Яденето
на суши навън през зимата може да се
окаже ключът към дълголетие, пише в.
"Дейли експрес", позовавайки се на
резултатите от американско изследване.
Специалисти от университета на Мичиганса установили в експерименти с кръгли червеи, че ниските температури и подправката уасаби активират генетичен процес в мастните клетки и невроните, който удължава живота им.
Въпросната "генетична програма" съществува и при хората.
Това е накарало учените да спекулират как тя може да забави процеса на стареене.
Отдавна
е известно, че студенокръвните животни
живеят по-дълго в хладни условия. Точната
причина обаче не е била добре изяснена.
Данните от изследването на американските
учени показват, че става въпрос за
активен процес, контролиран от гените.
Специалистите са установили, че студеният въздух активира рецептор, известен като канал TRPA1 в нервните и мастните клетки на кръглите червеи (нематоди).
Каналът предава калций в клетките и достига до ген, свързан с дълголетието.
Освен ниските температури, подправката уасаби също активира TRPA1.
"Това увеличава интригуващата възможност излагането на студен въздух - или фармакологичната стимулация на чувствителната към студа генетична програма - да допринася за дълголетието при бозайниците", пишат изследователите в сп. "Сел" (Cell).
"Може би по-често трябва да хапваме суши през зимата", казват в заключение специалистите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!