5

Между семейните задължения и напрежението в работата малко хора смятат, че имат достатъчно време за себе си.

Но според учени, хората, които разполагат с прекалено много свободно време, са по-стресирани от тези, които нямат достатъчно свободно време.

Експерти от университета в Синсинати, щата Охайо, и от университета Бейлор в Тексас попитали 1329 тийнейджъри колко свободно време имат и доколко са щастливи.

Тези, които имали малко свободно време, често се чувствали потиснати, но тийнейджърите с много време за себе си бързо изчерпват нещата, които могат да правят.

Учените задали на участниците в проучването следния въпрос: "Какво предпочитате повече – прекалено малко или прекалено много свободно време?". Отговорът на участниците бил:

"За да сме щастливи, нещо по средата",

съобщиха изследователите.

"Материалистичните млади хора се нуждаят от правилното количество свободно време, за да се чувстват щастливи.

Сега живеем в общество, в което времето е от голямо значение. Възприятието за липса на време е свързано със занижени нива на щастие.

В същото време консуматорската ни култура, характеризираща се с материализъм и импулсивни покупки, също има последици за щастието на хората", допълниха учените.

"Животът със смислено, балансирано количество свободно време, повишава щастието не само пряко, но също и помагайки за облекчаване на някои негативни странични ефекти, свързани с живота в консуматорско общество", заключават изследователите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@