Живеем човешки с помощта на роботите
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
0

У довлетворяващо и някак вдъхновяващо е усещането да разпознаваме моменти от собственото си ежедневие в сцени от филми за бъдещето, в които роботи вършат домашната работа и се грижат за удобството и благоденствието ни. За умните домове, за изкуствения интелект в помощ на хората, за прахосмукачките-роботи, които правят живота ни по-лесен и за чистотата, която е основен фактор за добро здраве, разговаряме с г-жа Деяна Сотирова, маркетинг мениджър на „Цертус Меркатус БГ“, официален вносител на iRobot за България. 

g
Източник: iRobot

До каква степен изкуствения интелект е навлязъл в ежедневието на българина и имат ли място почистващите роботи в съвременните български домовете?

Голяма част от технологиите с изкуствен интелект съществуват от над 50 години, но в последните години постигнаха истински пробив, благодарение на увеличената процесорна мощ, набирането на огромни масиви от данни и разработването на нови алгоритми. Изкуственият интелект е навсякъде в ежедневието – дигитални лични асистенти, интелигентни домове, градове и инфраструктура, автомобили и т.н. Технологиите с изкуствен интелект обещават да преобразят повечето аспекти от нашия живот и го правят с много по-голяма скорост, отколкото можем да си представим.

Търсенето на почистващи роботи в последните години е в следствие именно на този технологичен бум. Също така COVID пандемията насочи потребителското търсене към все повече умни машини, които наистина улесняват и без това сложното ежедневие. Само до преди няколко години ние полагахме усилия да развиваме една изцяло нова потребителска категория – прахосмукачки-роботи. Уредите не бяха от първа необходимост и за нас беше истинско предизвикателство да наложим iRobot и Roomba®. Но ето ни днес – все повече домакинства се обръщат към нашите продукти и това само може да ни радва. Защото iRobot е синоним на качество и дълготрайно партньорство, а нашите клиенти всеки ден се убеждават в това.

Считате ли, че почистващите роботи, и в частност прахосмукачките-роботи, са подходящи за всеки дом и семейство?

iRobot предлага голямо разнообразие прахосмукачки-роботи Roomba®. В момента имаме 6 серии прахосмукачки-роботи и една серия мопове Braava jet®. Roomba е подходяща за всяко домакинство – за семейства с деца, за домакинства с домашни любимци, за заети хора с малко свободно време и за всички онези, които искат да живеят човешки и да имат повече свободно време, за нещата които ги правят щастливи.

iRobot разполага с над 1500 патента, като един от тях са двата гумени екстрактора във всички серии прахосмукачки-роботи без базовата. Благодарение на двата срещуположно въртящи се гумени есктрактора, космите и козината на домашните любимци се обира и засмуква директно в контейнера за боклук. Изключително подходящи за домове с домашни любимци – това подобрение почти елиминира нуждата от поддръжка. Технологията Dirt Detect® пък във всяка Roomba® засича по-натоварените участъци в домовете и автоматично отделя повече време. Не спира, докато не ги изчисти. Компанията разработва продуктите Roomba® и Braava®, така че не само да са в помощ на домакинствата, но и самите потребители не се ангажират с тревоги за чистотата на пода. Нека освободим пространство в главите си за хубави мисли и  делегираме права на Roomba® и Braava®. Те могат да чистят по-добре от нас самите.

Как почистващите роботи на iRobot ни помагат да живеем човешки?

iRobot живее в бъдещето – бъдеще, в което изкуственият интелект помага на хората да живеят човешки – да имат време за семейство, за деца, за близки, време за тях самите – време, в което могат да направят нещо за себе си, за да се почувстват по-добре. Когато самите ние се чувстваме хармонични и релаксирани, това се отразява и на хората около нас. В този ред на мисли някои модели Roomba® притежават самопочистваща база Clean Base®. Когато Roomba® напълни контейнера за боклук, се връща на зарядната и самопочистваща база Clean Base® и автоматично го разтоварва. Боклукът се съхранява в противоалергична торбичка Allergenlock, поместена в станцията, която побира до 60 контейнера за боклук и не позволява праха и мръсотията да се разнесат обратно във въздуха. Индикатор в базата и приложението ви сигнализира, когато е време да смените торбичката. Така потребителите не мислят за чистене месеци наред.

Кои са най-продаваните модели Roomba® и какви хора са клиенти на iRobot?

От началото на годината едни от най-продаваемите модели са тези в средния ценови клас, но с промоциите, които обявихме през месец октомври, увеличаваме интереса към всички наши модели. Ценим всеки наш клиент и за нас е важно да препоръчаме продукт спрямо индивидуалното търсене, нужди и навици на клиента.

Клиентите на iRobot са интелигенти, ценят качеството и се обръщат към продукти, които ще им служат дълго време. Също така имат отношение към себе си – ценят времето си и инвестират в себе си.

Да очакваме ли още иновациите в продуктите на iRobot и предстои ли представянето на нов модел прахосмукачка-робот на българския пазар?

IRobot постоянно подобрява своите модели – прави ги по-умни, по-интуитивни, по-самостоятелни. В последните месеци компанията подобри значително мобилната апликация iRobot Home с технология Genius. Приложението разбира кога напускате дома си и изпраща сигнал на Roomba®, за да започне да чисти. Така се прибирате вечер у дома при чисти подови настилки. Новите модели прахосмукачки-роботи научават не само жилището ви, но и вашите навици – така, мобилното приложение iRobot Home с Genius ви предлага персонални графици за почистване – като например по-често почистване в сезона на алергиите.

