245

В следствие на силната буря в София е загинал човек, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Дърво в Борисовата градина по пътеката за къпалнята Мария Луиза е паднало върху пешеходец, който е починал. От МВР уточниха, че загиналият е мъж на 70 години.

Има паднало дърво върху жена на Алея Яворов, засега няма информация за състоянието й.

Бурята с проливен дъжд и градушка се разрази след 16:30 ч. в София. 

Над 30 души са прегледани в "Пирогов", съобщи Нова ТВ.

Те са имали основно наранявания по главата и лицето. Един човек е опериран заради прорезни рани.

На две места дървета са паднали върху коли с хора в тях

БНР съобщи, че двама души са извадени невредими от автомобил, върху който е паднало дърво на ул. "Пиротска".

В следствие на бурята дърво е паднало и върху автомобил до бл. 48 в кв. "Младост" 1. Екипи на пожарната също извадиха от колата двама души, които са в добро здравословно състояние.

Бурята премина за по-малко от 30 минути, но има сигнали за наводнения. 

По информация от ЧЕЗ няма ток в "Люлин" 10, съобщиха от Общината

От мобилните оператори са потвърдили, че бурята е причинила проблеми с комуникациите и в момента се работи по отрасняването на повредите.

Около 20 минути е имало забрана за кацане и излитане на Летище София, съобщи БНР.

Големи ледени късове от бурята над София
Големи ледени късове от бурята над София Източник: БГНЕС

Най-силно пострадали са районите Люлин, Модерно предградие и Нови Искър, съобщиха от общината.

Из целия град има големи задръствания. Много светофари не работят, пътната полиция регулира по-големите кръстовища. Екипи на Столична община работят съвместно със Столичната пожарна.  Мобилизирани са почистващите фирми за бързо отстраняване на паднали клони и отводняване, съощават още от общината.

Метрото се движи нормално. Има влязла вода в няколко от подлезите.

В района на Сточна гара в столицата е спряно движението, площадът на Сточна гара прилича на басейн. Има проблеми с придвижването и по други улици, които са като реки.

Улица "Цар Иван Асен" е непроходима от вода. Наводнени са и други улици в центъра на столицата.

Реки текат от квартал "Редута" към булевард "Ситняково".

Спряно е движението по бул. "България" и екипите на общината работят по възстановяването му.

Улиците на столицата побеляха за минути
Улиците на столицата побеляха за минути Източник: БГНЕС

Репортер на Vesti.bg видя, че в "Красно село" са пострадали почти всички коли. Там, в "Лагера" и в "Лозенец" ледените блокчета бяха с размерите на орех, а на места дори колкото яйце.

Градушката в София бе с големина на орех
Градушката в София бе с големина на орех Източник: Vesti.bg

Счупени са стъклата на много коли. Счупено е било и стъкло на трамвайна мотриса и тролей в района на Софийския университет, няма пострадали от пътниците. 

 

Малко преди 19 ч. старши комисар Васил Василев, зам.-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи, че ситуацията в София е овладяна, но ще мине известно време, докато водата в най-критичните точки се оттече.

В района на Малък градски театър „Зад канала“ е станала катастрофа между автобус и лек автомобил. Хората са евакуирани и няма пострадали.

Старши комисар Василев допълни, че най-силно засегнатите райони от градушката са „Филиповци“ и „Люлин“.

Ураганен вятър със скорост над 100 километра в час и проливен дъжд връхлетяха Монтана около 17 ч., съобщи БНР.

В продължение на повече от десет минути над града падна и градушка с размерите на орех. В областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са подадени четири сигнала за паднали дървета, едно от тях - върху автомобил. Няма пострадали хора. Улиците на града са затрупани от клони и листа. Силен дъжд и градушка са паднали и в община Бойчиновци. Там ледените късове са били с размерите на яйце.

След бурята в социалните мрежи започна дискусия за това защо Изпълнителната агенция за борба с градушките не е реагирала навреме на бурята.

Системата за противоградова защита обаче не обхваща цялата територия на страната, а 17 хиляди квадратни км селскостопански земи в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен. Има и забрана за изстрелване на ракети срещу градушка над населени места.

Освен това преди няколко дни от Агенцията съобщиха, че заради лошото време тази година имат нужда от допълнителни средства за закупуване на противоградови ракети.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@