Пет начина да дишаме по-чист въздух у дома
Източник: netinfo
9

Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо, идващо отвън - смог, мъгла, лека мараня.

Но истината е, че въздухът вътре в дома, офиса и в цялата сграда може да е по-замърсен дори от този навън.

Към външните замърсители у дома се добавят оловото (от домашния прах), формалдехид, радон, дори летливи химикали от популярните средства за почистване.

Някои замърсители се внасят в къщи с влизането и излизането. Други влизат с новите матраци или мебели, с препаратите за килимите или с боята по стените.

В целия този микс ще намерите и микроскопични акари - основен алерген, както и пръст и купчини пърхот от домашните любимци.

Дори да нямате такъв у дома, това не означава, че не го внасяте отвън - днес това е един от т.нар. обществени алергени. Собствениците на домашни животни го разнасят по дрехите си и го разпространяват навсякъде през деня.

Децата, астматиците и възрастните хора са особено чувствителни към замърсяванията вътре в помещенията, но някои ефекти върху здравето може да се проявят чак след години в следствие на многократно излагане.

Стайните алергени и дразнители са станали много по-важни в последните десетилетия, защото прекарваме повече време вътре.

И, понеже модерният дом е изолиран по всякакъв начин, тези дразнители не могат лесно да излязат. Затова днешният човек е изложен на 3-4 пъти повече подобни дразнители, отколкото преди 30-40 години.

Все пак, как да намалим количеството вредни частици и химикали във въздуха у дома и да намалим негативното им влияние.

Пет съвета за всекидневието с доказан ефект:

1. Поддържайте пода чист

Химикалите и алергените се натрупват в домашния прах дори с десетилетия. Ако използвате прахосмукачка със специален (НЕРА) филтър, ще намалите дори концентрацията на олово в дома си.

Можете да се отървете и от други токсини като полените, животинския пърхот, акарите. Използването на прахосмукачка с повече тяга, въртящи се четки и специален филтър е гаранция, че прахта и мръсотията няма да бъдат издухани обратно при изпускането на въздуха от прахосмукачката.

Минете с прахосмукачката едно и също място няколко пъти, ако то е сред по-използваните. Не пропускайте стените, ръбовете на килимите и тапицираните мебели, където се натрупва прах. За най-добри резултати чистете с прахосмукачка по два или повече пъти на седмица и сменяйте филтъра редовно.

Има места, където прахосмукачката не може да достигне, затова забъшете пода. Може да пропуснете почистващите препарати и да използвате само чиста вода.

Новите микрофибърни бърсалки и парцали за прах доказано улавят повече прах и мръсотия без да изискват употребата на каквито и да е почистващи разтвори.

Дръжте мръсотията навън, като сложите постелка пред всяка врата. Хората внасят с обувките си всякакви видове замърсители. Бърсалките пред вратите намаляват количеството мръсотия, пестициди и други замърсители.

Ако постелката е достатъчно голяма, дори хората, които не си изтриват обувките, ще оставят повечето замърсители върху нея, а не върху пода у дома.

Ако живеете в по-старо жилище, има голяма вероятност в стените да са останали следи от оловна боя, използвана в миналото. Но, дори в по-нов дом, може да се окажете изложени на олово – от оловния прах, внесен отвън.

Той доказано повишава риска от сериозни проблеми при малките деца, водещи до увреди на мозъка, на централната нервна система и бъбреците.

Пестицидите също се свързват с мозъчни увреждания при най-малките. Децата лесно прихващат праха по пръстите си и после пъхат ръцете си в устата.

2. Поддържайте здравословно ниво на влажност

Акарите и плесените обичат влагата. Поддържането на влажност между 30 и 50% помага да контролирате и тях, и други алергени.

Влагоуловителите (и климатиците през летните месеци) помагат да се редуцира влажността на въздуха вътре и ефективно контролират нивото на алергени.

Климатиците понижават също количеството на полени в помещението – още един плюс за хората с алергии.

