Икономичните крушки като "убийци"
Източник: ЕПА/БГНЕС
31

"Внимание! Вредно на вашето здраве!" Това предупреждение би трябвало да е изписано върху опаковката на всяка енергоспестяваща крушка, ако се окажат прави многобройни медици и пациентски и професионални организации в Западна Европа и Канада, пише в октомврийския си брой научното списанието за наука и техника "Обекти".

Икономичните крушки, които заменят традиционната на Томас Едисон, просъществувала над 100 години, могат да предизвикат увреждания на очите, дерматологични заболявания, нервни и епилептични разстройства, мигрена, безсъние, стрес, рак на кожата и на гърдата, хормонален дисбаланс.

Такива са заключенията, с които експерти стряскат милиони потребители по цял свят, но най-вече на Стария континент, където директива на Европейския съюз забрани старите крушки и неумолимо наложи новите.

Последното Eдисоново творение, най-нисковатовото, ще напусне магазините в клуба на развитите европейски държави през септември 2012 г. 100-ватовите крушки вече пътуват към историята от 1 септември.

Избор няма

Наистина ли спираловидните, тръбни лампи, които са с 80% по-ефективни и пестящи енергия от старите, увреждат здравето?

Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги "кара" да произведат ултравиолетова светлина.

Невидима за човешкото око, тя възбужда флуоресценция в тънкото фосфорно покритие от вътрешната страна на тръбичката, произвеждайки бяла видима светлина. Лампата работи с висока честота - от 30 до 60 килохерца.

Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина (нискочестотна, под 280 нм).

Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи.

Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата.

Агенцията препоръча още миналия октомври човек да не прекарва повече от час на ден на по-малко от 30 см от икономична крушка с единично покритие (това са тези, които не са вкарани във втори "кожух", т.е. тръбичките им са видими - на практика вероятно всички, които може да се купят в българските магазини).

Джон О'Хейгън от Центъра по радиационни и химически опасности към агенцията започнал проучвания, след като групи от пациенти се оплакали от лампите. Сред тях имало хора с автоимунното кожно заболяване лупус (вълчанка), което се провокира от ултравиолетовите лъчи и причинява болки и увреждане на вътрешни органи.

Флуоресцентните лампи освен това излъчват студена светлина

Цветовата им температура е следната: "топло бяло" е по-малко от 3000 келвина (обикновено при крушките 2700), "бяло" е 3500, "студено бяло" - 4000, и "дневна светлина" - над 5000 (при масовите крушки най-често 6400).

Колкото по-голяма е цифрата, толкова по-студена, т.е. синя, е светлината. Тя е по-интензивна от тази на едисоновите крушки и дразни кожата на свръхчувствителни към светлината хора.

"Много е важно те да могат да използват източници на светлина, които не влошават състоянието им. Техните заболявания се простират от екземи до рак на кожата", заявява председателят на Британската асоциация на дерматолозите д-р Колин Холдън.

Над 340 хил. души само във Великобритания ще бъдат засегнати от този проблем, твърди Съюзът за благотворителност "Спектрум".

Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология".

Според д-р Александер Вунш, един от най-известните специалисти по светлината и въздействието й върху здравето в Германия, това може да причини и рак на гърдата, защото ниските нива мелатонин предполагат по-силно действие на сексуалните хормони като естроген - а той е виновен за

някои видове рак на млечната жлеза

"При неправилно ползване на новите крушки може да се улесни появата на почти всички болести на цивилизацията - като сърдечносъдови, диабет, остеопороза и нарушения на имунната система", предупреждава той.

Спектърът на крушката с нажежаема жичка е най-близък до този на слънчевата светлина и затова най-естествен и най-подходящ за човека. Усилията да се замени тя с "изразено хормонално по-активната" енергоспестяваща лампа може след 20 години да се окаже "ужасяващо грешно решение", чиито последствия тогава вече няма да са поправими за много от заболелите, цитира Вунш американския си колега проф. Ейбрахам Хайм, хронобиолог.

ЕС опровергава тези опасения, като заявява, че "не са известни научно доказани изследвания за рискове за хормоналния баланс или за рак".

До рак може да доведе и електросмогът, създаден от икономичните крушки, смята д-р Магда Хавас, преподавател по околна среда и ресурси в университета Трент, Канада.

Германската федерална служба за защита от лъчения тества 37 различни лампи и установява, че при всички разбира се има електросмог, но той "не превишава никакви граници" и "според днешните научни познания са изключени здравни увреждания".

