С тудените напитки предразполагат към затлъстяване и диабет, защото притъпяват вкусовите усещания, съобщи в. "Дейли мейл".
Учени от университета на Арканзас установиха, че студените напитки притъпяват усещането за сладко и това води до преяждане.
Доброволците в изследването са получили вода с различна температура, с която да изплакнат устата си, преди да опитат шоколад или сирене чедър. След изплакване с ледена вода те не усещали добре вкуса на шоколада. Температурата на напитката нямала ефект върху интензивността на вкуса на сиренето.
Ефектът на студените напитки се дължи на намалена чувствителност на вкусовите луковици, обясниха учените.
Честото пиене на студена вода може да намали реакцията им на обичайните стимули и така да доведе до предпочитане на по-сладки храни.
Миналата седмица пък стана ясно, че генна вариация, която изглежда увеличава риска от диабет у латиноамериканците, е била наследена от неандерталците.
Оказало се, че хората, които притежават въпросната версия на гена, са с 25 на сто по-голям риск от развитие на диабет в сравнение с онези, които не я притежават.
Хората, които наследили копия на гена от двамата си родители, пък са с 50 на сто по-голям риск от развитие на диабет.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!