Да, през месец ноември очакваме и ще предложим и на българските потребители най-новия робот Roomba j7/j7+.

Какви са последните технологии, които са заложени в Roomba j7 и j7+?

Благодарение на най-модерната навигация, PrecisionVision Roomba j7/j7+ разпознава обекти и избягва препятствия като „изненади“, направени от домашни любимци. Постоянно светещата камера е разположена отпред, търси препятствия и ги идентифицира дори при слаба светлина. iRobot разработиха този модел специално за клиентите с домашни любимци. Моделът Roomba j7+ научава дома ви, знае кога и къде предпочитате да чистите и ви предлага съвети за почистване: почистване на конкретни помещения, по-често почистване в сезона на алергиите или когато домашния ви любимец си сменя козината. Движението на робота е систематично и се извършва ред по ред. Роботът изпразва автоматично контейнера за боклук в самопочистваща станция Clean Base®. Освен това в сравнение с всички останали модели Roomba® j7 е доста по-тих.

Да поговорим за измиването и полирането на подовите повърхности. Какви са най-новите иновациите на iRobot в тази посока?

iRobot предлагат серия роботи за измиване на подовете Braava jet®. Роботът Braava jet® m6 разполага с навигация с камера iAdapt 3.0 и технология vSLAM® и се ориентира отлично за размера на всяка стая. Придвижва се напред и назад в прави линии, а благодарение на системата за интелигентно картографиране Imprint®, роботът се научава да разпознава всяка стая, като така можете да изберете коя стая да бъде почистена, както и кога да се случи това. Размерът на контейнера за вода е 445 мл, в режим мокро забърсване с пълен контейнер Braava jet® m6 минава до 92 кв.м. Роботът следи умело състоянието на батерията и ако е необходимо, презарежда и се връща, за да доизмие. Braava jet® m6 комуникира с прахосмукачките-роботи Roomba® серия 900, i, s и j. Благодарение на революционната функция Imprint® след като Roomba® приключи прахосмученето, изпраща сигнал към Braava®, която тогава започва да забърсва пода. Комбинацията от тези два робота гарантира цялостно почистване на пода, без да е необходимо да присъствате по време на почистващ цикъл.

Как Вие виждате бъдещето? Мрачно ли е то или светло?

Бъдещето изглежда предизвикателно за всички ни, но това което със сигурност мога да кажа е, че то ще бъде по-чисто и по-иновативно и високотехнологично, а роботите ще участват все по-активно в ежедневието ни, за да можем ние, хората, да живеем наистина човешки.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Ако кабинетът оцелее 18 месеца, може да има пълен мандат

Петков: Ако кабинетът оцелее 18 месеца, може да има пълен мандат

България Преди 26 минути

Петков: Казах, че ще дам доброволно своя имунитет, но не днес

Почина проф. Доротея Стефанова

Почина проф. Доротея Стефанова

България Преди 2 часа

Като състезател Стефанова беше част от националния отбор по плуване на България

ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетение на Навални

ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетение на Навални

Свят Преди 3 часа

Съдът постанови, че руските власти не са провели правилно разследване

Петков: Искам правителство за четири години

Петков: Искам правителство за четири години

България Преди 4 часа

Петков: Нервите трябва да бъдат успокоени

Гълъб Донев

Донев: Осигурихме спокойствие, предвидимост и сигурност

България Преди 4 часа

"Ние започнахме своята работа, в среда, в която държавата беше поставена на пауза"

Държавният глава Румен Радев прие на „Дондуков" 2 членовете на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев.

Радев към служебния кабинет: Дадохте спокойствие и придвижихте страната напред

България Преди 4 часа

“Само преди 10 месеца посрещнахте държавата във вихъра на един коктейл от кризи", заяви президентът

Мустафа Карадайъ

ДПС: Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза

България Преди 5 часа

Пеевски: Кабинетът не го подкрепяме като състав, подкрепяме само конституционната реформа

Борисов: Казах, че няма да ни повлияят шантажи

Борисов: Казах, че няма да ни повлияят шантажи

България Преди 5 часа

Борисов: Ако госпожа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Брифинг на лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на живо в студиото на телевизията си.

Слави Трифонов: Оставка!

България Преди 5 часа

Лидерът на "Има такъв народ" коментира кабинетът "Денков-Габриел"

.

За 3 дни: Трима души загинаха мистериозно на един кораб

Свят Преди 6 часа

Случаят е от американския град Джуно в Аляска

Делян Добрев

Делян Добрев от ГЕРБ: Гласувах "против"... сбирщина от измамници, жадни за власт

България Преди 6 часа

Делян Добрев: Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първия вот на недоверие

Акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков е новият министър-председател на България

България Преди 6 часа

За гласуваха 132, против 69, въздържали се 0

Костадинов: Кадифен държавен преврат

Костадинов: Кадифен държавен преврат

България Преди 6 часа

Костадинов: Кабинет на американския посланик

.

Ботокс и филъри: Най-добрите приятели на Ким Катрал

Любопитно Преди 6 часа

"Вече съм на 60 години и се стремя да се боря с остаряването по всеки възможен начин", казва 66-годишната Катрал пред Sunday Times

Нинова: Радев е бащата на хаоса в държавата

Нинова: Радев е бащата на хаоса в държавата

България Преди 6 часа

Нинова: Мафията експлодира отвътре

След взривяването на ВЕЦ "Каховка": Последствията

След взривяването на ВЕЦ "Каховка": Последствията

България Преди 6 часа

Днепър заля 15 населени места, още 80 са в опасност