Електромагнитното излъчване не е за подценяване, контрира сдружението "Строителна биология" от Бон. "Енергоспестяващите лампи превишават световните норми за излъчване за компютри в някои случаи от 12 до 40 пъти", уточнява Йоханес Шмид от Института за строителна биология "Нойбайерн".

Поне 50 см разстояние между тялото и лампата

препоръчва и Германският институт по екология. "Колкото по-далеч, толкова по-добре, защото например при двойно по-голямо разстояние електромагнитното лъчение намалява с една четвърт", обяснява Дитлинде Квак.

Трептенето на икономичните лампи причинява главоболие и мигрена, алармира пък Асоциацията за действия срещу мигрената на Острова. Много пациенти се оплакали от пристъпи.

Шест милиона са британците, страдащи от мигрена, а в целия ЕС са десетки милиони. Има съобщения и за пристъпи при епилептици, за световъртеж и намаляване на способността за концентриране.

Производителите на енергоспестяващи лампи обаче твърдят, че благодарение на най-новите технологии (използването на електронен баласт) вече няма трептене, което да е уловимо от човека. Проблеми може да има само с евтини и некачествени крушки, обясняват те.

При по-старите модели (с конвенционален баласт) се предизвиква трептене в 100-херцов диапазон (на двойно по-висока честота от тази в електрическата мрежа - 50 херца).

Големи са и страховете от увреждания на очите

"Хора със стари изкуствени лещи без UV защита може да бъдат застрашени. Не е изключено и заради светлината от икономичните лампи да се увеличат случаите на макуларна дегенерация (свързана с прогресивно влошаване на централното зрение - бел. ред.)", казва проф. Бернхард Лахенмайр, очен лекар и физик.

Александър Вунш е провел опити с плъхове. След четири дни на флуоресцентна светлина се наблюдават първи увреждания на ретината им, а след 30 дни - невъзвратими увреждания. Той твърди, че и при мишки и примати може да се докажат фототоксични щети, причинени от енергоспестяващите лампи.

Друго, което притеснява експертите, а и обикновените потребители, е съдържанието на живак в новите крушки. От опаковката човек не може да разбере колко точно е то. ЕС позволява до 5 мг на крушка.

От фирмата "Осрам" твърдят, че слагат по 2,5 мг (за сравнение - в забранените вече термометри има 1 г живак). Той не "излиза" от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи.

Съветът в такъв случай е: ако можете, съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик и го затворете плътно, отворете прозореца и излезте от стаята (къде да хвърлите плика, както и крушките, след като им свърши животът, е друга тема). Най-добре е обаче лампата да не се чупи.

Алтернативите и начините за "спасение"

Производителят "Мегаман" е въвел защита от счупване и пръскане на крушката - тънък силиконов слой. Пак на тази фирма е и единствената енергоспестяваща крушка с много по-малко електромагнитно излъчване, подходяща за свръхчувствителни към светлината хора - моделът Sensible (11-ватова струва от 12 евро нагоре, 15-ватова - 15 евро).

Друг вариант са халогенните крушки, чиято светлина е близка до тази на нажежаемата жичка, но са с 30% по-ефективни, и светодиодите, които не излъчват високочестотни вълни и също са по-икономични. И двете обаче са по-скъпи.

Светодиодите са сочени като лампите на бъдещето. За да не ви дразни прекалено студената бяла светлина, наденете върху лампата презерватив, съветват германски потребители. Може да я поставите в затворен абажур, който не е прозрачен, или да я обърнете нагоре към тавана, за да достига до вас отразена светлина.

Да се заземяват абажурите, за да се намали електромагнитното лъчение, най-вече при настолни лампи, предлагат експерти от германската Федерална служба за защита от лъчения.

Как да изберем лампа

На опаковките на енергоспестяващите лампи е изписано каква е светлината им (топло бяло, дневна и т.н.), келвините (2700, 4000, 6400) или трицифрен код, или пък няколко от тези елементи.

Първите два са ясни. В кода първата цифра представлява десетиците на индекса на възпроизвеждане на цветовете. Т.е., ако виждате цветовете с 80% автентичност, цифрата ще е 8. Всъщност 8 отговаря на 80 до 90%, това е най-масовият случай.

Диапазонът при компактните флуоресцентни лампи е от 60 до 98. Втората и третата цифра са първите две от стойността на келвините. Т.е., ако става дума за топло бяло - 2700 келвина, тези цифри ще са 27 и целият код - 827. 840 е за студено бяло, 860 - за дневна светлина.