Още няколко съвета:

- Използвайте вентилатор или отворете прозорец, когато готвите, пускате пералнята или се къпете
- Не поливайте прекалено много цветята в стаята
- Изнасяйте дрехите да се сушат навън
- Поправете всяко дори и минимално спукване на водопровод, за да предотвратите появата на плесени

3. Не пушете у дома

Най-честото замърсяване на домашния въздух в повечето домове е от цигареният дим. Той съдържа повече от 4000 химикала, повечето от които доказано вредни.

Пасивното пушене също повишава риска от респираторни и ушни инфекции, астма, рак. За самия пушач пристрастяването силно повишава риска от рак, води до проблеми с дишането и последващ риск от сърдечен пристъп и удар.

Ако сте стигнали до решението, че искате да спрете да пушите, никотино-заместващата терапия, други медикаменти, консултацията с психолог могат да помогнат.

Открийте метод, който да е подходящ за вас, поискайте малко подкрепа от семейство, приятели и мислете позитивно.

Фокусирайте се върху причините да откажете цигарите – не върху непреодолимото желание да запалите. Ако не спрете да пушите, поне не го правете в дома си.

4. Проверете за радон

Независимо дали имате нов или стар дом, възможно е да имате проблем с нивата на радона. Доказано е, че този безцветен газ без мирис значително повишава риска от рак на белите дробове.

Радонът е втората основна причина за това заболяване след тютюнопушенето. Комбинацията от двата фактора прави риска от рак на белите дробове особено висок.

Радонът е радиоактивен. Той произлиза от естественото разлагане на урана, намиращ се в почти всички видове почва. Обикновено се движи отдолу-нагоре, т.е. от почвата към горните етажи, като се концентрира в малки дупки и цепнатини.

Домовете със силно течение, тези със застоял въздух, домовете с или без мазета – всеки дом потенциално може да има проблем с радона.

Гранитните плочи също се свързват с повишено ниво на радон. Експертите признават, че повечето гранитни плочи отделят известно количество радон, но въпросът е дали го правят в количество, което може да причини рак.

Тестването е лесно, евтино и отнема само няколко минути. При установяване на проблем има лесни и не особено скъпи начини да понижите нивата му. Дори високите нива на радон могат да бъдат редуцирани до приемливи.

5. Използвайте натурални ароматизатори

Може да асоциирате например аромата на лимон с чиста кухня или чисти дрехи. Но синтетичните аромати в продуктите за пране и ароматизаторите за въздух отделят във въздуха десетки видове химикали, които няма да намерите описани върху етикета.

Традиционните препарати за почистване на пране, омекотителите и ароматизаторите за въздух в твърда, течна форма или спрей – всички те може да отделят такъв газ.

По време на изследване, при тестване на популярен ароматизатор за въздух са били открити 20 различни летливи органични съставки, седем от които токсични. Но тези химикали не се споменават на етикета. Реалният състав на аромата се определя като "търговска тайна".

Повечето аромати са производни на петролни продукти и като цяло не се изследват дали имат значими вредни ефекти върху здравето на хората, които ги вдишват (тестовете обикновено са насочени към това дали аромата предизвиква раздразнение на кожата).

Фталатите например са група химикали, често използвани при ароматизаторите, както и при производството най-вече на меките пластмаси. Изследвания сочат, че тези химикали могат да доведат до хормонални разстройства.

Какво можем да направим?

- Търсете перилни препарати без ароматизатори или с натурални аромати
- Преминете на леки препарати за чистене без изкуствени аромати
- Не използвате аерозолни спрейове – дезодоранти, спрейове за коса, препарати за чистене на килими, за полиране на мебелите и освежители за въздух
- Пуснете вътре повече свеж въздух. Отваряйте прозорците, за да не се натрупват токсичните химикали в дома ви.
Ако някой в дома ви страда от алергия, по-добре е пречистването на въздуха да става чрез чрез филтрираща климатична система
- Използвайте резенчета лимон и сода за хляб, за да постигнете аромат на чистота в кухнята
- Вкарайте природата в дома си - всяка стая е по-хубава с някакво растение. Също така е и здравословно. Изследване, проведено от НАСА показва, че растенията вкъщи действат като живи пречистватели на въздуха – абсорбират химичните замърсители, разпръснати от синтетичните материали.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите