Продължават проблемите заради времето у нас
Източник: netinfo
1

Обявена е готовност за евакуация на населени места в област Варна заради очаквана приливна вълна.

Взимат се превантивни мерки за всички населени места по поречието на река Камчия в общините Дългопол и Аврен, съобщи за областният управител на Варна Стоян Пасев.

Контролираното изпускане на язовир "Георги Трайков" (Цонево) вече е започнало. Очаква се язовирът да започне да прелива в следобедните часове, тъй като язовир "Камчия" прелива със 170 кубически метра в секунда.

Не се знае обаче с какви количества ще прелива, поради тази причина кметовете на населените места са предупредени. Екипи, в които участват представители на областна администрация, местна администрация, пожарна, полиция, социални служби, БЧК, са на място в населените места.

Още една дига край язовир "Георги Трайков" ще бъде разрязана, за да се отклони водата към по-ниски терени и да се предотврати наводнение на населени райони. От четири населени места в община Провадия селата Бозвелийско, Блъсково, Тутраканци и Житница през денонощието са евакуирани общо 30 души.

Засилено полицейско присъствие и Жандармерия има в село Бозвелийско заради набезите на крадци. Река Ана дере, която предизвика наводнения в населените места в община Провадия, се прибира в коритото си.

В някои райони на Варненска област питейната вода е със завишена мътност заради обилните валежи,

обявиха по-рано днес от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция. Във връзка с обилните валежи през изминалите дни, по данни на "ВиК-Варна" ООД към 10.30 ч. питейната вода е със завишена мътност в района, водоснабдяван от ПС „Батова” – село Каменар и местностите (СО): „Пчелина”, „Лозата” и „Телевизионна кула”; в експлоатационно-технически район „Аксаково” – село Куманово и село Изворско.

Помпената станция в село Любен Каравелово е залята и водоподаването е прекъснато. В експлоатационно – технически район „Провадия” са замътени каптажи „Солу Пещера” и „Джиздар”, които захранват много малка част от гр. Провадия. Същите са изключени. В гр. Вълчи дол има авария. Вода се подава вода от ПС 1 (дълбок сондаж). Същата е с добри качества.

В Район Аврен - водата, подавана от ПС „Китка” има леко замътване. Повишена е дозата на остатъчния хлор до 1 мг/л. В район „Бяла” – село Дюлино. Водоподаването в момента се осъществява от незалетия черпателен водоем, който захранва ПС „Дюлино” и селото. Издадено е предписание до управителя на „ВиК-Варна” ООД във връзка с дадените от МЗ указания за действия при усложнена метеорологична обстановка с писмо.

Отменено е частичното бедствено положение в община Доспат,

съобщи кметът на общината Антим Пържанов. Вследствие на обилните валежи е имало наводнени къщи в селата Барутин и Змеица, които вече са отводнени и изчистени. Нивото на реката спада. В село Змеица има удавени три агнета. Има откъснати пътища.

По пътя Доспат – Батак, на четири километра от Доспат, половината от пътното платно е откъснато в разстояние на 30 метра, продължават да текат води и създава опасност за движението. Кметът обясни, че са подали сигнал до Агенция "Пътна инфраструктура" и до Областно управление – Смолян и утре ще отиде комисия да огледа участъкът.

По това направление е въведена забрана за движение на товарни автомобили, като на мястото дежурят пътни полицаи и не допускат товарни автомобили да преминават през него. Кметът подчерта, че там, където са били предприети мерки, не е имало проблеми.

"В Змеица половината от реката, която минава през селото, е изчистена и там е нямало проблеми, но за другата част, за която имат внесен проект в Комисията по бедствия и аварии за около 200 хиляди лева, но няма още финансиране, сега непременно трябва да изчистим и този участък, защото от там идват всички проблеми.

Коритото е затлачено, отпадъци много се изхвърлят, храстите сме ги изчистили, но с техника не сме правили почистване на коритото и дори да не ни отпуснат средства трябва да започнем да чистим и да чакаме след това да ни платят", каза Пържанов.

По думите на кмета в Барутин, проблемът е същият. По европейски проект са изградени около метър и половина диги и ако това не е било направено цялото село щяло да бъде наводнено. "Там където приключват ремонтите, защото свършиха средствата, се получава като тапа и водата се връща, оттам дойде проблемът и се наводниха няколко къщи", каза Пържанов.

Огромно свлачище подкопа единствения път за село Осина

и може да остави жителите му без връзка с останалия свят, съобщи кметът на сатовчанското село Славчо Хаджиев. По думите му, активизиралото се рано тази сутрин свлачище е с диаметър около 60 метра, а под пътя има огромна хралупа. "Не знаем какво да направим, дали движението да се спре, или не. Обходен маршрут за селото няма и ще останем откъснати от света.

Ще е нужно и време за обезопасяването на участъка. Ще са нужни много средства – около 300 000 лева вероятно. Ще търсим помощ и съдействие от комисията по бедствия и аварии", обясни кметът.

Отбивката за селото се намира на второкласния път Гоце Делчев – Сатовча – Доспат. Към момента при 49 км на път ІІІ-197 Гоце Делчев - Доспат има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 10 т. Движението на лекотоварни моторни превозни средства - МПС се осъществява в едната лента.

Друго голямо свлачище се активира на няколко километра от сегашното в ранните сутрешни часове вчера. То блокира движението по едното пътно платно за часове, но около обяд бе почистено и движението бе възстановено.

Част от пътя  Бяла с. Сръмен е област Русе е залят,

съобщиха от ОДМВР-Русе. Нивото на водата не е високо и автомобилите могат да се придвижват по пътя. Той се намира в ниската част на селото и е далеч от него.

За последните две денонощия служителите на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили над 1100 спасителни, аварийни и помощни дейности,

информира Дарик Нюз.

Към момента екипите участват в локализирането и ликвидирането на 96 произшествия. Само през вчерашния ден са били евакуирани повече от 250 човека в засегнатите от наводненията населени места, посочват от МВР.

И днес в овладяването на последиците от природното бедствие участват над 400 пожарникари, спасители, полицаи и военнослужещи. Сформирани са екипи, които обхождат критичните места и следят за нивото на водата в реките и водоемите.

Дигите се наблюдават непрекъснато, продължава укрепването с инертни материали и чували с пясък на компрометираните участъци по защитните съоръжения.

В аварийно-възстановителните дейности участват и организирани доброволци от доброволните формирования на засегнатите общини. Координацията и ръководството на всички сили и средства на вътрешното министерство се извършва от Централния оперативен щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението", свикан по разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Пети ден без ток са отделни къщи и домакинства в село Дяково, Дупнишко.

Силният, на моменти ураганен вятър, изкорени дърво до спешния център в Дупница. Отнесена е част от покрива на блок в дупнишкия кв. "Спартак".

Конструкцията се стоварила върху близката къща, където по същото време е имало хора и по чудо те не са пострадали. Сигнализирано е и за опасни надвесени ламарини на покрива на един от блоковете в ж.к. "Бистрица".

Около

20 метра е свлачищната зона на пътя между дупнишките села Дяково и Кременик.

Земната маса се е свлекла от пътя надолу. На място са служители на Община Дупница, които правят оглед и обезопасяват мястото, докато започнат възстановителните дейности, казаха от Общината.

Пропускането на моторно-превозни средства ще става само в едната лента, като ще бъдат пропускани само леки автомобили. Тежкотоварни автомобили няма да бъдат допускани.

Земната маса е блъснала стълб за електрозахранване и вероятно селата ще останат без електричество, казаха още от Общината.

Общо 63 са произшествията за последните 48 часа в област Пазарджик

заради обилните валежи от дъжд и силния вятър, предаде Агенция "Фокус".

Общо 63 са произшествията за последните 48 часа в региона, от тях има 37 случая на отстраняване на паднали дървета, 6 отводнявания на наводнени домакинства, 4 скъсани проводника и 3 катастрофи. Инцидентите са предимно в планинската част на региона край Батак и Велинград. Състоянието на язовирите е нормално и се следи.

От ОД на МВР – Пазарджик уточняват, че най-много произшествия са регистрирани по пътищата Варвара - Велинград, Велинград - Юндола, Белово - Юндола, Пещера - Батак - Доспат, Ракитово - Цигов чарк, в районите на Батак, Велинград, Пещера, местността "Добра вода".

Екипи на пожарната са отводнявали дворове и мазета от жилища в Пазарджик, Ракитово, цех в Сърница и сграда на хотел край язовир Батак. Четири са и сигналите за запалили се комини от жилищни сгради, а три автомобила са изтеглени от преспи.

За 24 часа жителите на Сърница са останали без електричество

Причината е силният вятър и обилните валежи от дъжд и сняг през изминалото денонощие, съобщи кметът на града Мустафа Аликанов.

Дъждът и последвалият снеговалеж в събота, придружени от силен вятър, са прекъснали част от електрическите проводници. Вследствие на обилните валежи са били наводнени и мазетата на две къщи в Сърница, чието ниво е доста ниско под земята. Щетите не са големи и вече е изпомпена водата.

Нивото на яз. "Доспат", който се намира в непосредствена близост до Сърница, е нормално към момента. Подадени са и няколко сигнала за падащи камъни по пътя Велинград - Сърница, които са затруднили придвижването на тежкотоварните моторни превозни средства по това направление, уточни Аликанов.

Две села в община Сандански са откъснати от света

"Две села са откъснати след силните валежи, като сме взели нужните мерки", съобщи Андон Тотев, кмет на Община Сандански. Пo думите му, най-сериозен е проблемът от село Рожен до село Любовище, като след тунела има активирало се свлачище.

Вчера е било почиствано, но след два часа пак се е активирало. При повторното почистване е започнала да се свлича земна маса и камъни, които са затрупали багера. "По чудо багеристът успя да се измъкне", допълни Тотев. Свлачище е имало и на пътя Виногради - Мелник, като то вече е почистено.

3 февруари е обявен за ден на траур в община Струмяни

Община Струмяни обяви 3 февруари за ден на траур, след като пороите и наводненията в Илинденци взеха три жертви. В знак на съпричастност към скръбта след загубата на Илия и 9-годишния му син, както и на снахата във фамилията Димитрина Гайдова, кметът на община Струмяни Емил Илиев и кметът на Илинденци Бойко Ибришимов отмениха празника на боговете на виното, обявен за 7 февруари.

Информацията беше съобщена от пресцентъра на община Струмяни. 48-годишният Илия Гайдов и 9-годишният му син Георги се удавиха в река Злинска в м. Щавен над с. Илинденци. Трагичният инцидент стана вчера около 14.30 часа.

Малко по-късно паднали камъни в Кресненското дефиле предизвикаха катастрофа с фатален край. 29-годишен шофьор изгубил контрол над управлението на автомобила си, завъртял се и се преобърнал, в резултат загива 37-годишната му спътничка Димитрина.

Източник: Агенция "Пътна инфраструктура"

Все още няма ток в няколко села в област Бургас,

съобщиха от информационния център на електроразпределителното дружество, обслужващо региона. Няма ток в селата Драчево, Маринка, Дебелт, Варовник, Богданово, Дюлево, местност "Аркутино", Габерово, Сливарово, Емона, нос Емине. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняването на авариите.

Частичното бедствено положение в Община Бургас остава в сила. Нивото на язовир Мандра продължава да е високо, прелял е каналът на езерото Вая. В кварталите "Долно езерово" и "Лозово" и в местността "Черниците" нивото на водата спада. Остават наводнени пътищата квартал "Долно езерово" - "Лукойл", село Братово - "Лукойл", както и части от комплекс "Меден рудник" и село Твърдица. Като цяло обстановката на територията на общината се нормализира.

Продължава бедственото положение в ямболското село Попово

Повече от 20 къщи са наводнени. Екипи на пожарната продължават да отводняват залети дворни места и имоти в крайграничното село. Хората са изведени от домовете си и са при свои близки. Причината за излизането на реката от коритото са интензивните валежи, а не скъсване на язовирна дига.

Същевременно в община Елхово обстановката се усложнява. Нивото на река Тунджа се покачва и вече е заляла кея. Към момента няма наводнени къщи и помещения, но подпочвени води са започнали да избиват.

Бедственото положение в Смолянска област се отменя,

съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от БНР.

"Обстановката се нормализира, отменено е бедственото положение в общината с изключение на две села - Мугла и  Киселчово, там са насочени усилията, защото пътят все още е непроходим.

Там има наши хора, на място има техника, работят, но са паднали няколко стълба в реката и затова има проблеми с електрозахранването. Сформирахме комисия, които обикалят и описват пораженията и набелязваме мерки за отстраняване на щетите", заяви той.

Бедственото положение в град Девин остава в сила.

Активирало се е огромно свлачище на главния път и заплашва да остави града без достъп. От рано сутринта продължава работата по разчистването на свлачищата и отводняване на сградите.

И в Тополовград ще бъде отменено бедственото положение

заради успокояване на обстановката. Реките Тунджа и Синаповска са с нормални нива. Водата вече се е отекла от наводнените земеделски площи.

След вчерашните валежи са се активизирали свлачища и остават затворени пътни отсечки в общините Маджарово, Харманли и Симеоновград. Движението по пътя Любимец - Голямата звезда е възстановено. Нивото на река Харманлийска, която вчера достигна критичните стойности над 5 метра, е намаляло с 50 сантиметра. В областта няма опасност от преливане на язовири.

В девет села в Добричко остава в сила бедственото положение.

Три помпени станции са извън строя. ВиК отстранява аварии във всички общини. В областта няма затворени пътища.

Около 15.30 часа се очаква да започне евакуация на жители на село Одринци

в община Добрич.

В селото живеят общо 210 души, 130 от тях се налага да бъдат евакуирани, защото нивото на язовир Одринци се покачва с 8 сантиметра на час, посочи заяви кметът Петко Петков. Останалите хора имат вариант за настаняване при близки, роднини и приятели. Евакуираните ще бъдат настанени в детската градина, училището, пенсионерския клуб и в частни домове. Ще им бъде осигурена храна и вода.

От БЧК ще предоставят легла, дюшеци и завивки, каза още Петко Петков. Три семейства от село Одринци, чиито къщи са в ниската част на селището, също ще трябва да напуснат домовете си. Те ще бъдат настанени в кметството на Одринци. В момента в двете села няма разливи, но от "Напоителни системи" е постъпила информация, че язовир "Одринци" може да прелее и има опасност за населението.

Заради проливните дъждове в общо 8 села в община Добричка е обявено бедствено положение. Освен Долина и Одринци тежка е ситуацията в селата Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Пчелино, Ново Ботево, Козлодуйци, Карапелит, Генерал Колево и Полковник Минково.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митове и истини за животните: Съдържа ли вода гърбицата на камилата

Митове и истини за животните: Съдържа ли вода гърбицата на камилата

Любопитно Преди 15 минути

Има много твърдения за различни видове животни, които сме възприели за истина

Празнуването на Свети Валентин на двойка в Ташкент със същите екстри би излязло само 50 долара

Силен взрив избухна близо до летището в Ташкент (ВИДЕО)

Свят Преди 19 минути

Узбекистан е най-голямата по население от бившите централноазиатски съветски републики, а пожарите вследствие на остаряло оборудване и неспазване на стандартите за безопасност са често явление

Майкрософт

Китайска хакерска атака срещу "Майкрософт" засегна Държавния департамент на САЩ

Свят Преди 1 час

Служителят, който е информирал за случая, е сътрудник в екипа на сен. Ерик Шмит и пожела да остане анонимен

.

COVID-19: Новите случаи през последното денонощие

Теми в развитие Преди 1 час

Активните случаи към момента са 2837

Психологически промени, които настъпват в различните етапи от живота ни

Психологически промени, които настъпват в различните етапи от живота ни

Любопитно Преди 1 час

Всеки от тези еволюционни скокове представя забележителни предизвикателства и възможности.

5 знака, които показват, че имате отрицателна енергия

5 знака, които показват, че имате отрицателна енергия

Любопитно Преди 1 час

Майсторът по енергийно сканиране Нана Сивак дава практически съвети как да поддържаме психическото и физическото си здраве

Meta пуска AI асистент с 28 персонажа

Meta пуска AI асистент с 28 персонажа

Технологии Преди 1 час

Част от тях са базирани на характера на известни личности

Виолета Стайкова вече е част от племето на Изгубените

Виолета Стайкова вече е част от племето на Изгубените

Любопитно Преди 7 часа

Към нея изненадващо се присъедини и брокерът Цветомир Гешов от Амазонките

Азербайджан задържа милиардера Рубен Варданян

Азербайджан задържа милиардера Рубен Варданян

Свят Преди 8 часа

Варданян е един от "бащите-основатели" на руския фондов пазар

<p>Канадският премиер се извини за украински нацист</p>

Канадският премиер се извини за скандал с украински нацист

Свят Преди 9 часа

Скандалът помрачи посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Канада

Кола блъсна дете на 5 години в София

Кола блъсна дете на 5 години в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал след челен сблъсък между два автомобила

Генерал Мирчев обясни за ракетите за Украйна

Генерал Мирчев обясни за ракетите за Украйна

България Преди 11 часа

Генерал Мирчев: Стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси

Денков: Ракетите не са нападателни

Денков: Ракетите не са нападателни

България Преди 12 часа

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори

ПП "НИЕ ИДВАМЕ"

ПП "НИЕ ИДВАМЕ"

Избори 2023 Преди 12 часа

ПП "НИЕ ИДВАМЕ"

Снимката е илюстративна

ПП "РАЗВИТИЕ НА СЕПТЕМВРИ И РЕГИОНА"

Избори 2023 Преди 12 часа

ПП "РАЗВИТИЕ НА СЕПТЕМВРИ И РЕГИОНА"

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

Избори 2023 Преди 12 часа

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"