Лампите от 2700 келвина са най-близки до крушката с нажежаема жичка и най-подходящи за дома.

Ако този материал ви е харесал, абонирайте се за списание "Обекти" на адрес Manager.bg/magazin/bg/magazine/Обекти. При едногодишен абонамент получавате 20% отстъпка и подарък "Книга за началата".
Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Мъж и жена спорят: -Не разбираш ли, че Господ ме изпрати при теб. -Разбирам, но за какви грехове?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мъжът, отворил врата на летящ самолет, обяснил, че се задушавал и искал да слезе</p>

Мъжът, отворил врата на летящ самолет в Южна Корея, обяснил, че се задушавал и искал да слезе

Свят Преди 7 часа

Дванадесет души пострадаха леко, когато мъжът отвори вратата на самолет Еърбъс А321 на „Асиана еърлайнс“ в петък, причинявайки разхерметизиране на салона

Снимката е илюстративна

Внимавайте! Опитите за получаване на бърз тен по време на почивка може да са много опасни

Любопитно Преди 9 часа

Ако човек изгори силно на слънце, тогава може да развие меланом

<p>Борисов:&nbsp;Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам</p>

Борисов: Да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, и с тях да провеждаме машинно гласуване

България Преди 11 часа

По думите му по този начин ще се избегне "далаверата с машинния вот"

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има граници

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има граници

България Преди 12 часа

„Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката“, подчерта тя

киноа

Скритите рискове от употребата на киноа: Разкритията на здравните експерти

Технологии Преди 12 часа

Когато се яде в големи количества обаче, това може да причини някои храносмилателни разстройства

Мароканска кухня: 5 вкусни традиционни ястия от Мароко

Мароканска кухня: 5 вкусни традиционни ястия от Мароко

Любопитно Преди 12 часа

Ще ви представим някои от най-вкусните и символични ястия, които Мароко има да предложи на своите гости

<p>Киев: Русия отслаби офанзивата си срещу Бахмут с тази цел</p>

Киев: Русия отслаби офанзивата си срещу Бахмут с цел прегрупиране на силите си

Свят Преди 13 часа

Руските сили продължават с атаките, но "като цяло нападателната активност е намаляла", заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр

<p>&quot;Сърбия ще бъде твърда и непоколебима в защитата на своя народ&quot;</p>

Сръбският Съвет за национална сигурност: Армията ще остане в пълна бойна готовност до следващо нареждане

Свят Преди 13 часа

Съветът отбелязва, че мисията на НАТО в Косово и силите КейФОР не са си свършили работата съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и Военно-техническо споразумение от Куманово

НАТО призова Косово да деескалира напрежението със Сърбия

НАТО призова Косово да деескалира напрежението със Сърбия

Свят Преди 13 часа

"Призоваваме институциите в Косово да деескалират незабавно напрежението и апелираме към всички страни да решат ситуацията чрез диалог", написа в Туитър говорителят на НАТО Оана Лунджеску

16-годишен тийнейджър уби майка си, сестра си и съседка в Истанбул

16-годишен тийнейджър уби майка си, сестра си и съседка в Истанбул

Свят Преди 13 часа

До кървавото нападение се е стигнало след скандал между тийнейджъра и семейството му

Деница Сачева

Деница Сачева: Казаното от Кирил и Асен е скандално и обидно

България Преди 13 часа

"Нищо от това, което чух в записите, не е нормално. А не малка част от разказаното в него е и лъжа", написа във Facebook Сачева

Акция на полицията в Пазарджишко, 8 души са задържани

Акция на полицията в Пазарджишко, 8 души са задържани

България Преди 14 часа

В нея са участвали служители от всички полицейски структури на областната дирекция на МВР в Пазарджик

Прокуратурата: Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май

Прокуратурата: Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май

България Преди 14 часа

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

<p>Путин с предложение към Грузия</p>

Путин предложи на Грузия да заздрави връзките си с Русия

Свят Преди 14 часа

Това става седмица след като търговските полети между двете страни бяха възобновени

Откриха тялото на изчезнал мъж от Петрич

Откриха тялото на изчезнал мъж от Петрич

България Преди 14 часа

34-годишният Павлин Йовов беше в неизвестност от 22 май

Заради чести катастрофи: Протест блокира Е-79 край Враца

Заради чести катастрофи: Протест блокира Е-79 край Враца

България Преди 15 часа

Хората са недоволни от лошото състояние на пътя и инцидентите в района