 часа

Административният съд в София отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документ

Дуда: Никой не може да разруши полско - украинското единство

Дуда: Никой не може да разруши полско - украинското единство

Свят Преди 16 часа

Дуда стана днес първият чуждестранен държавен глава, говорил пред украинския парламент, от началото на руската инвазия

София, инициатива  - "Да изтрием омразата"

В София изчистиха надписи на омразата

България Преди 16 часа

В инициативата се включиха Йорданка Фандъкова и Херо Мустафа

Мощите на Методий и Кирил вече са в България

Мощите на Методий и Кирил вече са в България

България Преди 16 часа

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей

Плевнелиев: Петков прави огромна политическа грешка

Плевнелиев: Петков прави огромна политическа грешка

България Преди 18 часа

Росен Плевнелиев беше президент на Република България в периода 2012 – 2017 г.

Григор Димитров победи на старта на първенството на Франция

Григор Димитров победи на старта на първенството на Франция

България Преди 19 часа

Тенисистът се класира за втория кръг на Ролан Гарос за седми път в кариерата си